Măști, mănuși și dezinfectanți

9 aprilie 2020

Profesia de asistent social înseamnă, printre atâtea și atâtea aspecte, asumare de răspundere pentru beneficiarii noștri și asumare de riscuri totodată; în starea actuală de urgență, responsabilitatea majoră este distribuirea hranei în condiții sigure pentru ambele părți, care presupun - mai ales - măsuri de protecție suplimentare: mănuși și măști atât de necesare pentru continuarea desfășurării acestei măsuri impusă de situația actuală.

Conștienți că ne sunt amenințate sănătatea, siguranța personală și a familiei care ne așteaptă acasă, voluntari și asistenți sociali - continuăm să ne asumăm (din solidaritate și din etica deprinse lucrând în acest domeniu) un risc ce pare iminent, dar pe care îl putem diminua, prin protejarea mâinilor și a feței, măștile și mănușile fiind prima barieră în contactul cu acest virus.

Protejându-ne pe noi, îi protejăm, până a ajunge acasă, la ai noștri, pe EI- cei atât de vulnerabili și atât de expuși factorilor de risc, cărora un contact din exterior (fără măsuri de protecție) atât de agresiv cum este acest virus nu poate decât să le doboare definitiv fărâma de imunitate care le-a mai rămas odată cu trecerea anilor, dar și datorită prezenței diverselor afecțiuni fizice pe care le au.

În urma campaniei COVID19 au început să intre primele donații online. Astfel am reușit să achiziționăm măști și mănuși, pentru încă două săptămâni, putând continua distribuirea mesei calde celor care au mare nevoie de ea. Totodată s-au achiziționat și dezinfectanți pentru mâini și suprafețele din bucătărie.

Mulțumim tuturor donatorilor!

Teodora Boda
Asistent social

Vezi alte noutăți

5 mai 2025
Un număr tot mai mare dintre beneficiarii cantinei sociale aleg să se implice în mod voluntar în activitățile zilnice de întreținere a spațiului.
4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
Mai multe noutăți