Surprize pentru cei mai mici

24 decembrie 2020

Odată cu trecerea anilor și cu dezvoltarea, în cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea, a unor servicii sociale care să răspundă cât mai eficient nevoilor comunității căreia ne adresăm, am învățat - fiecare dintre noi - că cel mai important este să fim alături de cei care fac primii pași importanți în viață și în societate.

În aceste momente ale acestui an deloc ușor, o modalitate de a rămâne cât mai aproape de micuții care frecventează Centrul de tip After-school de la Ioaniș a fost să redevenim "ajutoarele lui Moș Crăciun". Și câte emoții, câtă răbdare și câtă bucurie am simțit și noi, în această ipostază, pregătind surprizele pentru cei mai energici și cei mai iscusiți dintre beneficiarii asociației!

Sunt copiii care, poate, își amăgesc, în sinea lor, limitele de acasă scriind Moșului, sperând să nu fie "uitați"; sunt școlari, pentru că sunt motivați să nu abandoneze, ci să frecventeze școala și să vină la doamnele de la centrul nostru, pentru a-și aprofunda noțiuni care, pe alții, îi sperie într-atât încât renunță la școală. Sunt neputințele părinților de a le asigura constant mici bucurii și câte ceva din lista pentru "mai târziu" sau "altă dată", pentru că "acum nu se poate"...

Deși a lipsit magia din alți ani, când ascultam poezii și cântece pregătite temeinic cu mult timp înainte, în acest an a fost cu atât mai surprinzător pentru micuții noștri. Au primit, în cadru restrâns, din mâinile doamnelor: dulciuri (ciocolată, napolitane, biscuiți, pufuleți, bomboane) au primit multe fructe de sezon (portocale, banane, mandarine), rechizite și, mai ales, au primit încălțăminte pentru sezonul rece, fiecare cadou fiind personalizat, conform nevoii fiecărui copil. Sunt ghetuțele care le poartă pașii pe ulițele satului, sunt ghetuțele pe care, probabil, frații și surorile mai mici le vor curăța, anul viitor, în așteptarea lui Moș Nicolae...

Au primit, nu au fost "uitați" și cu atât mai deosebit este faptul că, în acest an pandemic, Moș Crăciun a continuat să existe și pentru ei! Fără serbare, fără pregătiri suplimentare pentru sosirea Moșului...
Mai presus de orice, copiii au bucuria de a avea cadouri pentru EI - neștiind că tocmai ei sunt aceia care aduc lumină în vremurile mohorâte pe care le trăim, sunt speranța zilei de mâine, în educația cărora trebuie să investim și în care trebuie să credem!

Bineînțeles că aceste cadouri nu ar fi fost posibile fără ”ajutoarele lui Moș Crăciun” și, așa cum se cuvine, mulțumim Asociației pentru dezvoltarea și sprijinirea noii generații Sophianum), domnului Mircea Ciordaș și doamnei Mădălina Sarca, dorindu-le un Crăciun binecuvântat și un An Nou mai bun!

Teodora Boda
Asistent social practicant


Vezi alte noutăți

5 mai 2025
Un număr tot mai mare dintre beneficiarii cantinei sociale aleg să se implice în mod voluntar în activitățile zilnice de întreținere a spațiului.
4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
Mai multe noutăți