NU vă fie frică… Bunicii noștri nu sunt singuri!

23 decembrie 2020

„Nu vă fie frică!” a fost mesajul trimis păstorilor în acea noapte rece, plină de necunoscut. Acesta este și mesajul voluntarilor către bunicii noștri, bunicii „Casei Frențiu”: să privească încrezători spre viitor! Acum, când dorul de cei dragi parcă este mai intens, când emoțiile și amintirile de altădată îi copleșesc, fețele lor sunt brăzdate de lacrimi atunci când povestesc despre cât de bine era acum câțiva ani, cu cei dragi la masă. Copii veneau acasă, acolo unde tot timpul e cald și bine, miroase a sarmale și cozonaci. Anul acesta este altfel, e diferit pentru noi toți, cu atât mai mult pentru seniorii noștri.

Vremurile ne obligă să îi colindăm altfel, să le urăm Sărbători frumoase, pline de speranță, fiecare aflându-ne în căminul propriu; așa au procedat și voluntarii noștri, fiecare din căminul lui cald, alegând să le facă o bucurie seniorilor, alegând să readucă zâmbete pe fețele celor pe care acum câteva luni îi încurajau.

Bunicii noștri nu sunt singuri! Oameni dragi ai lor, oameni care îi vizitau zilnic sau care încă nu au reușit să îi cunoască, dar sunt dornici să facă acest lucru, le-au transmis un mesaj de încurajare, o urare de sărbători, ba chiar și un colind. Au readus zâmbete și lacrimi de bucurie pe fețele brăzdate de vreme, suflete pline de dorul celor dragi. Rezidenții noștri, din căminul lor cald, frumos decorat cu prilejul Sărbătorile de iarnă, în preajma bradului împodobit, s-au adunat nerăbdători să îi asculte, să îi privească și să își aline o parte din dorul care arde în inima lor.

Spunându-le pentru ce am venit și din partea cui le aduc un mesaj de bucurie, nu am putut să citesc pe chipul lor, decât bucurie și lacrimi de emoție pe care încercau să și le stăpânească, neliniște și multe zâmbete sincere, manifestări pe care le putem vedea doar la o mamă, atunci când își revede copilul demult plecat. Mi-au mulțumit, s-au bucurat și, la fiecare urare transmisă de voluntari, auzeam o șoaptă care spunea: „Mulțumim!”, „S-au gândit la noi!” sau „Ce frumos colindă!”.

Mulțumim voluntarilor care au ales să fie alături de bunicii de la „Casa Frențiu” și de aceste sărbători, în încercarea noastră de a da culoare acelor inimi care de multă vreme erau zugrăvite doar în alb-negru. Realizăm împreună lucruri frumoase, chiar dacă într-un mod diferit comparativ cu anii trecuți. Sunteți oameni minunați, plini de energie, iubire, empatie și dornici de a DĂRUI - mereu dornici de a DĂRUI. Pentru fiecare dintre noi, cu siguranță, sărbătorile din acest an nu vor semăna cu nimic din ce am trăit până acum, dar tot ceea ce ne bucură este să vedem EROI care sunt lângă noi mereu, care ne ajută și ne sprijină în a construi și a realiza lucruri care contează și îi înveselesc pe ai noștri bunici. 

Sărbători liniștite, pline de pace sufletească, lumină și căldură, alături de cei dragi!

Patricia Pele
Coordonator voluntari

Vezi alte noutăți

5 mai 2025
Un număr tot mai mare dintre beneficiarii cantinei sociale aleg să se implice în mod voluntar în activitățile zilnice de întreținere a spațiului.
4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
Mai multe noutăți