Un strop de căldură

24 decembrie 2020

În Ajunul sărbătorii care reprezintă întruparea celei mai mari minuni, an de an oamenii de pretutindeni au început să simtă pe deplin puterea speranței și puterea de a crede în iertare, în bunătate, în iubirea pentru semeni - o iubire necondiționată, care înalță și care șterge urmele supărărilor și greșelilor atât de firești pe care le avem, uneori.

Despre grija pe care o purtăm celorlalți și despre dăruire învățăm, mereu cu bucurie, de la donatorii care vin să înfăptuiască un bine pentru cei lipsiți de minimul necesar unui trai decent, pentru cei care au ca și locuință spații improprii în care înnoptează sau în care rămân doar pentru că au un acoperiș care îi ferește de frig și de ploi.

În fiecare an, nu doar o dată și nu doar de Crăciun, exemplul unui donator constant ne amintește de faptul că renaștem, mai buni, cu fiecare faptă prin care îi ajutăm mai ales pe cei flămânzi, pe cei sărmani care privesc cu neîncredere spre mâinile care se întind spre ei, neștiind că aceste mâini vor doar să ajute.
Și în aceste momente atât de intense ca emoții și însemnătate, donatorul nostru nu doar că se preocupă de soarta beneficiarilor cantinei sociale, ci se implică activ, asigurând pachete care conțin alimente, conserve pentru zilele în care cantina este închisă, dulciuri și fructe suficiente pentru ca bucuria și mulțumirea beneficiarilor să fie maxime.

Totodată, au fost aduse geci groase și încălțăminte potrivite sezonului rece pentru beneficiari, pentru ca frigul să devină mai ușor de suportat, fiindu-le mai protejată sănătatea care le este atât de mult expusă condițiilor în care ei trăiesc.

Recunoștința noastră este deplină și nemărginită. Prin cuvinte simple, dar pline de esență, beneficiarii ne-au mărturisit că "nu poate fi o bucurie mai mare" decât aceasta de a primi, când ai nevoie, de ghete care "să țină cald la picioare": "Abia când am ajuns acasă mi-am dat seama că simt cald la picioare. Ce bucurie mi-ați putut face! Nu știu cum să vă mulțumesc!"; "Doamnă, îmi vin ca și turnați acești bocanci! Nu-mi mai este rece. Și nu mai sunt ud. A plouat mult în ultimele zile." - ne spune un domn care nu are locuință și nu are un loc pe care să îl numească "acasă".

Privindu-i și ascultându-i, nu putem să nu simțim bucuria lor de a avea ceva oferit în mod special pentru ei; ne reamintim, de fiecare dată, că minunile există și că stă în puterea fiecăruia dintre noi să rămânem sensibili la suferințele celor din jur.

Mulțumim, în numele beneficiarilor noștri, donatorului care ne oferă ajutor constant pentru a putea, la rândul nostru, să îi ajutăm pe cei sărmani și singuri!

Teodora Boda
Asistent social practicant

Vezi alte noutăți

5 mai 2025
Un număr tot mai mare dintre beneficiarii cantinei sociale aleg să se implice în mod voluntar în activitățile zilnice de întreținere a spațiului.
4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
Mai multe noutăți