Activități de supervizare
5 martie 2021
Continuă activitățile de supervizare din cadrul proiectului „Dezvoltarea profesională a specialiștilor ce lucrează în comunitățile roma”,
finanțat de Renovabis (Germania).
La începutul acestui an s-a format o grupă nouă care va începe activitatea de supervizare în data de 18 martie 2021. În același timp, continuă ședințele de supervizare individuală pentru cei care au ales această variantă. Iată câteva fragmente din mărturiile primite din partea participanților:
Recunosc că am pășit cu emoții și teamă la prima ședință de supervizare, fiindu-mi teamă, în general, de situații noi pe care cred că nu le pot controla. Supervizarea mă învață că nu trebuie deținut un control permanent asupra situațiilor, mă ajută să mă adaptez firescului din jur, mă ajută să mă descopăr și să mă analizez din mai multe perspective.
(A.P.)
În ceea ce mă privește, cel mai important efect produs de ședințele de supervizare este eliberarea de gânduri negative care-mi limitau avântul spre un progres profesional pe care, de altfel, mi-l doresc. Sunt recunoscătoare pentru fiecare intervenție pe care supervizorul o are la aceste ședințe, prin timpul de reflecție și întrebările pe care mi le adresează deblochează uși pe care le credeam închise. Poate părea puțin neobișnuit, dar supervizorul meu îmi inspiră încredere, elan, optimism și, mai ales, mă ajută să pășesc pe un drum presărat cu resursele MELE interioare pe care, nu știu când și cum, am uitat că le am! Învăț să mă apreciez mai mult și să-mi redescopăr și să-mi folosesc potențialul pentru ca, din punct de vedere profesional, să pot crește frumos!
(T.B.)
Ce este supervizarea?
Supervizarea este un tip de formare bazată pe prelucrarea experienţei profesionale personale, în cadrul căreia se caută răspunsuri la problemele generate de situaţiile de impas profesional. Supervizarea vizează probleme legate de colaborarea, comunicarea şi conflictele din cadrul interacţiunilor profesionale printr-un proces dirijat de învăţare a cărui sursă şi ţintă sunt experienţele practice.
Elementul esenţial, modalitatea principală de realizare este autoreflexia. În prezenţa reflectivă a supervizorului, persoana supervizată dobândeşte o capacitate tot mai profundă de autoreflexie asupra modului propriu de funcţionare, fiind în măsură, dacă consideră necesar, să le şi schimbe.
În cadrul supervizării, problemele persoanei supervizate sunt relevate prin analiza cazuisticii. Prin prezentarea concretă a câte unui caz căutăm răspuns la întrebarea de ce constituie acesta o problemă pentru persoana supervizată. Membrii grupului şi supervizorul îi vin în ajutor cu întrebări şi prin oglindire, contribuind la o mai clară percepere a situaţiei, a reacţiilor şi atitudinilor proprii. Deci, contribuţia nu constă în soluţii pentru rezolvarea cazului, ci în conştientizarea motivelor care determină felul ei de a reacţiona, cum ar putea reacţiona altfel, ce o împiedică, precum şi ce ar ajuta-o să se poată schimba.
Cazurile prezentate unui supervizor pot fi diferite. Poate fi vorba de situaţii de criză profesională, dar şi de probleme legate de construirea carierei, de comunicarea în relaţiile colegiale, de impactul asupra performanţei individuale a relaţiilor ierarhice şi a presiunilor specifice unei instituţii sau profesii, starea de „burnout” etc., adică toate dificultăţile ce pot apărea în practica profesională de zi cu zi.
Judit Makai-Dimény
este asistent social, psihoterapeut, supervisor-coach, formator, facilitator comunitar și asistent de psihodramă cu o vastă experiență în domeniu. Este membră fondatoare a Fundației Albin, a Asociației pentru Copil și Familie și a Asociației Asistenților Sociali din Bihor ”Crișana”. Este membră a CNASR și a CPR. De asemenea, are o îndelungată experiență de colaborare în proiecte comune și coordonatoare de practică pentru studenții Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității Oradea, a Universității PARTIUM din Oradea și a Universității KATHO/IPSOC din Kortrijk, Belgia.
Adela Popa Ghițulescu
Coordonator proiect
Vezi alte noutăți

La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal