Ziua Mondială a Asistenței Sociale

18 martie 2024

Ziua Mondială a Asistenței Sociale, sărbătorită în a treia marți din luna martie, este o sărbătoare care a devenit un punct culminant în calendarul asistenței sociale, asistenții sociali din întreaga lume sărbătorind și promovând valorile și principiile profesiei indivizilor, familiilor, comunității și societății în general.

Sloganul ales pentru Ziua Mondială a Asistenței Sociale Word Social Work Day – WSWD care se va celebra marți, 19 martie 2024, este: „Buen Vivir: Un viitor împreună pentru o schimbare transformatoare”.

Mai presus de legislația și de partea teoretică învățată în anii de studiu, asistența socială înseamnă să rămâi uman: la nevoile celorlalți, la neputințele și deznădejdea lor, la renunțarea celor sărmani - dacă tot “nu se schimbă nimic” și dacă tot “cu o floare nu se face primăvară”; înseamnă să găsești resurse și soluții legale pentru ca cei aflați la pământ să se poată ridica, demn și într-un mod decent, pentru a-și regăsi echilibrul pierdut în avalanșa loviturilor primite din partea destinului; înseamnă să crezi cu tărie într-un “mai bine” pentru fiecare, într-atât încât să creadă și ei înșiși, respectând specificul fiecărui beneficiar al serviciilor sociale, nevoile lor urgente, prioritizându-le și organizându-le constructiv în procesul de soluționare pentru creșterea calității unei vieți pe care ei o numesc, nu de puține ori, un chin și o pedeapsă. Înseamnă să ajuți și să fii acolo pentru cei care au nevoie!

Stă în puterea voastră, a asistenților sociali, a celor care vă asumați să interveniți în cursul unor vieți deja tulburate de neșansă și de greu permanent!

Să fiți fermi, dar empatici, să trasați direcții spre un orizont de unde soarele să răsară, din nou, pentru fiecare beneficiar, să utilizați fărâma lor de putere interioară pe care o mai au pentru a-i învăța să pășească din nou pe drumuri bătătorite de ei, dar spre care, acum, majoritatea nu mai are curajul să privească!

Ne dorim ca acest “La mulți ani!”, prilejuit de această zi, să devină ani buni pentru beneficiarii asociației noastre, pentru beneficiarii tuturor serviciilor sociale existente, astfel încât anii care le-au mai rămas de trăit să înnobileze, prin respect primit și printr-un trai demn, eforturile lor de a-și depăși limitele și neputințele, și să își găsească fiecare dintre ei resursele interioare necesare care să le ofere liniște și stabilitate în plan personal, afectiv, emoțional și, mai ales, din punct de vedere social!

La Caritas Eparhial Oradea lucrează patru asistenți sociali: Cornelia Bud, Ligia Deac, Teodora Boda și Alexandra Lascău, pe care le felicităm cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Sociale!

Noi, colegii de la Caritas Eparhial Oradea, vă apreciem munca pe care o depuneți!

La mulți ani!

Vezi alte noutăți

5 mai 2025
Un număr tot mai mare dintre beneficiarii cantinei sociale aleg să se implice în mod voluntar în activitățile zilnice de întreținere a spațiului.
4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
Mai multe noutăți