Un altfel de 1 IUNIE

2 iunie 2020

În acest an, sărbătoarea copiilor de pretutindeni ne-a găsit în aceeași stare de alertă în care ne aflăm de aproape trei săptămâni; în plus, parcă și instabilitatea vremii îndeamnă să rămânem prudenți, așa cum deja ne-am obișnuit.

Dacă în urmă cu un an ne bucuram de serbarea pregătită de micuții care activează la Centrul de tip after-school “Sfântul Martin” din Ioaniș și eram alături de “copiii noștri”, admirându-le seninul din priviri, puritatea din glasuri și zâmbetele sfioase pe alocuri, acum putem doar să le transmitem că ne gândim la ei, că le urăm cel mai sincer “La mulți ani!” și că le mulțumim încă o dată pentru ineditul oferit cu atâta dragoste atunci, nădăjduind într-o revedere care să ne reamintească o dată în plus de sufletele de copil pe care le purtăm la fiecare pas. 

În acest an, noi am fost COPIII, noi ne-am simțit privilegiați de priviri și strângeri de mână primite de la seniorii noștri, rezidenți ai “Casei Frențiu”, de cuvinte timide, dar sincere care ne-au arătat că suntem și noi, personalul de la centrul rezidențial, în gândurile lor de grijă: “Până la cât rămâi azi cu noi?”, “Ce-ți fac copiii? Ai mei sunt mari deja, am și nepoatele mari ca tine!”... În ochii lor, toți suntem copii și mulți dintre “bunicii” noștri au ales să petreacă timp povestind cu noi; alții s-au dedicat lecturii, citind cărți cu un conținut valoros, istoric chiar, însă și actual totodată, prin abordarea redactată de autor. Cât de plăcut sufletului este să vezi mâini muncite colorând chipuri vesele de copii, mâini care răsfoiesc pagini spre o continuă informare și delectare prin cititul clasic, nedemodat și neatins de tehnologia care cere parcă prea multă minuțiozitate...

Avem lângă noi, la “Casa Frențiu”, persoane vârstnice care ne-au oferit dragoste, fiind lucrul pe care, poate, îl știu face cel mai bine în aceste vremuri în care și noi avem nevoie să ne simțim copii, să ne simțim înțeleși și acceptați așa, cu toate stângăciile care poate apar în activitățile noastre! Și cât de frumoși sunt “bunicii” noștri, atunci când zâmbesc și când împărtășesc cu noi timp și gânduri care ne mai alungă dorul pe care îl purtăm, la rândul nostru, pentru bunicii pe care, unii dintre noi, nu îi mai avem lângă noi! 


Teodora Boda
Asistent social

Vezi alte noutăți

4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
1 mai 2025
La Centrul rezidențial „Casa Frențiu” al Asociației Caritas Eparhial Oradea, ziua de 1 Mai a fost prilej de sărbătoare.
Mai multe noutăți