Proiectul socio-educațional „Uniți pentru comunitate”

4 iunie 2020

În luna septembrie a anului 2019, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a demarat Proiectul socio-educaţional „Uniţi pentru comunitate”, susţinut de Inspectoratul Şcolar Judeţean, ce s-a derulat pe perioada anului şcolar 2019-2020. Proiectul a fost în parteneriat cu 7 licee orădene: Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, Colegiul Naţional “Onisifor Ghibu”, Colegiul Economic “Partenie Cosma”, Colegiul Naţional “Emanuil Gojdu”, Colegiul Naţional “Iosif Vulcan” şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, dar din cauza pandemiei de SARS- COV- 2, seminariile de promovare a voluntariatului nu s-au putut realiza la toate acestea, astfel că la: Colegiul Național “Emanuil Gojdu”, Colegiul Național “Iosif Vulcan” și Colegiul Național “Mihai Eminescu” nu am mai reușit să ne promovăm oportunitățile de voluntariat.

Astfel, în lunile octombrie, noiembrie, decembrie și februarie echipa Caritas Eparhial a vizitat Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu” și Colegiul Economic „Partenie Cosma” în vederea oferirii de informaţii privind importanţa voluntariatului în comunitate, precum şi oportunităţile de voluntariat accesibile prin intermediul programelor sociale Caritas. Peste 450 de elevi au participat la activităţile de promovare, iar dintre aceştia câteva zeci de elevi au optat să devină voluntari ai Asociaţiei. 

Temele abordate la seminarii au inclus relevanţa voluntariatului în comunitate, beneficiile pe care le poate oferi, condiţiile legale ale participării la activităţi de voluntariat şi oportunităţile de voluntariat din cadrul Asociaţiei: sprijin la Cantina socială, Centrul rezidențial „Casa Frenţiu”, voluntar-clovn în trupa „Prieteni pentru un zâmbet”, activităţi administrative, organizarea şi participarea la evenimente de conştientizare socială, la târguri ONG şi activităţi de fundraising.

Ca parte a proiectului educaţional, au fost organizate acțiuni caritabile în incinta instituţiilor de învăţământ, cu sprijinul conducerii şi profesorilor coordonatori.

Luna octombrie - Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” 

Au dat curs apelului nostru, elevii claselor a IX-a și a X-a şi profesorii din cele 3 locaţii ale Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, care susţinuţi de conducerea liceului, au strâns alimente neperisabile pentru cei aproape 150 de beneficiari ai Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, care primesc zilnic o masă caldă oferită la Centrul „Sfântul Martin” din Ioaniş şi Cantina Socială din Oradea. 

Astfel, s-au colectat 215 litri de ulei, 212 kilograme de făină, 194,5 kilograme de orez, 185 kilograme de zahăr, 113,5 kilograme de mălai, 22 kilograme de griş, 19,5 kilograme de fasole uscată, 297 pungi paste, 267 conserve, 18 litri de oţet şi zeci de pachete de condimente, dulciuri şi snacksuri. Acțiunea a fost coordonată de doamna profesor Ildiko Raț.

Luna noiembrie – Liceul Teoretic “Lucian Blaga” 

Tot ca parte a proiectului educaţional “Uniţi pentru comunitate”, elevii claselor a IX-a și a X-a împreună cu profesorii liceului au organizat o acţiune de strângere de alimente neperisabile, unde s-au donat, în data de 2 decembrie: 74 litri de ulei, 77 kilograme de zahăr, 66 kilograme de făină, 67 kilograme de orez, 7 pungi de griș, 148 pungi de paste, 139 bucăți de conserve de carne şi pate, 240 bucăți de dulciuri, 10 cutii de ceai, acţiunea fiind coordonată de doamna profesor Mariana Todorean, consilier educativ.

Luna decembrie – Colegiul Național „Onisifor Ghibu” 

Elevii din clasele a IX-a şi a X-a de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", sub coordonarea doamnei profesor Carmen Chiş, cu ajutorul membrilor comisiei SNAC şi a Consiliului Elevilor, au colectat alimente neperisabile, pentru ca beneficiarilor serviciilor sociale Caritas Eparhial să li se poată asigura masa caldă zilnică şi pe parcursul anului 2020. 

Acţiunea de colectare a însemnat strângerea şi donarea a: 133 litri de ulei, 194 kilograme de făină, 79 kilograme de orez, 94 kilograme de zahăr, 274 pungi de paste făinoase, 187 bucăţi diferite dulciuri şi 541 bucăţi de conserve.

Luna februarie - Colegiul Economic „Partenie Cosma” 

În urma seminariilor de promovare a voluntariatului, aproximativ 25 de elevi și-au manifestat intenția de a participa la activități de voluntariat, dintre care 18 elevi au și încheiat un contract de voluntariat. Elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a împreună cu profesorii liceului au organizat o acțiune de strângere de haine și alimente neperisabile, unde s-au donat: 8 litri de ulei, 8 kilograme de zahăr, 4.5 kilograme făină de mălai, 4 kilograme de orez, 4 kilograme de făină, 2 litri de suc, 16 pungi de paste făinoase, 15 conserve, diverse dulciuri, 13 bucăți și aproximativ 25- 28 kilograme de haine. Acțiunea a fost coordonată de către doamna profesor Miclăuș Adriana.

Conform Ordonanței militare numărul 2 din 21.03.2020 s-a întrerupt și activitatea didactică în școli, nemaifiind posibil să desfășurăm activitatea de promovare a voluntariatului și în cele trei licee partenere rămase: Colegiul Național “Emanuil Gojdu”, Colegiul Național “Iosif Vulcan” și Colegiul Național “Mihai Eminescu”. După starea de alertă, în funcție de noile reglementări care vor fi impuse, sperăm să reușim, ca din toamnă, să recuperăm acest timp pierdut. Avem încredere că și după această perioadă relația de colaborare dintre Asociația noastră și liceele implicate în proiectul “Uniți pentru comunitate” va continua.

În această perioadă dificilă am remarcat că spiritul de solidaritate în rândul cetățenilor s-a dezvoltat, mulți dintre ei manifestându-și intenția de a ne fi alături și de a da o mână de ajutor, însă, cu părere de rău a trebuit să amânăm activitățile în care se puteau implica voluntarii noștri.

Le mulțumim profesorilor coordonatori și elevilor pentru gradul crescut de implicare în activitățile de voluntariat, pe care le derulăm și pentru bunăvoința cu care răspund de fiecare dată apelului nostru către sprijin comunitar!

Patricia Pele
Coordonator voluntari

Vezi alte noutăți

4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
1 mai 2025
La Centrul rezidențial „Casa Frențiu” al Asociației Caritas Eparhial Oradea, ziua de 1 Mai a fost prilej de sărbătoare.
Mai multe noutăți