Rechizite pentru copii!

14 septembrie 2021

Începerea școlii, în acest an, coincide cu o serie de surprize pentru beneficiarii Asociației Caritas Eparhial. Momentul este potrivit pentru a oferi entuziasm și bucurie copiilor pe care îi avem în grijă, cu atât mai mult cu cât emoțiile unui nou început par greu de controlat.

Prin generozitatea și solidaritatea unui sponsor am reușit achiziționarea de rechizite și ghiozdane pentru copiii de la Centrul After School din localitatea Ioaniș, unde 47 de copii merg zilnic pentru a-și aprofunda cunoștințele acumulate la școală, pentru a servi masa de prânz și pentru a se relaxa prin activități ludice care să îi ajute să își însușească informațiile dobândite.

Astfel, duminică, 12.09.2021, la Centrul „Sfântul Martin” din localitatea Ioaniș, a avut loc deschiderea noului an școlar, eveniment marcat prin prezența copiilor, bunicilor, părinților, personalului de la centru, a președintelui Asociației Caritas Eparhial, pr. Olimpiu Todorean, a preotului greco-catolic, părintele Valentin Ilea și a pastorului comunității penticostale, Marchiș Bujor. Cuvintele rostite de către cei prezenți, precum și rugăciunea, au încurajat copiii și au îndemnat părinții să continue eforturile pentru ca cei mici să crească frumos, să nu renunțe la acest drept pe care îl au, anume acela de a crește prin educație pentru ca, la rândul lor, să poată fi sprijin pentru cei deznădăjduiți din apropierea lor.

Copiii au descoperit, apoi, în sălile de clasă, surprizele care îi așteptau, pe fiecare bancă: câte un ghiozdan plin cu rechizite, câte un suc și câte un desert care să le îndulcească și mai mult ziua.

Părinții prezenți au mărturisit că „bine ar fi amu să fie tot așa, să nu se mai închidă nici școlile, să fie bine pentru prunci, să vină să învețe!”. Așteptarea lor de la acest an școlar este aceea ca cei mici „să învețe tot mai bine, să aibă grijă de ei, să nu pățască nimic, că aici totdeauna o fost bine, n-or fost probleme, pentru că or avut mereu grijă de ei cei care se ocupă de centru”.

Același gest de mărinimie al sponsorului a făcut ca, în cursul zilei de sâmbătă, 11.09.2021, să trecem pragul familiilor din baza de date a asociației, încărcați cu rechizite și ghiozdane – atât de necesare în această perioadă, pentru alți 17 copii. Bucuria a fost mare, mulțumirile ne-au confirmat satisfacția lucrului bine înfăptuit și ne-au oferit energia de a continua. Părinții au privit cu recunoștință mâinile voluntarului nostru care le oferea ajutorul pentru copiii lor.

Mulțumim și noi celor care au făcut posibil ca, în aceste zile, să putem oferi un sprijin atât de necesar celor care nu pot asigura pe deplin nevoile celor mici - care acum învață să pășească în viață și pentru care aceste eforturi ale celor mari sunt esențiale pentru o dezvoltare reușită!

Teodora BODA
Asistent social practicant

Vezi alte noutăți

5 mai 2025
Un număr tot mai mare dintre beneficiarii cantinei sociale aleg să se implice în mod voluntar în activitățile zilnice de întreținere a spațiului.
4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
Mai multe noutăți