Din comunitate pentru comunitate

26 februarie 2021

În cursul lunii februarie, am avut bucuria de a răspunde, în mod util, unor nevoi concrete ale familiilor din baza de date a asociației noastre. Astfel, dacă unii beneficiari au avut nevoie de scutece, de alimente sau de lapte praf și haine pentru copii, alte urgențe au constat în lipsa unui pat în care să se poată odihni micuții lor, care nu înțeleg întotdeauna posibilitățile financiare limitate ale părinților în asigurarea unui strict decent care să le facă mai frumoasă viața de zi cu zi. Întrucât a fost în putința noastră, unele familii au primit câte un televizor, care să le ofere părinților accesul la informațiile din media, precum și desenele recreative pe care copiii le pot viziona de acum înainte.

Cu ajutorul voluntarului care ne-a fost alături, cu multă bunăvoință și cu energia necesară, am pășit în locuințele acestor familii și am încercat, pentru fiecare în parte, să oferim nu doar sprijinul de care aveau nevoie, ci și încurajarea că aceste vremuri care ne tulbură vor trece și vom îndrăzni să ne reluăm cursul firesc al existenței noastre.

Mulțumim celor care au oferit aceste resurse materiale, pentru că astfel am reușit să aducem un plus de calitate în viața acestor oameni, viață care - deși este presărată cu neajunsuri și greutăți - ne învață să rămânem solidari cu cei care au prea puțin pentru a putea zâmbi mai des!

Teodora Boda
Asistent social practicant

Vezi alte noutăți

5 mai 2025
Un număr tot mai mare dintre beneficiarii cantinei sociale aleg să se implice în mod voluntar în activitățile zilnice de întreținere a spațiului.
4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
Mai multe noutăți