Conferința Națională de Asistență Socială
8 iulie 2024
A XVI-a ediție a Conferinței Naționale de Asistență Socială, care a avut tema: DE LA CONFLICT LA OPORTUNITATE,
a reunit asistenți sociali și alți specialiști din domeniul social din toată țara, la Predeal, în intervalul 4-6 iulie a.c.
Abordarea teoretică privind modul în care se creează și se mențin relațiile în contextul profesional al asistenței sociale, noțiunile despre negocierea și medierea în conflict, conflictele generate de modificările legislative la nivel de practică profesională și la nivel de servicii sociale – toate acestea sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute la acest eveniment. Conflictul la nivel personal și profesional și conectarea cu noi înșine în timpul unui conflict și trecerea prin filtrul personal al fiecăruia a emoțiilor primite și transmise celuilalt în timpul unui conflict au dus la invitația de a încerca să identificăm nevoia din spatele replicilor nu foarte prietenoase din timpul unui conflict.
Întrebările și curiozitățile celor peste 60 de participanți au generat alte discuții constructive prin care s-a încercat căutarea de soluții practice și aplicabile. Partea practică a conferinței, prin atelierele și grupurile de lucru, a înseninat chipurile participanților și a oferit o stare de bine, în ciuda programului încărcat al evenimentului.
La eveniment au participat Alexandra Lascău
și Teodora Boda,
ambele asistenți sociali în cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea. Atelierele și grupurile de lucru la care au participat au deschis noi perspective asupra misiunii pe care o au de îndeplinit, iar impresia generală post-eveniment este aceea că este nevoie continuă de intervizare profesională și, mai ales, de o conectare cât mai eficientă între specialiștii din domeniu (pe de o parte) și persoanele care beneficiază de serviciile de asistență socială (pe de altă parte). Informațiile primite, modul în care s-a desfășurat evenimentul, atmosfera și relațiile de comunicare de acolo rămân pilonii care parcă îndeamnă deja participarea la conferință și anul viitor.
Teodora BODA
Asistent social principal
Vezi alte noutăți

La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal