A X-a ediție a Galei Voluntarului în Domeniul Social
1 martie 2024
Direcția de Asistenţă Socială Oradea (DASO)
a organizat joi, 29 februarie a.c.,
a X-a ediţie
a Galei Voluntarilor din Domeniul Asistenţei Sociale.
Evenimentul s-a desfășurat, cu sprijinul municipalității, în emblematicul monument istoric al Oradei, Sinagoga Neologă Sion. Evenimentul a adunat peste 100 de persoane: voluntari care, prin activitatea lor, sprijină orădenii aflaţi în nevoie, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniul social, reprezentanții instituţiilor publice care îşi desfăşoară activitatea în municipiu, colaboratori ai DASO și reprezentanți ai societății civile.
Dna Anca Grama,
directorul DAS Oradea, a deschis evenimentul: "Această întâlnire de primăvară este un bun prilej pentru a ne aduce recunoștința noastră public față de toți cei care se implică în activitatea socială și față de toți voluntarii care își dedică talentul, timpul și energia pentru a fi alături de cât mai mulți semeni de-ai noștri din comunitate. Gala voluntarilor din domeniul social reprezintă momentul în care administrația publică locală subliniază rolul important pe care voluntarii noștri îl au la creşterea calităţii vieţii orădenilor aflaţi în nevoie. Orice implicare în activităţile de voluntariat presupune o serie de abilităţi şi competențe sociale: solidaritate, toleranţă, încrederea că orice om poate face diferenţa în comunitatea sa, dorinţa de a ajuta dezinteresat, spirit civic, pe scurt, vorbim de responsabilitate socială! Dumneavoastră, pentru noi, sunteţi modele demne de urmat și vă mulțumim pentru exemplul de responsabilitate socială oferit în comunitate."
A mulţumit întregii echipe care s-a implicat în organizarea galei și a salutat prezența d-lui primar Florin Birta, d-nei viceprimar Antonia Nica și d-nei senator Arina Moș, care le-au adresat voluntarilor și reprezentanților asociațiilor și fundațiilor mulțumiri pentru implicarea în rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă municipiul Oradea, asigurându-i de întregul lor sprijin, urându-le totodată mult succes în continuare.
În cadrul galei au fost acordate premii celor mai buni voluntari din cadrul asociațiilor și fundațiilor care s-au înscris în competiție.
Din partea Asociației Caritas Eparhial a fost nominalizat și premiat de Direcția de Asistență Socială Oradea, voluntarul ANDREI HORGOȘ.
Andrei Horgoș, în vârstă de 33 de ani, a început activitatea de voluntariat în cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea în anul 2015 și a reușit să cunoască toate serviciile sociale pe care asociația le derulează.
Implicat, conștiincios, activ și dornic să ajute, pune de fiecare dată când este nevoie umărul lui lângă al nostru și aduce un plus de bună-dispoziție angajaților organizației și, mai ales, beneficiarilor pe care îi respectă și pentru care încearcă să le fie mângâiere.
Fie că face curățenie în sala de mese a cantinei sociale, că adresează o vorbă bună rezidenților pe care îi avem în grijă la Centrul rezidențial „Casa Frențiu” sau se transformă în clovn și oferă o bucurie prin baloanele modelate de el copiilor de la Centrul de tip afterschool ”Sfântul Martin” de la Ioaniș, pune mereu mult suflet și are ambiția de a reuși să-și îndeplinească sarcinile pe care le are în calitate de voluntar.
În anul 2023 a fost un sprijin deosebit pentru asociația noastră, acumulând de-a lungul anului 871 de ore de voluntariat.
Ne bucurăm că găsește timp pentru noi și îl încurajăm să continue activitățile de voluntariat pe care le desfășoară și la alte asociații din Oradea (Down, Crucea Roșie, Cercetașii) precum și în grupurile de la biserică: Allegria, Glorious, Zileos, Astru.
Îi suntem recunoscători pentru că știm că ne putem baza pe ajutorul lui de fiecare dată când este necesar.
Andrei este un exemplu de dăruire și asumare în tot ceea ce face pentru semenii lui și îl admirăm pentru constanța de care dă dovadă de 9 ani în cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea.
Mulțumim, Andrei!
Vezi alte noutăți

La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal