Un milion de stele

Susține proiectele noastre

Caritas Eparhial Oradea şi Caritas Catolica Oradea

Au organizat, în ultima zi a lunii octombrie, a.c., evenimentul anual Un Milion de Stele, ediţia 2019: “Alături de copiii nevoiaşi”, care a avut loc începând cu ora 18.00, pe platoul dintre Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului (Parc Olosig) şi Centrul Rezidenţial Casa Frenţiu.
Un milion de stele este o iniţiativă Caritas ce se desfăşoară, în prezent, în mai multe ţări europene (Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia şi România), având ca scop încurajarea cetăţenilor de a se implica în crearea unei schimbări reale prin voluntariat, prin participarea la colecte şi prin accesarea de servicii oferite de structurile de economie socială.
Acţiunea a reunit zeci de participanţi, tineri şi vârstnici deopotrivă, care au aprins lumânările solidarităţii pentru a oferi un semn vizibil de conştientizare a situaţiei celor marginalizaţi. Participanţii au primit ceai şi gustări din partea organizatorilor precum şi pliante informative cu activităţile şi serviciile sociale ale celor două asociaţii.
Debutul serii a fost marcat de discursurile invitaţilor, Pr. Varga Sándor şi Preasfinţitul Virgil Bercea, urmat de un moment muzical oferit de tânăra Anastasia Pál iar în încheiere, corul Enjoy Music, al Biroului Pastoral pentru Laici al Episcopiei Greco Catolice de Oradea, alcătuit din elevii claselor primare ale Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, au surprins publicul cu un flash mob desfăşurat pe scările bisericii, în cadrul căruia au cântat şi interpretat coregrafic câteva piese îndrăgite, în aplauzele audienţei. Momentul a fost condus de către Ovidiu Lazăr, Alexandru Cristea şi Pr. Paul Popa.
Am adus cu mine un cuvânt al Papei Francisc: ”nu stabilim noi cine este aproapele dar nevoiaşii ştiu cine le este aproape”. Cumva aceste lumânări ne invocă acel gând de a ne apropia unul faţă de celălalt, oamenii iubesc lumina, tânjesc după lumină şi se apropie de lumină. Din păcate lumea digitalizată nu ne învaţă să fim aproape uni de ceilalţi, să simţim apropierea unul de altul dar tot ceea ce facem pentru nevoiaşi, tot ceea ce facem pentru cei care suferă să o facem cu gândul că suntem aproape unii de alţii. Vă doresc ca în aceste clipe să ne simţim aproape unul faţă de celălalt în sensul adevărat al cuvântului. Pr. Varga Sándor
Ubi caritas ibi Deus est! Suntem aici, în această seară şi vedem că, în faţa noastră, pe jos este scris, din lumânări,”CARITAS” şi asta înseamnă că şi Dumnezeu este aici pentru că unde doi sau trei se adună în numele lui şi El este în mijlocul nostru. Ne-am adunat pentru a susţine o idee sfântă, spun eu, aceea de a fi aproape celui care este mai sărac decât mine. Ne-a adunat în această seară pentru a înţelege că, dincolo de caritatea umană pe care o putem face noi este caritatea divină, caritate care se exprimă mai ales prin iubire. Reuşim, cu adevărat, să dăm un dram de iubire în jurul nostru? Înseamnă că reuşim să transmitem speranţa. Caritas-urile care lucrează aici în Oradea, acest lucru doresc să-l facă: să transmită un pic de speranţă, prin iubire, celor care sunt fără de speranţă, adeseori. Bunul Dumnezeu să ne ajute pe fiecare dintre noi să rămână aproape de cei care sunt mai săraci decât noi, şi din punct de vedere material şi din punct de vedere spiritual. Să-i înţelegem pe cei de lângă noi iar Maica Sfântă să ne ocrotească mereu pentru ca aceste Caritas-uri care lucrează în Oradea să poată să-şi facă datoria pe deplin. PSS Virgil Bercea
Cea mai mare misiune a noastră este de a duce lumină acolo unde este întuneric. Dar cine ar vrea să coboare în întuneric? Nimeni sau prea puţini. Pentru că întunericul înspăimântă, te tulbură, îţi provoacă o frică teribilă. Ignoranţa este iluzia celor care cred că anumite lucruri nu există doar pentru că ei nu le văd. Misiunea noastră este să facem tocmai acest lucru: să intrăm cu lumina lui Dumnezeu, a conştiinţei, a cunoaşterii, cu încredere şi cu puterea Tatălui pentru a duce lumina şi eliberarea infernului inimii. Noi suntem fiii luminii, noi suntem fiii lui Dumnezeu. Vă mulţumesc că aţi venit să aprindeţi o lumină şi să fiţi lumina celor din jurul vostru. Pr. Olimpiu Todorean