Provocările lunii mai la CICRO
29 mai 2023
Prima parte a lunii mai a venit cu o serie de provocări pentru personalul Centrului de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO), care a oferit sprijin persoanelor refugiate pentru depunerea documentației necesare privind noua Hotărâre de Guvern care stabilește cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumelor forfetare potrivit Ordonanței de Urgență nr 15/ 2022.
Teodora BODA
Asistent social specialist
În colaborare cu Direcția de Asistență Socială Oradea
(DASO), am reușit să oferim un ajutor de care beneficiarii CICRO aveau atât de multă nevoie, în contextul în care barierele lingvistice par încă de nedepășit. Prin prezența la sediul DASO a translatorului nostru, Svetlana Hercuț, a coordonatorului CICRO, Ioana Tuță, și a asistentului social, Teodora Boda, s-a reușit completarea și depunerea documentației necesare pentru un număr de 60 beneficiari,
în primele zile ale preluării dosarelor. Această provocare a cerut promptitudine și o bună organizare a pașilor pe care trebuia să îi facem. Anterior acestor întâlniri, am oferit informare și sprijin beneficiarilor CICRO pentru ca ei să poată aduce cu ei actele de care au nevoie, ca să urgentăm și să eficientizăm acest proces. Colaborarea cu DASO privind acest proces a fost excepțională și ne-am bucurat de susținere reciprocă privind aceste demersuri.
În data 9 mai a.c., mulțumită sprijinului a doi reprezentanți ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă
(AJOFM), la sediul CICRO a avut loc depunerea documentelor necesare pentru ca persoanele refugiate să se înscrie în baza de date a AJOFM. Nu mai puțin de 30 beneficiari
CICRO au primit suport și îndrumare pentru ca aceste cereri să fie completate corespunzător. Translatorul centrului a asigurat partea de traducere și de explicare a cerințelor regăsite în documente. La a doua întâlnire cu reprezentanții AJOFM, care a avut loc după doar câteva zile, beneficiarii au semnat dosarele întocmite și au primit adeverințele care confirmă faptul că sunt înscriși în sistemul de evidență al AJOFM.
În cursul zilei de miercuri, 24 mai a.c., a mai avut loc o întâlnire tot la centru, între 40 de beneficiari
ai CICRO și reprezentanții agenției, urmând ca și pentru aceștia să se elibereze adeverințele de care au nevoie pentru a primi suma forfetară prevăzută de Hotărârea de Guvern privind asistența umanitară pe care statul român o oferă cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
În 17 mai a.c., aproximativ 70 de copii beneficiari
ai CICRO și părinții lor au venit la sediul Inspectoratului Școlar Bihor
(IȘJ) pentru a depune cererile de înscriere pentru accesul minorilor ucraineni în învățământul românesc. Au completat și cereri de înscriere la cursurile de limba română pe care le organizează inspectoratul, în vederea integrării copiilor în sistemul educațional de stat. O echipă formată din patru persoane care activează la CICRO a fost alături de beneficiari, iar colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean s-a dovedit a fi una reușită. Beneficiarii vor primi deciziile de repartizare la școlile orădene, pe care le pot folosi pentru înscrierea elevilor în instituțiile educaționale ce vor fi frecventate începând cu luna septembrie. Amabilitatea și profesionalismul doamnelor de la IȘJ sunt remarcabile, iar corelate cu implicarea personalului CICRO au adus un plus de eficiență în acest demers.
Sfârșitul lunii ne aduce noi provocări: căutarea de soluții pentru cazurile ieșite din comun pe care le avem. Bariera lingvistică încă își spune cuvântul uneori, dar și diferențele de interpretare a textului legal ne pun în situația de a căuta forme de sprijin pentru persoanele refugiate vulnerabile, care nu au reușit încă să acceseze varianta cea mai potrivită de ajutor.
Am încercat de-a lungul lunii mai să le oferim beneficiarilor sentimentul de încredere, de sprijin, de susținere, prin fiecare activitate pe care am realizat-o pentru ei. Mulțumim beneficiarilor noștri pentru încrederea acordată și mulțumim instituțiilor care colaborează cu noi. Împreună putem ajuta mai mult, împreună putem să acționăm responsabil și eficient și tot împreună putem culege roadele eforturilor noastre.
Teodora BODA
Asistent social specialist