„Resilience and Harmony in the ROHU Cross-border Area: A Community-Based Approach – RESTORED – ROHU00317”
Construirea unor comunități mai puternice, restaurative, împreună
Suntem încântați să anunțăm lansarea proiectului „Resilience and Harmony in the ROHU Cross-border Area: A Community-Based Approach – RESTORED – ROHU00317”, un proiect inovator care îmbină practicile restaurative și meșteșugurile tradiționale pentru dezvoltarea comunității. Proiectul este implementat în cadrul Programului Interreg VI-A România-Ungaria și este finanțat de Uniunea Europeană, prin fondul Interreg și cofinanțat de România și Ungaria. Buget total al proiectului este de 200.392,92 euro, din care finanțarea FEDR reprezintă 160.314,33 euro.
Obiectiv general:
Creșterea încrederii reciproce, rezilienței și armoniei între participanții comunității din zona ROHU, prin implicarea activă a unui minimum de 1165 de persoane în practici restaurative și activități tradiționale de meșteșuguri, în decurs de 12 luni.
Perioadă de implementare: 26.02.2025-25.02.2026
Cunoașterea complementară, angajamentul, entuziasmul și încrederea, precum și experiența cu practicile restaurative și meșteșugurile tradiționale s-au împletit în parteneriatul dintre cele 3 organizații care implementează proiectul:
- Asociația Kécenlét, din România (Partener Lider)
- Asociația Caritas Eparhial Oradea, din România
- Asociația Meșteșugărească din Bihar, din Ungaria
De ce practici restaurative și meșteșuguri tradiționale?
Practicile restaurative sunt recunoscute ca unele dintre cele mai eficiente instrumente pentru construirea încrederii reciproce, promovarea reconcilierea și soluționarea conflictelor într-un mod care susține înțelegerea și cooperarea între diferite comunități. În paralel, artele și meșteșugurile oferă o platformă prin care membrii comunității își pot exprima gândurile și emoțiile într-un mediu sigur și de suport. Prin abordarea inovatoare, care combină aceste două domenii, proiectul nostru depășește metodele tradiționale utilizate în zona ROHU, creând o sinergie dinamică. Aceasta valorifică inteligența emoțională, empatia și creativitatea pentru a dezvolta comunități mai puternice și pentru a aborda conflictele într-un mod integrat și sustenabil.
Activități planificate:
În cadrul proiectului, vor fi organizate o serie de ateliere, cursuri de formare și tabere destinate învățării și aplicării acestei noi abordări în comunitățile din zona ROHU. De asemenea, va fi realizat un
plan comun, susținut de o
rețea
de parteneri, care va asigura integrarea sustenabilă a acestor practici în viața comunităților, promovând dezvoltarea armonioasă și conexiunile între grupurile care trăiesc în această regiune.
Contact:
Resilience and Harmony in the ROHU Cross-border Area: A Community-Based Approach – RESTORED – ROHU00317
Beneficiar: Asociația Caritas Eparhial Oradea
Data: 10.04.2025
Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Interreg și cofinanțat de România și Ungaria.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene