Politica ACEO de protecție a copilului și a persoanei adulte vulnerabile
30 decembrie 2020
Asociația Caritas Eparhial Oradea (ACEO) a elaborat foarte atent politicile de protecție a persoanei asistate. Deoarece lucrează cu minori și colaborează și cu voluntari minori, asociația și-a dezvoltat politica și procedurile de siguranță a copiilor și a persoanelor adulte vulnerabile. Documentul conține principalele principii și valori în baza cărora Asociația Caritas Eparhial Oradea oferă servicii.
Adela Popa Ghițulescu
Director executiv
Pe lângă definirea politicii de protecție a ACEO, documentul mai cuprinde: rolul asociației în implementarea politicii de protecție a persoanei beneficiare; viziunea organizației cu privire la protecția persoanei; declarația ACEO cu privire la protecția copilului și a persoanelor vulnerabile; obiectivele politicii de protecție și principiile de protecție a copilului susținute de politica organizației. De asemenea, un alt capitol este dedicat implementării, evaluării și monitorizării planului.
Documentul mai conține detalii cu privire la evaluarea riscurilor și măsurile luate de asociație iar o altă parte a acestuia descrie modul de raportare a situațiilor de abuz și neglijare.
Documentul de politică conține mai multe anexe, inclusiv: Planul de implementare; Codul de conduită pentru angajați în ceea ce privește protecția și siguranța beneficiarilor; Declarația de angajament; Ghidul pentru voluntari, stagiari și vizitatori; Forme de acord pentru beneficiari (și acord parental); Certificatul de participare la sesiunile de instruire; Declarația de imparțialitate a membrilor Comitetului de Monitorizare; Formularul de raportare a cazurilor de încălcare a drepturilor copilului, fișe pentru înregistrarea cazului suspectat de abuz, neglijare, exploatare sau trafic de copii; diverse formulare de instruire pentru părinți, personal, voluntari; fișe de informații pentru diferitele categorii de beneficiari.
Pentru 2021, asociația își propune organizarea unei serii de cursuri de instruire atât pentru angajați cât și pentru voluntari și colaboratori, cursuri prin care aceștia să-și însușească și să aplice în activitatea lor de zi cu zi toate prevederile setului de politici de protecție.
Acesta va fi un prim pas în prevenirea oricărui abuz față de beneficiari, ca parte a angajamentului organizației de a respecta în totalitate valorile si principiile ce stau la baza activității sale.
Adela Popa Ghițulescu
Director executiv
Vezi alte noutăți

La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal