”Mulțumim ție și Caritas-ului”

23 aprilie 2020

Zilele acestei Sărbători ne-au adus nouă, celor care am rămas aproape de beneficiarii noștri, bucuria unor feedback-uri mai mult decât emoționante; dacă vineri ne-am zâmbit (unii pe sub masca de protecție, iar alții fără), ieri și azi ne-am regăsit, respectându-ne programul și angajamentul. Însă am avut parte, în aceste zile, de anumite mesaje care ne-au depășit așteptările pe care poate, în sinea noastră, nici nu le-am gândit: gesturi simple, cuvinte simple și sărace (precum le e și mediul în care trăiesc ei), dar care au arătat, involuntar, multă emoție și recunoștință pentru faptul că suntem aici, pentru ei. De la tradiționalul “Cristos a Înviat!” scris în miez de noapte și până la “Ne e dor de tine!”, “Să îți crească mari copiii și să-ți fie sănătoși!”, sau “Cum ți-o mers Paștele?”, de la mulțumirile pentru hrană și până la complimentele care ne fac, pe alocuri, să ne simțim copleșiți: “Ești o binecuvântare pentru noi, nu știm cum să îți mulțumim, iartă-ne dacă îți greșim cu una alta!”, “Mulțumim ție și Caritas-ului pentru că ne aveți în grija voastră!”, “Nu uita de mine când revii la lucru, eu vă aștept în fiecare zi!”, fiecare dintre ei ne-au arătat, cât le este cu putință, că orice ajutor contează atâta timp cât ajunge acolo unde este nevoie în momentul în care este nevoie.

Și dacă nu demult mă loveam de reproșuri și de atitudini mai mult decât ostile, de respingere efectivă a oricărei forme de dialog, în zilele acestea au dovedit că, din punct de vedere afectiv, relațiile dintre noi sunt reciproce. În tot greul lor, au găsit timp și energie să ne transmită vorbe calde, au găsit în ei înșiși gânduri bune pe care să ni le comunice prin ce mijloace au avut la îndemână. O doamnă ne-a oferit câte o iconiță cu Învierea Mântuitorului, “special păstrate, de ceva timp” pentru noi...

Și ce altă bucurie m-ar putea revigora la final de zi, dacă nu aceea de a mi se confirma că orice pas făcut spre ei este apreciat, că orice pași făcuți împreună produc efecte mai ales din punct de vedere personal, pentru fiecare în parte? Cât de frumos renasc unii dintre ei, cât de frumos se redescoperă și cât de frumoși redevin atunci când au speranță în suflet și zâmbete senine pe chip!

Teodora Boda
Asistent social

Vezi alte noutăți

4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
1 mai 2025
La Centrul rezidențial „Casa Frențiu” al Asociației Caritas Eparhial Oradea, ziua de 1 Mai a fost prilej de sărbătoare.
30 aprilie 2025
La cantina socială, astăzi, 30 aprilie a.c., am aniversat beneficiarii care au avut ziua de naștere în cursul acestei luni.
Mai multe noutăți