La mulți ani, Ucraina!
23 august 2023
La 24 august Ucraina sărbătorește Ziua Independenței.
Aceasta este o sărbătoare pe care ucrainenii o consideră ziua formării Statului ucrainean în forma sa modernă. În această zi, în anul1991, Consiliul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene a adoptat o rezoluție și Actul de proclamare a independenței Ucrainei.
Decizia de a declara independența nu a fost un simplu capriciu al politicienilor. A fost adoptată cu ajutorul unui referendum național, la care s-a pus o singură întrebare – „Confirmați Actul de Proclamare a Independenței Ucrainei?”. Peste 90% dintre ucrainenii din toate regiunile țării și-au exprimat acordul. 346 de deputați, și chiar cei comuniști, au votat pentru independența Ucrainei la ședința extraordinară a Consiliului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Primul președinte al Ucrainei independente a fost Leonid Kravchuk.
Cum se sărbătorește Ziua Independenței Ucrainei?
În această zi importantă de sărbătoare națională, în toată Ucraina, au loc procesiuni festive, marșuri militare, parade, concerte, iar la monumente sunt așezate flori, în semn de recunoștință. Ziua Independenței este sărbătorită și în străinătate: au loc diverse activități, întruniri, flash mob-uri,
concerte și alte evenimente.
Eu, ca și ceilalți din țara mea, plecați din cauza războiului, ajunși în România, privesc cu tristețe la tot ce se întâmplă. Nu se simte că e sărbătoare, pentru că nu suntem acasă, nu suntem pe pământul natal și suntem departe de oamenii apropiați pentru că acum ucrainenii sunt nevoiți să plătească un preț atât de mare pentru independența țării lor.
Olha TARANUKHA
Învățător
Vezi alte noutăți

La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal