Proiect 2019

Susține proiectele noastre

Rețeaua organizațiilor și a specialiștilor implicați în oferirea de servicii în comunitățile de romi

Proiectul a avut ca scop dezvoltarea capacității organizațiilor neguvernamentale din România de a oferi servicii sociale în comunitățile de rromi. 
Proiectul a avut 3 obiective:
1. Dezvoltarea unei rețele a organizațiilor și a specialiștilor care lucrează în comunități de rromi. 
2. Organizarea a 3 întâlniri în fiecare an pentru organizații care oferă servicii sociale în comunitățile de romi. 
3. Dezvoltarea capacității organizației a Asociației Caritas Eparhial Oradea. 
Proiectul s-a desfășurat în perioada 1.06.2017 - 20.12.2019.
Valoarea totală a proiectului a fost de 104.345,87 și a fost finanțat de Renovabis cu suma de 90.000 Euro
 Grupul țintă al proiectului a fost constitui de specialiștii (asistenți sociali, coordonatori de servicii sociale, psihologi, asistenți medicali, educatorilor, preoți) care lucrează în organizații neguvernamentale care oferă servicii în comunități de rromi. 
Rezultatele proiectului sunt semnificative. 
Am organizat întâlniri pentru organizații care oferă servicii sociale în comunitățile de romi. Întâlnirile au fost create într-un cadru flexibil în care participanții au putut să se exprime liber, unde au împărtășit experiențe, au ascultat, au adus întrebări, au căutat răspunsuri, au încercat să găsească soluții și au fost învățați. De asemenea, organizațiile din Ungaria și România au început să colaboreze direct.
De asemenea, majoritatea participanților la instruire s-au arătat interesate de modelul practicilor de restaurare și ar dori să continue formarea în aceste metode. Experiența acumulată în alte țări a arătat că utilizarea modelului îmbunătățește considerabil relațiile în comunitățile în care există conflicte și probleme majore.
În anul 2019 au avut loc mai multe întâlniri în cadrul acestui proiect: workshopuri de pedagogie experiențială, workshopuri pe teme de abordare a diversității, seminarii de introducere în tehnicile restaurative, o conferință națională, un schimb de experiență în Ungaria și o masă rotundă. 
Am avut 210 participanți la activitățile proiectului, în decursul celor 3 ani de implementare. Numărul beneficiarilor serviciilor oferite de participanții la proiect fiind de peste 4.500 de persoane. Aceasta înseamnă că creșterea dezvoltării profesionale a specialiștilor afectează calitatea serviciilor sociale furnizate beneficiarilor. 

 Prezentăm mai jos, câteva evenimente importante, realizate în anul 2019, în cadrul acestui proiect. 

Conferința: femeia romă

În martie 2019, am organizat în parteneriat cu Fundația People to People, Universitatea din Oradea și Colegiul Național al Asistenților Sociali (Filiala Bihor), 3 evenimente adresate specialiștilor care lucrează în organizații neguvernamentale, școli ș centre de zi din comunitățile rurale, sărace și marginalizate.
Martie este marcată de două zile importante: Ziua Femeii și Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării. Pornind de la acestea, tema conferinței a fost centrată pe femeia romă - ca subiect pasiv al programelor de discriminare și intervenție sau subiect activ, parte integrantă, consultată în crearea acestor programe de intervenție, care poate și trebuie să joace un rol important în crearea către propriul destin. 
Și-au adus contribuția la conferința la reprezentanții pentru subiectul ales: Alina Șerban - actrița romă, Anca Mezei și Loredana Mihaly.
121 de persoane au participat activ la conferință. Vorbitorii au impresionat publicul cu experiența și poveștile lor. Au prezentat pe lângă diferite metode de lucru și povești de succes, precum și eșecuri personale.
Un moment special a fost dedicat participării la conferință într-un moment unic al teatrului autobiografic. Astfel, experiențele de viață, sentimentele, experiențele unei persoane care a învățat într-un mod brutal că este de etnie romă și face parte din „cealaltă categorie” au fost transmise și în alt mod. Participanții au fost mișcați până la lacrimi și au simțit într-un mod mai personal și mai direct sentimentele și sentimentele beneficiarilor.
Conferința a avut participanți din diferite domenii și profesioniști care au fost încântați să aibă cadrul necesar pentru a discuta cu celelalte categorii de profesioniști implicați în furnizarea de servicii sociale în comunitățile de romi. 
La Universitate am organizat un atelier despre metodele de lucru cu romii. Studenții au fost implicați activ, dezbătând subiectul. La finalul evenimentului au plecat cu multe idei, dar și cu multe întrebări.
De asemenea, au fost organizate 3 ateliere de pedagogie experimentală pentru specialiștii care lucrează în mod direct cu copii și tineri.

Schimb de experiență în Ungaria

După vizita în România a părintelui József Lankó, care a prezentat câteva aspecte legate de pastorația romilor preoților din Eparhia de Oradea, a fost organizat un schimb de experiență în Ungaria. Un grup de 8 persoane, preoți care și-au manifestat interesul de a afla mai multe despre subiect și de a vedea direct munca în comunitate a părintelui József, au fost într-un schimb de experiență de două zile (27 şi 28 mai 2019), în Alsószentmárton, Ungaria.
Gazda grupului de la Oradea a fost părintele József Lankó, preot paroh în Alsószentmárton dar şi paroh al parohiei personale, ”Sfântul Francisc”, responsabil cu pastoraţia ţiganilor în Episcopia de Pécs.
Grupul a vizitat centrul de zi pentru copii din comunitate. S-a discutat despre comunitatea vizitată și serviciile sociale care se oferă. A fost vizitată de asemenea o grădiniță pentru ţigani care găzduieşte 85 de copii având fiecare grupă doi educatori: unul de limbă maghiară şi altul de limbă ţigănească, în total 16 angajaţi. Aici, copiii învaţă limba maghiară din cărţi, iar limba ţigănească este transmisă oral, neavând cărţi scrise.
Grupul a fost foarte surprins să constate faptul că limba ţigănească din Alsószentmárton este, în fapt, limba română veche (care se vorbea în România în urmă cu aproximativ 100 de ani). Explicaţia ar fi că un grup de ţigani români din Valea Timocului a ajuns prin acele părţi şi s-au stabilit acolo.
Concluzia grupului roman, în urma schimbului de experiență avut în Alsószentmárton este că numai educaţia poate ajuta şi comunităţile noastre de rromi şi, totodată, s-a manifestat dorința tuturor celor prezenți, de a încerca, în viitor, să se implice, mai mult, în pastoraţia rromilor.

Masă rotundă

Un alt eveniment din cadrul proiectului a fost organizarea unei mese rotunde la care au participat reprezentanți ai diferitelor culte. Concluzia a fost că munca pastorală trebuie să fie împletită cu munca socială. Este greu să vorbim despre dragostea lui Hristos față de un om cu stomacul gol. În primul rând, trebuie să le hrănim, să le îmbrăcăm, să le ascultăm, să le cunoaștem problemele și numai după ce am făcut ceva pentru ei, vom putea proclama Evanghelia.

Finanțator

Share by: