Curs de prim ajutor pentru voluntarii Caritas

20 iulie 2023

Marți, 18 iulie a.c., o parte dintre voluntarii Asociației Caritas Eparhial Oradea a participat la un curs de formare în acordarea de prim-ajutor, susținut de către Crucea Roșie, filiala Bihor. În cadrul acestui curs, voluntarii au dobândit cunoștințe și abilități necesare acordării de prim-ajutor. Pe durata a patru ore, voluntarii prezenți au avut posibilitatea să își însușească noțiunile și să exerseze tehnicile prezentate la curs.

Participanții și-au însușit informații legate de comportamentul pe care trebuie sa îl adopte atunci când se confruntă cu o situație de urgență și măsurile necesare a fi luate în diferite situații limită, suportul psihologic fiind nelipsit atunci când ne dorim să ajutăm pe cineva. Voluntarii au învățat proceduri, precum resuscitarea cardio-pulmonară la adult, copil și nou-născut, poziția laterală de siguranță, dezobstrucția căilor aeriene și fixarea capului victimei în caz de traumă la nivelul coloanei vertebrale. S-a insistat foarte mult pe ideea siguranței salvatorului întrucât, pentru a putea să oferim cuiva un ajutor eficient, trebuie să ne asigurăm că nu ne riscăm viața și că nu devenim, la rândul nostru, victime ale incidentului în cauză. S-a discutat despre manevrele greșite pe care le putem face din dorința de a ajuta, despre mișcările bruște, forțate sau greșit efectuate prin care putem aduce mai mult rău decât bine celor care au nevoie. Trebuie să ne cunoaștem și să ne acceptăm limitele personale atunci când hotărâm să ne implicăm în acordarea de prim ajutor. Dorința de a face bine nu este suficientă, trebuie să știm cum să ajutăm. După expunerea părții teoretice a cursului, participanții au avut ocazia să pună în practică noțiunile acumulate, exersând pe un manechin. Cursul a fost interactiv, voluntarii având posibilitatea de a adresa întrebări și de a afla informații care le pot fi de folos în viața de zi cu zi. 

Cursul a fost realizat în cadrul Proiectului Tinerii voluntari - resursă umană competentă și valoroasă pentru comunitate, proiect finanțat cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.

Mulțumim Cătălinei Pantea pentru susținerea acestui curs și Primăriei Municipiului Oradea pentru sprijinul oferit! 

Patricia ȘTEFAN
Responsabil proiect 

Vezi alte noutăți

5 mai 2025
Un număr tot mai mare dintre beneficiarii cantinei sociale aleg să se implice în mod voluntar în activitățile zilnice de întreținere a spațiului.
4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
Mai multe noutăți