Curs de formare în Doctrina Socială a Bisericii Catolice

24 septembrie 2020

Asociația Caritas Eparhial și-a propus, în cadrul proiectului FOCUS, un program de pregătire în Doctrina Socială a Bisericii Catolice, pentru laici, preoți, angajați și colaboratori ai organizațiilor catolice din Eparhia de Oradea, care sunt implicați în activități socio-caritabile.

Primul modul de instruire la nivel organizațional pe tema doctrinei sociale a Bisericii Catolice, dintr-un proiect propus de Confederația Caritas România, cu sprijinul Renovabis și cooperarea Katholische Sozialwissenschaftliche Zentralstelle (KSZ) din Germania s-a desfășurat în perioada 11-12 septembrie 2020, la Centrul social ”Maria Rosa” din Oradea.

La deschiderea modului a fost prezent și PSS Virgil Bercea care a salutat pe cei prezenți apreciat că: este foarte bine că s-a reușit să facem acest curs, să putem transmite mai departe Doctrina Socială a Bisericii. Vă doresc să aveți acea capacitate ca, la rândul dumneavoastră, ceea ce ați primit să transmiteți mai departe și să dăruiți cu generozitate. Așa să vă ajute Bunul Dumnezeu și Maica Sfântă!

Modulul, prima sesiune, a fost susținut de părintele protopop Gavril Buboi în calitate de formator și a debutat cu Introducere în învățătura Socială a Bisericii. A urmat: Tema I: Planul magistral al lui Dumnezeu. Iubirea Docat1 pct.5, 6,7,14,20; Sesiune de lucru în plen: Prezentarea enciclicelor sociale; Tema II: Fundamentul societății: Familia prezentată, în calitate de invitat de pr. Mihai Tegzeș - Responsabil cu pastorația familiilor și a adulților; Prezentarea Compendiului de Doctrină Socială a Bisericii și Tema III: Principiile Doctrinei Sociale a Bisericii: Persoana, binele comun, solidaritatea și subsidiaritatea. (Docat 4 pct. 87, 89, 95, 100, 105, 111).

Al doilea modul de instruire s-a ținut în zilele de 18-19 septembrie 2020 susținut tot de părintele Gavril Buboi, a debutat cu Sesiune de lucru în plen: Expunere recapitulare/fixare elemente din sesiunea precedentă: Iubirea, Familia și Principiile DSB; Tema IV: Munca Umană: Profesie și Vocație. Docat 6, pct.135, 143, 152, 154, 155, lucru în grup și discuții în comun; Tema V: Biserica și Domeniul social. Împreună suntem tari. Docat 2, lucru în grup și discuții în comun; Sesiune de lucru în plen Expunere Spiritualitatea eticii sociale; Tema VI: Persoana umană: Unică și infinit de valoroasă. Docat 3, prezentată, în calitate de invitat de asistent medical Zoltan Zold - Caritas Timisoara; DSB și tehnologia în serviciul diseminării: Despre Fundația Youcat. Descărcare și instalare Docat App, 3MC; Tema VII: Exercitarea Iubirii: Angajarea personală și comunitară Docat 12, lucru în grup și discuțiile în comun au încheiat modulul de instruire.

La modulul de formare au participat douăsprezece persoane: Pr. Valer Părău, protopop de Zalău, pr. Zorel Zima, protopop de Beiuș, pr. Romulus Avram, pr. Traian Dobrată, Florin Bode, Ovidiu Lazăr, Vesea Cornelia, Anamaria Crăciun, Adela Popa Ghițulescu, Patricia Pele, Miruna Moza, și Mariana Pașca.

Cei 12 participanți vor deveni, în urma cursului de formare, multiplicatori la nivelul comunităților locale. Folosind metodologia, instrumentele și informațiile acumulate prin participarea la modulele de formare, vor organiza în cadrul organizațiilor locale pentru angajații și colaboratorii acestora, în parohii sau pentru alte grupuri (cămine de bătrâni, grupuri de tineret, centre de zi) câte 2 seminarii de diseminare a informațiilor astfel încât, la sfârșitul proiectului cel puțin alte 240 de persoane vor fi implicate în proiect.

Pr. Olimpiu Todorean

Vezi alte noutăți

5 mai 2025
Un număr tot mai mare dintre beneficiarii cantinei sociale aleg să se implice în mod voluntar în activitățile zilnice de întreținere a spațiului.
4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
Mai multe noutăți