Congres Internațional Renovabis - 2023
18 septembrie 2023
Evoluțiile sociale și ecleziastice din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est din ultimele trei decenii
a fost punctul central al Congresului Internațional Renovabis din acest an. Tema Congresului a fost „Libertatea așa cum o înțeleg eu…” – Europa pe tărâmul dintre o Nouă Trezire, Deziluzie și Amenințare”.
Congresul s-a ținut la München, în perioada 12-14 septembrie 2023.
Din partea Caritas Eparhial Oradea au fost invitați și au participat Adela Popa-Ghițulescu, director executiv și pr. Olimpiu Todorean, președinte. Din partea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de Oradea au participat părintele vicar general Mihai Vătămănelu, părintele vicar responsabil cu preoții, Anton Chifor, părintele Paul Popa și Ovidiu Lazăr.
Pe 12 septembrie 2023, Renovabis a sărbătorit aniversarea a 30 de ani de existență
cu o vecernie la ora 17.00 în Biserica Sfântul Silvestru. Predica a fost susținută de arhiepiscopul de München și Freising, cardinalul Reinhard Marx. În timpul vecerniei au fost rostite intercesiuni în limba, poloneză, croată, ucraineană și română. Intercesiunea în limba română a fost rostită de Adela Popa-Ghițulescu.
A urmat un eveniment festiv, ulterior, în Academia Catolică din Bavaria, unde, Directorul General Renovabis Prof. Dr. Thomas Schwartz a salutat oaspeții și a prezentat programul serii. Joachim Gauck, fostul președinte federal german, a ținut discursul ceremonial, în prezența a aproximativ 300 de participanți. Ulterior, guvernul bavarez a invitat oamenii la o recepție de Stat.
Primul discurs din prima parte a dimineții a fost pe tema „Dezvoltarea socială în Europa Centrală și de Est după sfârșitul comunismului” susținut de prof. dr. Andreas Heinemann-Grüder de la Centrul Internațional pentru Studii Conflictelor din Bonn.
În după-amiaza primei zile a congresului, au avut loc șapte grupuri de lucru diferite pe teme propuse de invitați.
A doua zi a Congresului Internațional Renovabis, discuția s-a concentrat în special pe situația din Balcani, în Belarus și războiul de agresiune împotriva Ucrainei. În cea de-a doua oră, discuția a fost deschisă în ședința plenară.
Congresul a tratat, printre altele, provocările și sarcinile cu care se confruntă societatea, politica și bisericile, având în vedere schimbarea situației geopolitice în Europa de astăzi și în următorii ani.
Deoarece 2023 marchează cea de-a 30-a aniversare de la înființarea Renovabis, a avut sens să se abordeze subiectul libertății, speranțele și așteptările asociate la începutul anilor 1990. S-a trasat un arc de la starea de spirit inițială de optimism până la dezamăgirea și scepticismul crescând față de modelele occidentale până la amenințarea la eliberarea Europei de tendințele autoritare și războiul împotriva Ucrainei. Congresul a făcut bilanțul a ceea ce s-a realizat până acum. El a analizat, de asemenea, provocările și sarcinile cu care se confruntă societatea, politica și bisericile, de asemenea, cu situația geopolitică schimbată din Europa astăzi și în următorii ani. Pe lângă prelegeri și discuții, a existat un forum separat de dialog care a oferit tuturor participanților la congres oportunitatea de a contribui activ cu ideile, subiectele sugerate și întrebările lor. (www.renovabis.de)
Peste 200 de participanți au luat parte la Congresul Internațional de la Universitatea de Filosofie din München.
Vezi alte noutăți

La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal