Activități educative și culturale la CICRO

28 iulie 2023

Ziua de 27 iulie, a.c., a venit cu activități inedite pentru copiii ucraineni beneficiari ai programului de vară dezvoltat de Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea.

La inițiativa doamnei comisar-șef de poliție Ioana Indrieș, elevii claselor primare și de gimnaziu au avut ocazia să participe la o întâlnire în Parcul Olosig, în cadrul căreia au aflat informații despre siguranța circulației direct de la sursă. 

Pentru a le explica tinerilor ucraineni într-un mod interactiv noțiunile de siguranță rutieră, reprezentanții poliției le-au pregătit un covoraș cu clădiri, străzi și indicatoare rutiere, pe care micuții l-au folosit pentru a învăța și exersa regulile de trafic pentru pietoni și bicicliști.  

În plus, mulțumită explicațiilor oferite de reprezentanții poliției, elevii au reactualizat măsurile de precauție și prevenție și obiectele necesare pentru a asigura siguranța corporală în trafic. Spre bucuria copiilor din clasele primare, aceștia au fost invitați să descopere mașina de poliție și să testeze toate elementele ei specifice: girofar, stație, sirenă. 

În a doua parte a întâlnirii, elevii de gimnaziu au fost angrenați într-o discuție pe tema siguranței în mediul online, atât de necesară oricărui adolescent utilizator al rețelelor de socializare.   

În după-amiaza aceleiași zile, doi dintre elevii ucraineni de gimnaziu au participat la spectacolul „Podul prieteniei interculturale”, coordonat de doamna ing. Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, în sala festivă a Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu. Scopul evenimentului a fost cunoașterea și socializarea prin activități și a cuprins momente artistice oferite de Forumul Democrat German, Asociația Pensionarilor Maghiari din Partium, Uniunea Democrată a Slovacilor si Cehilor din România, Comunitatea Ucrainenilor din Oradea, Comunitatea Evreilor din Oradea, Fundația Ciore Roma, Asociația Comunitară “Amare Phala” Tămașda și Cetățeni activi la puterea a treia.

Akulenko Vitaliy și Dyakov Nikita, tinerii ucraineni care au pregătit momentele muzicale prezentate la începutul evenimentului, participă la programele educaționale ale CICRO, sub coordonarea profesoarei Maryna Akulenko. Vitaliy, care a interpretat la pian piesa “City walk” de Alexey Nekrasov, a studiat pianul la Școala de arte nr. 1 din Kramatorsk, Ucraina, unde a participat și a câștigat numeroase concursuri muzicale. Pentru Nikita, venit din Herson, a fost prima experiență de a cânta la chitară pe scenă, dar și-a luat inima în dinți și-a interpretat melodia "Winnie the Pooh" de Arsen Mirzoyan, la instrumentul pe care a început să-l îndrăgească de anul trecut, în aplauzele publicului.

Programul cu activități de vară al CICRO, întitulat “Călătorie în jurul lumii”, li se adresează elevilor ucraineni din clasele primare și de gimnaziu, și se desfășoară zilnic în intervalul 9.00-15.00 în cele două săli de clasă ale hub-ului educațional dotate în acest sens, sub ghidajul personalului educațional, format din învățători și profesori ucraineni.

Le mulțumim partenerilor și instituțiilor care ne sprijină, pentru a putea continua să le oferim tinerilor ucraineni oportunități de lărgire a orizonturilor educative și culturale, în orașul care a devenit pentru ei, pentru o perioadă de timp, „acasă”.

Ioana TUȚĂ
Coordonator CICRO

Vezi alte noutăți

5 mai 2025
Un număr tot mai mare dintre beneficiarii cantinei sociale aleg să se implice în mod voluntar în activitățile zilnice de întreținere a spațiului.
4 mai 2025
Duminică, 4 mai a.c., rezidenții „Casei Frențiu” au avut ocazia de a-și exercita dreptul la vot cu ajutorul unei urne mobile, deplasată special pentru alegerile locale și cele prezidențiale.
4 mai 2025
La cantina socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea, considerăm că vocea beneficiarilor este esențială pentru buna funcționare a serviciului. De aceea, ne consultăm permanent cu ei, chiar și în ceea ce privește meniul zilnic, pentru a ne asigura că preparatele răspund nevoilor reale, atât din punct de vedere nutrițional, dar și din prisma problemelor de sănătate pe care aceștia le au. Avem 30 de persoane zilnic, la masă. O media anuală ne arată că pragul cantinei sociale ne este trecut de 80 de persoane distincte care devin beneficiari acestui serviciu. Oameni de care suntem alături pe tot parcursul anului, oameni cărora încercăm să le îndulcim zilele, sărbătorindu-le aniversările. Prin existența dușurilor sociale, oferim mai mult decât posibilitatea efectuării igienei corporale; oferim posibilitatea recăpătării unui strop din demnitatea pierdută în haosul vieții de pe stradă. Curățenia personală devine astfel o punte spre redobândirea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență la societate. Fiind un serviciu licențiat, respectăm cerințele legale, care impun nu doar aplicarea chestionarelor de satisfacție ci și prezența cutiei pentru sesizări și reclamații. Ne bucurăm de fiecare dată când beneficiarii semnează procesul verbal aferent verificării acestei cutii care, în cele mai multe cazuri, reflectă lipsa de reclamații – o dovadă a colaborării și comunicării deschise dintre personalul cantinei sociale și cei în slujba cărora ne aflăm: oameni ai străzii, oameni rămași ai nimănui. Consilierea socială, îndrumarea și sprijinul pentru întocmirea diverselor dosare de care acești oameni au nevoie au un efect pozitiv asupra vieții de zi cu zi. Le mulțumim beneficiarilor pentru felul direct, sincer și spontan în care ne împărtășesc orice doleanță. Această deschidere este prețioasă pentru noi și ne asumăm responsabilitatea de a ține cont de ceea ce exprimă, căutând cele mai potrivite răspunsuri la nevoile lor reale. Ei știu că pot apela la noi, iar noi știm că împreună putem să căutăm soluții care să le facă viața mai suportabilă, mai sigură și, mai ales, mai demnă. Teodora BODA Asistent social principal
Mai multe noutăți