AcasăNoutăţi20117 Septembrie: Inaugurarea Centrului Social Maria Rosa

Inaugurarea Centrului Social Maria Rosa

În data de 1 septembrie 2011, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a inaugurat Centrul Social „Maria Rosa”. La eveniment au participat PSS Virgil Bercea (Episcopul de Oradea al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică), sora Maria Gabriela Bortot, (superioara Congregaţiei Surorilor Franciscane Misionare ale lui Cristos, din Rimini, Italia, alături de sora Lorela şi surorile prezente în Oradea), Dr. Phil. Gabrielle Peus-Bispinck, (Münster, Germania), domnul Radu Ţârle (preşedintele Consiliului Judeţean Bihor), domnul Gheorghe Carp (viceprimarul Municipiului Oradea), angajaţi şi voluntari ai asociaţiei, precum şi peste 120 de invitaţi.
Ceremonia de inaugurare a început cu cuvântul de bun venit al pr. Olimpiu Todorean (preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea), urmată de sfinţirea clădirii de către PSS Virgil, dezvelirea plăcii, acordarea diplomelor de merit, tăierea panglicii şi vizitarea centrului. La propunerea Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea a fost acordată, de către PSS Virgil Bercea, Crucea Eparhială, cea mai înaltă distincţiei a Eparhiei de Oradea, surorii Maria Gabriela Bortot, doamnei Gabrielle Peus-Bispinck, părintelui Antonio Rosi, preşedintele Asociaţiei Chiese del’est, Brescia, Italia, părintelui Mihai Moisin, SUA, şi primarului Ilie Bolojan.
Cu această ocazie mulţumesc surorii Maria Teresa, care a fost o susţinătoare ferventă a acestei ideii: construirea unei cantine unde cei săraci să poată servi o masă în condiţii civilizate. Mulţumesc cantautorului Florin Chilian: o persoană care ne-a susţinut şi încurajat în realizarea unui astfel de centru social. Mulţumesc, în mod cu totul special, domnului primar Ilie Bolojan, care a înţeles necesitatea unui astfel de centru şi ne-a sprijinit ori de câte ori a fost nevoie pentru finalizarea lucrărilor. Nu vreau să trec cu vederea aici nici ajutorul consilierului pe probleme sociale din Primăria Oradea, doamna Florica Cherecheş, care ne-a dat mereu un feedback pozitiv şi ne-a încurajat în demersurile noastre. Cu pricepere şi străduinţă au contribuit la ridicarea Centrului Social Maria Rosa, arhitectul Radu Fortiş, SC Edil Coneco SRL, domnul ing. Victor Tămaş, diriginte de şantier.
Clădirea centrului s-a ridicat în perioada 2010-2011, pe un teren concesionat de Primăria Oradea prin Consiliul Local, şi a costat peste 250.000 de euro, bani ce au provenit din donaţii şi sponsorizări.
Se cuvine să mai aduc mulţumiri celor care au fost implicaţi financiar în acest proiect: Congregaţia Surorilor Franciscane Misionare ale lui Cristos, din Rimini, Italia; Dieceza de Rimini, Italia; Asociaţia Chiese del’est, Brescia, Italia; Episcopia Sfântul Gheorghe, SUA; Dr. Phil. Gabrielle Peus-Bispinck, Münster, Germania; SC Tiger Amira SRL; SC Proges SRL.
Dumnezeu să-i răsplătească pe toţi binefăcătorii.
Reamintim că serviciile care vor fi furnizate în acest centru vor fi: cantină socială pentru 50 de persoane, duşuri pentru persoanele fără adăpost, centru de zi pentru copii, centru de cazare pentru tinere mame, consiliere psihologică. Tot aici va funcţiona de acum înainte şi biroul de asistenţă socială al asociaţiei.
Pr. Olimpiu Todorean