AcasăNoutăţi20108 Noiembrie: Apel colectă Samariteanul Milostiv

Apel colectă Samariteanul Milostiv

Har şi pace din partea lui Dumnezeu iar de la noi binecuvântare pentru toţi cei ce aduceţi daruri şi faceţi bine întru sfintele noastre biserici şi vă aduceţi aminte de cei săraci.
+ Virgil Bercea
Episcop
Iubiţi credincioşi,
Cazul familiei F. reflectă schimbarea pe care o poate aduce o supă caldă în viaţa oamenilor. Tatăl lucrează zilier, mama a născut cu câteva săptămâni în urmă, iar Ana este fetiţa de 6 ani. Tatăl şi-a pierdut locul de muncă în urma unui accident, mama a depus actele pentru obţinerea pensiei de handicap, având probleme majore cu vederea, iar alocaţia noului născut va intra abia peste 3 luni. La prima vedere fetiţa este ca oricare alta la 6 ani, însă se poate observa că este foarte slabă, palidă şi caracterizată de o nepăsare neobişnuită, în locul curiozităţii naturale, copilăreşti.
Mama solicită sprijin la Caritas în asigurarea hranei pentru copil, negăsind altă soluţie să asigure mâncarea necesară. Tăcută şi ruşinoasă, mă asigură că este doar o perioadă scurtă, după care lucrurile se vor rezolva. După două zile de distribuire a mesei, tatăl copiilor trebuie internat în spital din cauza deshidratării. Am întrebat de ce nu au împărţit mâncarea primită, răspunsul fiind, „cel mai important este copilul”.
După câteva săptămâni, zilnic apare în curtea asociaţiei o fetiţă jucăuşă, plină de energie şi de curiozitate. Îmi povesteşte – relatează asistenta socială - că supa o mănâncă la prânz, iar felul doi este păstrat pentru cină. Are foarte mare grijă ca pentru dimineaţa să-i rămână o felie de pâine pentru micul dejun.
Printr-o masă caldă oferită zilnic am schimbat realitatea crudă a lumii pentru o fetiţă, care nu s-a îmbolnăvit, care nu a fost nevoită să lupte pentru viaţa ei căutând resturi de mâncare în tomberon, la 6 ani. Prin acest ajutor constant am prevenit scăderea nivelului de trai, am oferit o şansă şi o speranţă.
În spiritul acesta, Caritas Eparhial Oradea continuă tradiţia din duminica „Samariteanului milostiv”, zi în care se organizează în fiecare an o colectă specială. Prin urmare, tasul din data de 14 noiembrie, 2010, duminica „Samariteanului milostiv”, va fi predat, de fiecare parohie, asociaţiei.
Colecta din acest an va fi destinată continuării proiectului „O masă caldă pentru cei săraci”, derulat de asociaţie împreună cu Surorile Misionare Franciscane ale lui Cristos, prin care 30 de persoane primesc zilnic masa de prânz.
Pr. Olimpiu Todorean
Preşedinte