HomeNews202024 January: Premierea voluntarilor Caritas Eparhial Oradea

Address:

Phone:

Premierea voluntarilor Caritas Eparhial Oradea

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi, 23 ianuarie 2020, Ziua Voluntarului Caritas, primul eveniment din anul acesta dedicat celor 15 ani de activitate în domeniul social pe care îi sărbătoreşte Asociaţia Caritas Eparhial Oradea. Gazdele evenimentului au fost voluntarii Patricia Kăvăşdan şi Olimpiu Man.
La eveniment au participat, alături de voluntarii şi invitaţii lor, Preasfinţia Sa Virgil Bercea - Episcop de Oradea, Pr. Mihai Vătămănelu, vicar general, Antoniu Chifor, vicar eparhial cu preoţii, Florica Cherecheş, deputat şi Arina Moş, director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.
Prin această premiere am urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2019, 114 de voluntari au prestat 2.348 de ore în serviciul aproapelui. Au fost acordate 13 premii pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale şi diplome aniversare coordonatorilor departamentului de voluntariat de-a lungul celor 15 ani de activitate, precum şi premiul “Voluntarul anului 2019”.
Au luat cuvântul: Florica Cherecheş, PSS Virgil Bercea şi pr. Olimpiu Todorean.
"Vreau să vă felicit pentru cei 15 ani de activitate în care aţi fost un partener de nădejde în comunitatea orădeană, o organizaţie care inspiră, care ajută, care merge acolo unde este nevoie şi care stă şi primeşte şi ascultă pe cei în nevoie. Vreau să vă doresc ani plini de realizări, cu multe reuşite, pentru că ne-am obişnuit deja să veniţi cu lucruri deosebite pentru comunitatea noastră şi să răspundeţi nevoilor care sunt în această comunitate. Aş vrea, în mod special, astăzi, să mulţumesc voluntarilor Caritas: sunteţi extraordinari, sunteţi nemaipomeniţi şi se cuvine să vă arătăm nu doar astăzi recunoştinţa noastră, ci de fiecare dată. Vă mulţumesc pentru exemplul pe care îl daţi celorlalţi şi vă doresc multă sănătate, multă putere de muncă şi vă doresc să îi molipsiţi şi pe alţi tineri şi pe alţi mai puţin tineri care, văzându-vă exemplul şi văzând satisfacţia pe care o aveţi când puteţi ajuta pe cineva în nevoie vor dori să facă şi ei la fel" (…). Florica Cherecheş, deputat.
"Suntem obişnuiţi cu această seară a voluntarului, deja se organizează de 15 ani. Este foarte greu de spus cât de mult se face sau câte de puţin sau cât ar mai trebui să se facă. Maica Teresa de Calcutta a spus, - atunci când a fost lăudată pentru ceea ce face – este o picătură în ocean. Dar dacă această picătură nu ar fi, nu ar exista oceanul. Şi noi facem, câte ceva. Ştim că am dori să facem mai multe. Eu, câteodată mai merg pe la centrul Maria Rosa şi îi admir, mai ales pe tinerii din licee, care merg să servească sau să facă curăţenie după masa de prânz. Este mare lucru. Acolo îţi dai seama cam la ce oră ne aflăm: de ce el este pe stradă şi noi nu? Oare ce ar fi dacă am inversa rolurile? Oricum, ceea ce Caritas-ul face sau încearcă să facă este foarte valoros, pentru toţi, pentru cei care sunt mai săraci şi pentru noi - cei care îi mulţumim Domnului că nu avem nevoie de alte lucruri şi ne dăm disponibilitate pentru a-i ajuta pe ei. Eu vă mulţumesc tuturor celor care sunteţi în această seară aici şi aş dori să aduc această mulţumire mai ales la cei care fac voluntariat. Vă doresc o seară binecuvântată şi Bunul. Dumnezeu să ne ocrotească pe fiecare dintre noi!" PSS Virgil Bercea, Episcop de Oradea
"Preoţi nebuni, „nebuni de iubire” pentru cei mai vulnerabili, „nebuni” pentru a ajuta şi a împărtăşi propria vulnerabilitate cu alţii. Cu aceste cuvinte, privind în ochi armata de săraci şi imigranţi găzduiţi în Citadela Caritas din Roma, Papa Francisc, aflat în vizită în acest complex, s-a adresat preoţilor.
În momentul în care am citit acestea m-am gândit imediat la voi, voluntarii noştri.
Nu sunt mulţi, să ştiţi, nici între preoţi care să fie ”nebuni” de o astfel de iubire. Mai este, când timpul îi permite, episcopul nostru Virgil, când merge la cantina socială să-i servească pe cei săraci şi să le spună o vorbă de încurajare sau când merge la groapa de gunoi a oraşului, la cei năpăstuiţi care locuiesc acolo; mai iese din birouri şi doamna Arina, o ştiu prea bine, căutându-i pe cei vulnerabili, a mai fost în anii trecuţi, când activa mai mult Oradea şi părintele Radu Cefan; şi, sunteţi voi, voluntarii noştri, ”nebuni de iubire”, cei care simţiţi nevoia de a împărtăşi vulnerabilităţile altora.
Şi cum aţi altfel dacă nu ”nebuni de iubire” când mergeţi la cantina socială, la Casa Frenţiu, la colectele de Paşti şi de Crăciun, la colectele din licee, la a bucura copii prin spitale sau centre de zi, la a rupe din timpul vostru şi a-l dedica celor care au mai mare nevoie de voi?
De aceea, ceea ce facem noi aici, în această seară, nu este decât un palid semn de recunoştinţă faţă de tot ceea ce faceţi voi de-a lungul anului pentru semenii voştri.
Nu avem premii materiale valoroase să vă oferim pentru ceea ce faceţi dar sunt sigur că nici nu aşteptaţi astfel de premii, pentru că ceea ce faceţi, ceea ce au făcut alţii înaintea voastră şi ceea ce veţi face în viitor, voi ”nebuni de iubire”, primiţi alt fel de premii: premii spirituale, sufleteşti şi de mulţumire a faptului bine făcut. Vă mulţumesc vouă ”nebuni”, buni, pentru exemplul pe care-l daţi comunităţii!" Pr. Olimpiu Todorean, preşedinte Asociaţia Caritas Eparhial Oradea
Premiul CANTINA SOCIALĂ
Cantina socială este un serviciu social în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceştia. În anul 2019, 31 de voluntari au realizat 922 de ore de voluntariat la cantina socială. Premiul s-a acordat voluntarului Ştefan Tomai.
Premiul COLECTA DE PAŞTI
La Colecta de alimente de Paşti din anul 2019 s-au implicat 27 de voluntari, care au desfăşurat 190 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente şi donaţii în bani în valoare de aproape 15.000 lei pentru cei nevoiaşi. Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoş.
Premiul COLECTA DE CRĂCIUN
La tradiţionala Colectă de alimente de Crăciun, în anul 2019 s-au implicat 35 de voluntari care au desfăşurat 256 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente şi donaţii în bani în valoare de aproape 10.000 lei pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociaţiei să poată primi masa caldă zilnică şi pe parcursul anului 2020. Premiul s-a acordat voluntarului Paul Todorean.
Premiul VOLUNTARIAT CORPORATIST
Acest premiu îl oferim pentru încurajarea şi facilitarea angajaţilor de a se implica în activitatea Cantinei Sociale. În anul 2019, 2 firme, Celestica şi Lateral Oradea, s-au remarcat prin implicarea a 10 angajaţi, care au sprijinit pregătirea mesei în cadrul Cantinei Sociale în lunile septembrie, respectiv decembrie. Compania Celestica a asigurat de asemenea masa pentru beneficiari şi a organizat Campania Shoebox, prin intermediul căreia zeci de copii din Centrul after-school “Sf. Martin” din Ioaniş au primit cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Le mulţumim pentru bunăvoinţă! Premiul s-a acordat companiilor Celestica şi Lateral Oradea.
Premiul SPRIJIN ADMINISTRATIV
Activitatea administrativă este foarte importantă în organizaţia noastră. Şi în anul 2019, 44 de voluntari au cumulat 243 de ore de voluntariat în activităţi administrative, care au inclus şi Campania 2% şi Cutia de Crăciun. Premiul s-a acordat voluntarei Andrada Cazan.
Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET
Anul 2019 a fost plin de schimbări pentru echipa Prieteni pentru un zâmbet, care numără în prezent peste 50 de voluntari clovni-doctori activi. 18 noi voluntari au finalizat cursul de clovni în luna martie şi s-au alăturat echipei. În ciuda întreruperii activităţii cu copiii internaţi la Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu”, 33 de voluntari clovni au activat de-a lungul anului 2019, prin vizite la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, la Centrul de zi pentru copii al Asociaţiei Down Oradea, şi prin participarea la diverse alte evenimente dedicate copiilor. În ultimul an, echipa a realizat 259 de ore de voluntariat, aducând zâmbete fără număr pe chipul celor mici! Premiul s-a acordat voluntarei Lavinia Covaci.
Premiul CASA FRENŢIU
Anul 2019 a însemnat şi deschiderea posibilităţii pentru voluntari de a-i vizita pe rezidenţii Centrului Casa Frenţiu, inaugurat în anul 2018. Prin intermediul programului „Adoptă un bunic sau o bunică”, 32 de voluntari “nepoţi adoptivi” au petrecut timp de calitate cu rezidenţii, i-au însoţit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au cântat colinde, au împărtăşit experienţe şi poveşti de viaţă, acumulând în acest sens 130 de ore de voluntariat. Premiul s-a acordat voluntarului Olimpiu Man.
Premiul pentru DISPONIBILITATE
Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când eşti anunţat cu o oră înainte şi faci tot posibilul să fii prezent. Apoi aduci cu tine şi prieteni...
Premiul s-a acordat voluntarului Şerban Baciu.
Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR
Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activităţi din dorinţa de a schimba ceva pentru comunitatea lui. Premiul s-a acordat voluntarei Cristina Danciu.
Premiile SPECIALE
Premiul special îl oferim persoanelor care promovează asociaţia noastră în comunitate, prin chemarea la voluntariat şi prin propriul exemplu de conduită. De-a lungul anului 2019, am derulat activităţi de promovarea a voluntariatului şi acţiuni caritabile de colectare de alimente şi haine în instituţiile de învăţământ partenere. Aceste demersuri nu ar fi fost posibile fără o colaborare strânsă cu câteva doamne profesor dedicate, care au răspuns mereu apelului nostru la sprijin comunitar şi au asigurat informarea şi mobilizarea elevilor spre implicarea socială. Premiul s-a acordat doamnelor profesor CARMEN CHIŞ, DANA MIHINCĂU, ILDIKO RAŢ, ADRIANA MICLĂUŞ, MARIANA TODOREAN şi FLORICA CREŢIU.
PREMIUL SPECIAL PRIMUL VOLUNTAR ÎNSCRIS
Dorim să îi recunoaştem public meritele primei voluntare înscrise, care s-a remarcat prin calitatea şi longevitatea sprijinului acordat. Premiul s-a acordat voluntarei Crina Dobocan.
PREMIUL SPECIAL ULTIMUL VOLUNTAR ÎNSCRIS
Dorim să o felicităm pe ultima voluntară înscrisă în luna decembrie, care deja s-a făcut remarcată prin diversitatea activităţilor la care a luat parte şi dedicarea de care a dat dovadă! Premiul s-a acordat voluntarei Katalin Kovacs.
PREMIUL SPECIAL TRAINERUL CLOVNILOR
În urmă cu 15 ani, 5 voluntari au fost iniţiaţi în arta de a fi clovn, participând la primul curs de pregătire de 6 săptămâni în Italia, în cadrul căruia au deprins tainele terapiei prin zâmbet. 15 ani mai târziu, unul dintre ei continuă să se implice ca voluntar trainer pentru noile generaţii de clovni, împărtăşindu-le din experienţa sa vastă. Premiul s-a acordat voluntarului George Demian.
PREMIUL VOLUNTARUL ANULUI
Premiul ,,Voluntarul anului” este premiul oferit pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. Toţi voluntarii activi din 2019 sunt nominalizaţi pentru acest premiu. Premiul s-a acordat voluntarului Nicu Vinter.
DIPLOMĂ ANIVERSARĂ
S-a acordat pentru susţinerea activităţii voluntarilor în cadrul asociaţiei, în decursul celor 15 ani de activitate. Le mulţumim astfel colegilor noştri: Silviu Sana, Sofia Laza, Rita Szopos, Ana-Maria Lazăr, Iulia Iova, Bianca Gheţe, Traian Ostahie, Alexandra Crovasce, Cristina Todorean şi Ioana Tuţă.
Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Cvartetul Dolce Quartet (Renata Negru (violoncel), Erik Kovacs (viola), Herţe Radu (vioară) şi Chiş Ionuţ (vioară); Corul Enjoy Music, al Biroului Pastoral pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, alcătuit din elevii claselor primare ale Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, părintelui Paul Popa şi Ovidiu Lazăr şi, nu în ultimul rând, solistului Doru Todoruţ, care a închis evenimentul printr-un recital excepţional.
Mulţumim Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, doamnei director Antonia Monica Nica, pentru că ne-a găzduit evenimentul şi în anul acesta.
Felicitări tuturor voluntarilor şi deosebite mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea şi pentru asociaţie în 2019!
Pr. Olimpiu Todorean
Preşedinte