HomeNotizie201918 Settembre: Raportul anual 2018 al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea a fost publicat
Casa Frenţiu

Contatto

Indirizzo:

Telefono:

Notizie

Raportul anual 2018 al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea a fost publicat

„Uniţi pentru comunitate”: acesta este motoul Raportului anual 2018 al Caritas Eparhial Oradea, publicat recent în Eparhia de Oradea, moto sub deviza căruia asociaţia încearcă să fie alături zi de zi oricărei persoane sau familii din comunitate aflate în dificultate. Raportul anual conţine mai multe capitole dedicate viziunii şi misiunii instituţiei, departamentelor care alcătuiesc Caritas Eparhial Oradea, conceptului de economie socială, un raport financiar şi o parte dedicată partenerilor, finanţatorilor, colaboratorilor, respectiv echipei Caritas Eparhial Oradea. Documentul este disponibil în format hârtie sub forma unui anuar cât şi în format digital, care poate fi descărcat pe site-ul www.caritaseparhial.ro, aici: http://www.caritaseparhial.ro/media/yrreports/ro/18.pdf
„Anul 2018 a fost anul inaugurărilor”, citim în introducerea Raportului anual, prin cuvântul pr. Olimpiu Todorean, preşedinte Caritas Eparhial Oradea: „mai exact în 14 aprilie 2018, s-a inaugurat Centrul rezidențial Casa Frenţiu, în Oradea”, care „nu este un azil și nu este o casă de bătrâni, ci este casa unei bătrâneţi înţelepte, senine și respectate; casa unde oamenii pot împărtăși cu alţii propriile idei și propriile sentimente; casa omului căruia ochii îi scânteiază de bucurie sau se umbresc de lacrimi, și casa omului ale cărui buze lasă să treacă un strigăt de bucurie sau un suspin de durere. În toamnă, mai exact în 26 noiembrie 2018, s-a inaugurat Centrul de Zi, de tip After School, Sfântul Martin, în localitatea Ioaniș (comuna Finiș, județul Bihor), unde se oferă, de luni până vineri, servicii pentru 62 de copii de clasele I – IV”. Totodată, menţionează preşedintele Caritas Eparhial Oradea, ”2018 a fost și anul închiderilor unor servicii și activități economice, precum: activitatea S.C. Donum S.R.L., Librăria „Gutenberg”, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu (CID) şi Centrul de Zi pentru copii „Gabriele” În acelaşi an au continuat celelalte servicii prestate la: Centrul Social „Maria Rosa” – unde peste 50 de persoane aflate în nevoi se bucură zilnic de o masă caldă în cadrul Cantinei Sociale şi de igiena corporală necesară, asigurată de Duşurile sociale– şi „Blocul DAR”, de locuințe sociale, destinat tinerilor defavorizaţi care vor să-și întemeieze o familie și să lucreze pentru a se integra în societate”. Menţionând că pentru anul 2019, în curs, Caritas Eparhial Oradea şi-a propus, ”menţinerea serviciilor existente şi construirea unei grădiniţe în Cartierul Tineretului din Oradea”, pr. Olimpiu Todorean mulţumeşte „tuturor celor care veți răsfoi aceste pagini ale raportului, în școlile voastre, în grupurile voastre de prieteni, la locurile voastre de muncă, în familiile voastre, dați mărturie celor de o vârstă cu voi și celor pe care-i veți întâlni despre bucuria fraternității și a comuniunii pe care le-ați simțit atunci când ați făcut binele!”.
Cu aceeaşi ocazie, a tipăririi Raportului anual de activitate 2018, PSS Virgil Bercea – episcopul Eparhiei de Oradea – mulţumeşte membrilor asociaţiei şi tuturor celor care susţin misiunea Caritas Eparhial Oradea:
„Spune Sfântul Părinte în Enciclica Laudato sì’, «am fost zămisliți în inima lui Dumnezeu, deci «fiecare dintre noi este rodul unui gând al lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi este voit, fiecare este iubit, fiecare este necesar» (LS 65) – scrie PSS Virgil. Dacă ne știm doriți și iubiți de Dumnezeu avem conștiința apartenenței la «marea familie» a «fiilor lui Dumnezeu» în Isus Cristos, Domnul și Mântuitorul nostru, deci responsabili unii față de alții pe drumul către Împărăția Cerurilor. Și, continuă Papa citând din Cartea Sfântă: «bogatul și săracul au demnitate egală, pentru că «Domnul este cel care i-a făcut pe toți» (Pr 22,2), «El i-a făcut la fel și pe cel mic, și pe cel mare» (Înț 6,7) și «face să răsară soarele său peste cei răi și peste cei buni» (Mt 5,45). (LS 94)”.
„Ce lecție de viață!”, continuă păstorul Eparhiei de Oradea: „Zămisliți de Domnul, cu demnitate și în libertatea conștiinței ne apropiem de cel mai slab decât noi pentru că tot Domnul este cel care ne luminează viața, sufletul și inima în dragostea Lui, iar ceea ce facem celui mai mic dintre noi, am făcut pentru Domnul (cf. Mt 25, 40). (...) CARITAS-ul Greco-Catolic Oradea trebuie să fie recunoscător și să-i mulțumească Domnului pentru că tot ce a făcut în anul trecut a fost ca o «jertfă vie, sfântă și plăcută lui” (Rom 12,1), într-o responsabilitate asumată și cu sobrietatea lucrului împlinit. Voi, cei de la Caritas, ați avut o mereu «o atitudine a inimii, care trăiește totul cu atenție senină, care știe să rămână pe deplin prezentă în fața cuiva fără a se gândi la ceea ce vine după aceea, care se încredințează fiecărui moment ca dar divin de trăit în plinătate» (LS 226). Vă mulțumesc pentru tot, bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze și Maria, Maica Sfântă, să vă ocrotească! Să nu uitați că «Tatăl, care vede în ascuns, vă va răsplăti vouă» (cf. Mt 6,3-4)!”.
Mihaela CABA
Direcţionează 3,5%