HomeNotizie201931 Maggio: Schimb de experienţă pe tema pastoraţiei rromilor

Indirizzo:

Telefono:

Notizie

Schimb de experienţă pe tema pastoraţiei rromilor

În cadrul proiectului ”Reţeaua organizaţiilor şi a specialiştilor implicaţi în furnizarea de servicii în comunităţi de rromi”, un grup de opt persoane format din preot protopop Gavril Buboi, preot protopop Alexandru Duma, preot protopop Ioan Tătar, preot Ştefan Mădarasi, preot Emil Ghiurcă, preot Olimpiu Todorean însoţiţi de Ioan Seleyam, în calitatea de traducător, au fost în data de 27 şi 28 mai a.c., în Alsószentmárton, Ungaria.
Gazda grupului de la Oradea a fost părintele József Lankó, preot paroh în Alsószentmárton dar şi paroh al parohiei personale, ”Sfântul Francisc”, responsabil cu pastoraţia ţiganilor în Episcopia de Pécs.
Din motive obiective grupul nu a putut ajunge înainte de prânz la Alsószentmárton, doar seara, când a vizitat centrul de zi pentru copii din comunitate. La acest centru participă 70 de copii, iar alţii 25 sunt pe listele de aşteptare, avându-se în vedere limitele de găzduire ale centrului. La centru sunt angajaţi 5 educatori. Tot la centru de zi se pregăteşte o masă caldă pentru 60 de familii care vin şi ridică prânzul, iar altor 30 de persoane le este distribuit acasă.
Seara a continuat cu discuţii despre comunitatea de ţigani din Alsószentmárton şi satele învecinate. Părintele József ne-a spus că păstoreşte 22 de comunităţi, unele sunt parohii cu biserici construite altele filii. În acestea administrează 9 centre de zi şi o grădiniţă catolică. Ne-a mărturisit despre munca sa cu aceste persoane şi familii de peste 39 de ani de când a sosit ca paroh în Alsószentmárton.
După cină am plecat spre locul de cazare, la Máriagyűd, (Siklos), un loc de pelerinaj, o fostă mănăstire franciscană acum în administrarea diecezei de Pécs. Cazarea ne-a fost oferită de dr. Udvardy György, episcopul de Pécs, pentru care îi mulţumim şi pe această cale.
Marţi dimineaţa am celebrat sfânta liturghie în biserica parohială Sfântul Martin din Alsószentmárton. După micul dejun am vizitat grădiniţa pentru ţigani care găzduieşte 85 de copii având fiecare grupă doi educatori: unul de limbă maghiară şi altul de limbă ţigănească, în total 16 angajaţi. Toate cheltuielile sunt asigurate de Stat. Aici, copiii învaţă limba maghiară din cărţi, iar limba ţigănească este transmisă oral, neavând cărţi scrise.
Se cuvine să menţionez că am fost foarte surprinşi să aflăm că limba ţigănească din Alsószentmárton este, în fapt, limba română veche. Explicaţia ar fi că un grup de ţigani români din Valea Timocului a ajuns prin acele părţi şi s-au stabilit acolo.
Am cerut educatoarei, Ágnes Jovánovics, coordonatoarea grădiniţei şi, fostă beneficiară a pastoraţiei părintelui József, să ne scrie cum se aude limba lor vorbită. Având în vedere că nu există un vocabular ei se folosesc şi de litere din maghiară pentru a înlocui, în scris, literele din cuvintele rostite. Iată o mostră, o strofă dintr-un cântec pe care copiii l-au cântat:
VÁRĂ VÁRĂ
PRIMU VARĂ
FLAREME, FLAREME
TOT GULUMBU
PÁR ÎS KÁTĂ
FLAREME, FLAREME
Am plecat din Alsószentmárton spre casă cu convingerea că numai educaţia poate ajuta şi comunităţile noastre de rromi şi, totodată, cu dorinţa ca fiecare dintre cei care au participat la acest schimb de experienţă să încerce, în viitor, să se implice, mai mult, în pastoraţia rromilor.
Pr. Olimpiu Todorean
Direcţionează 3,5%