Română | English | Italiano
AcasăNoutăţi201924 Martie: Femeia romă - între prejudecată şi destin
Casa Frenţiu
CANTINA SOCIALĂ

Contact

Caritas Eparhial Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 3
410210 - Oradea, BH
ROMÂNIA

Telefon:

+40.359.418.212

Fax:

+40.359.418.211

Email:

caritaseparhial@yahoo.it

Noutăţi

Femeia romă - între prejudecată şi destin

Femeia romă - între prejudecată şi destin

Sub acest moto, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, Fundaţia People to People, Universitatea din Oradea şi Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali (Sucursala Bihor), au organizat în perioada 21-23 martie 2019, o serie de întâlniri la care au participat peste 130 de persoane – asistenţi sociali, cadre didactice, lucrători din servicii sociale, romi, neromi din ţară. Joi, 21 martie a.c., la Universitatea Oradea a avut loc o întâlnire cu studenţii - viitori specialişti în asistenţă socială, pedagogie şi resurse umane, vineri, 22 martie, a.c., la Hotel Continental Forum Oradea – Conferinţa şi sâmbătă, 23 martie a.c., – Workshop de pedagogie experienţială.
Evenimentele au dorit a marca 3 zile importante din această lună precum: Ziua Femeii (8 martie), Ziua internaţionala a asistenţei sociale (19 martie) şi Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării (21 martie). Participanţii au dezbătut, pornind de la exemple reale de viaţă a femeilor rome care au reuşit- cum ne putem schimba perspectiva din a vedea romi ca un grup vulnerabil (în special femeia romă), subiect pasiv al discriminării, şi al programelor de intervenţie de orice fel – în subiect activ, persoane cu resurse care pot avea un cuvânt în intervenţiile care le privesc şi mai ales în crearea propriului destin.
Concluziile celor 3 zile de întâlniri au fost:
-este importantă cunoaşterea reală a comunităţii/grupului/sau particularităţile individuale a celor cu care lucrăm
-este nevoie să ne individualizăm intervenţia- să oferim ceea ce este nevoie, nu ceea ce avem disponibil – să înţelegem că nevoile noastre nu sunt neapărat nevoile celor cu care lucrăm, şi să construim intervenţii “de jos în sus”
-este important să găsim resurse (mai ales umane) în comunitate/grup, şi să construim pe resursele individuale ale persoanei
-este important ca noi, specialiştii să ne cunoaştem şi recunoaştem propriile prejudecăţi/limite /resurse legat de acest grup
-este important să nu acţionăm singuri, ci să atragem lângă noi alte iniţiative/ sau să îi sprijinim pe cei care au capacitatea să lucreze în acest domeniu
Femeile în general, au un rol major în creionarea viitorului propriilor copii, iar femeia romă ar trebui văzută ca o resursă majoră, în care trebuie investit şi care trebuie susţinută în a schimba destinul familiei sau comunităţii din care face parte. Trebuie ca noi, profesioniştii să avem puterea de a le spune “Da, poţi!”
Ghizi, cu poveşti autobiografice pentru aceste concluzii ne-au fost:
Alina Şerban – a prezentat show-ul autobiografic „Declar pe propria răspundere” pornit în 2011 - despre lupta unei tinere rome (chiar ea) de a îşi asuma identitatea şi de a îşi îndeplini visele. Este prima femeie de origine romă ce scrie şi joacă piese cu mesaje socio-politice, prima femeie romă, regizoare ce a ajuns cu piesa sa manifest „Marea ruşine” să joace pe scena teatrului de stat, Excelsior. A jucat în lung metraje precum “Singură la nunta mea”- nominalizat la Caan. “Scris/nescris”, “Gipsy queen”
Letiţia Mark este una dintre cele mai de seamă şi mai active femei rome, care a făcut mari eforturi pentru reducerea discriminării femeilor rome în România. Preşedinte al Asociaţiei Femeilor Ţigănci, a fost consultant CRCR, membră în Consiliul Naţional, FSD, Bucureşti; Consultant independent, CEDU 2000+; Consultant în Programul pentru Promovarea Culturii Rome, OSI, Budapesta; Lector în vizită la Universitatea St. John si Calgary, Canada; Reprezentant la Forum-ul Mondial de Combatere a Discriminării, Durban, Africa de Sud; Reprezentant la Conferinţa Europeană de Promovare a Femeilor şi Culturii Rome, Strasbourg, Franţa; Reprezentant la Forumul Femeilor Rome, Decada de incluziune a romilor, Budapesta, Ungaria
Cătălina Olteanu - Este absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, secţia Rromani – Spaniolă şi a Masteratului de Traduceri a Textului Literar Contemporan. Din anul 2009 face parte din echipa Asociaţiei ”Împreună”, expert în programe educaţionale pentru romi. A făcut numeroase cercetări cu privire la istoria romilor – sclavia, holocaust, perioada comunistă, precum şi utilizarea cuvântului ţigan vs rom. Este implicată în promovarea “romilor invizibili” , cei care au reuşit în viaţă dar care nu sunt cunoscuţi, deoarece nu se încadrează în şablonul clasic cu privire la romi.
Anca Mezei – femeie romă, educatoare, care a avut curajul să-şi accepte identitatea, să treacă dincolo de percepţia comunităţii cu privire la ea şi la rolul său şi să facă mai mult. Lucrează cu copii de etnie romă, in vestind enorm în crearea stimei de sine şi a încrederii în forţele lor proprii.
Loredana Mihaly – femeie rom, organizator comunitar, cadru didactic- profesor de limba romani, mentor pentru tineri romi, expert rom la Direcţia de Asistenţă Socială din Baia Mare.
Echipa de organizare
Direcţionează 3,5%
IEŞI DIN TIPAR!

DUŞURI SOCIALE
Susţine-ne!
Dezvoltat de: Azatech | Valid: XHTML | Valid: CSS