HomeNews201827 November: INAUGURAREA CENTRULUI DE ZI ”SFÂNTUL MARTIN

Address:

Phone:

INAUGURAREA CENTRULUI DE ZI ”SFÂNTUL MARTIN

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a inaugurat, în Ioaniş, comuna Finiş, Centru de zi ”Sfântul Martin”, luni, 26 noiembrie 2018. Slujba de sfinţire a noului centru a fost oficiată de părintele vicar general, Mihai Vătămănelu, părintele vicar responsabil cu preoţii, Antoniu Chifor, părintele protopop Zima Zorel şi părintele paroh Boţa Mircea, în prezenţa copiilor, beneficiari ai viitorului centru, a părinţilor acestora, a domnului primar Ioan Man, a doamnei Arina Moş, director executiv a DAS Oradea, a preşedintelui asociaţiei, părintele Olimpiu Todorean, ai altor invitaţi şi ai angajaţilor asociaţiei.
Clădirea nou construită are la etaj 3 săli de clasă şi o toaletă. La parter se află centrala termică, bucătăria şi sala de mese. În clădirea existentă, lipită de clădirea nouă, s-au amenajat toaletele pentru copii şi o sală spaţioasă pentru activităţi de grup. În clădirea veche s-a amenajat a patra sală de clasă. Construcţia este executată la standarde europene beneficiind, fiecare clasă, de acces la internet.
Valoarea construirii şi dotărilor noului Centru, la standarde europene, a fost de peste 1.410.000 lei.
Mulţumim, înainte de toate, PSS Virgil Bercea care ne-a încurajat în tot ceea ce facem. Ne pare rău că nu poate fi alături de noi, fizic, dar ne-a însoţit cu gândul şi rugăciunea.
Mulţumim domnului Laszlo Geyer, arhitect şi firmei SC CEO CONSTRUCT SRL, firma asociaţiei noastre, care a executat lucrarea.
Mulţumim angajatelor asociaţie noastre, de la acest punct de lucru, educatoarele: Corina Andraş, Anca Oniţa, Olimpia Boţa şi Claudia Vlaş care au pregătit sălile pentru primirea copiilor şi începerea activităţilor.
Mulţumim asociaţiei KINDERMISSIONSWERK ”DIE STERNSINGER” (AACHEN, Germania), Asociaţiei Chiese dell-est din Italia şi altor sute de persoane care, în cei doi ani, au fost aproape de noi prin donarea a 2% din impozitul pe venit.
Doresc să mulţumesc primăriei Finiş, în mod special domnului primar Ioan Man care ne-au fost mereu aproape, şi au răspuns solicitărilor noastre. Vă mulţumesc.
Mulţumesc doamnei Arina Moş, director executiv al Departamentului de Asistenţă Socială Oradea, părintelui vicar general Mihai Vătămănelu, părintelului vicar cu preoţi, Antonio Chifor, părintelui protopop Zorel Zima, şi părintelui paroh Mircea Boţa, că aţi răspuns invitaţie noastre.
Mulţumesc şi firmei SC TOTEM SRL care, în ultimi ani ne donează ghizdane iar anul acesta ne-a asigurat şi materialul didactic pentru cele 4 clase.
În numele viitorilor beneficiari ai noului centru, copii din comunitatea Ioaniş, mulţumim tuturor pentru implicare şi tuturor celor care au fost prezenţi.
Pr. Olimpiu Todorean
Preşedinte
Discursuri
La 10 septembrie 2014, Adunarea Generală a Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea accepta primirea, sub formă de donaţie a terenului şi construcţiilor situate pe teren de la Asociaţia INCONTRO FRA I POPOLI, din Italia şi de la Fundaţia Căminul Francesco din Beiuş înfiinţată de Congregaţia Surorilor Minime ale Reginei Purgatoriului.
Dar activitatea nu a început în acel an ci, a continuat o tradiţie. Surorile au cumpărat casa, în anul 2003. La început au fost găzduite două fete, de la orfelinat. Din februarie 2004 au fost primiţi 15 copii de clasa I cărora li s-a dat hrana rece, ajutor la teme şi jocuri tematice.
În anul şcolar 2017-2018, Centrul a oferit zilnic, de luni până vineri, servicii pentru 49 de copii de clasele I – IV. De asemenea, în fiecare vineri, 12 copii de clasa 0 au participat la activităţi educative, fiind pregătiţi pentru integrarea în clasa I.
Tot în cursul anului 2017, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a intervenit în sprijinirea a 43 de familii ai căror copii frecventează centrul, prin acordarea a 130 de pachete care au conţinut produse alimentare de bază, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte.
Serviciile sociale oferite în cadrul Centrului de Zi sunt servicii specializate şi au ca scop prevenirea abandonului şcolar şi asigurarea unor condiţii armonioase de creştere, educare şi formare profesională precum şi dezvoltarea capacităţii individului pentru depăşirea situaţiei de nevoie socială.
Pentru îndeplinirea acestui scop, Centrul le asigură copiilor un mediu adecvat pentru a creşte şi a se dezvolta armonios, ajutându-i să se integreze în societate, oferindu-le şanse egale la educaţie cu ale celorlalţi copii. Beneficiarii Centrului de Zi sunt copii aflaţi în risc de abandon şcolar, care provin din familii monoparentale sau familii aflate în dificultate.
Prin activităţile desfăşurate, oferim zilnic copiilor: o masă caldă şi o gustare; ajutor în efectuarea temelor pentru şcoală; meditaţii şcolare; activităţi educative informale, formale şi non-formale; activităţi recreative; activităţi de creaţie şi de dezvoltare a abilităţilor pentru o viaţă independentă.
Centrul funcţionează zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 12.00 - 16.30. Activităţile desfăşurate se realizează în funcţie de nevoile reale ale copiilor.
După terminarea programului de la şcoală, copiii vin la centru unde sunt ajutaţi în pregătirea temelor. Pentru a avea eficienţă în creşterea rezultatelor şcolare şi în reducerea abandonului şcolar al copiilor care frecventează centrul, se păstrează legătura permanent cu învăţătorii copiilor, în vederea sprijinirii acestora în procesul educaţional.
Participarea copiilor la programele de la centru este condiţionată de prezenţa lor la şcoală, programul diversificat de la Centru stimulându-i pe copii să frecventeze şcoala.
De asemenea, pentru a avea eficienţă în procesul educaţional, conştientizăm părinţii de importanţa rolului educaţiei în familie şi societate. Totodată, copiii participă la activităţi educative informale şi formale prin care aceştia au ocazia de a adopta anumite atitudini, de a exterioriza anumite comportamente, construindu-şi astfel profilul psiho-social.
Prin activităţile de creaţie, descoperim talente şi le cultivăm, ţinându-se cont de preferinţele şi particularităţile fiecărui copil. Astfel desfăşurăm activităţi de lucru manual şi abilităţi practice în cadrul cărora copiii confecţionează felicitări, realizează desene, picturi, colaje şi diverse obiecte. De asemenea le cultivăm talentul muzical şi artistic prin diverse activităţi muzicale (jocuri cu cântec şi mişcare, serbări organizate la diferite evenimente). În cursul anului sunt organizate diferite evenimente dintre care amintim: Ziua mamei; Ziua copilului; Festivitatea de deschidere a noului an şcolar; Sărbătoarea Naşterii Domnului. Pr. Olimpiu Todorean, preşedinte
Bună ziua. Pentru cei care nu mă cunosc, sunt Lidia. Am fost beneficiară a acestui centru timp de 8 ani de zile, pe urmă am devenit voluntara acestui centru. Aici am cunoscut oameni care m-au încurajat şi motivat să aleg o carieră în domeniul educaţional implicându-mă direct în activităţile de la centru. Din dorinţa de a ajuta aceşti copii, am realizat că iubesc copii şi că aceasta este calea pe care trebuie să merg, calea de a deveni dascăl. În prezent sunt studentă la Facultatea de Ştiinţe Socio Umane specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, din cadrul Universităţii din Oradea. Am avut şi perioade dificile, mi-a fost greu, dar nu am renunţat, deoarece am crezut cu adevărat în şansele mele. Mi-aş dori ca şi voi, dragi copii, să înţelegeţi cât de importantă este educaţia, în viaţă, să munciţi, să luptaţi şi să credeţi cu adevărat în şansele voastre. Lidia Bogdan.
Este un moment frumos prin care, practic, am venit să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru că, prin noi oamenii, poate face lucruri minunate. O echipă inimoasă de oameni angajaţi ai Caritas, voluntari ai Caritas, persoane de aici, şi-au dat concursul pentru ca iată să vadă finalizat acest Centru. Este atât de important, mai ales în aceste zone în care sunt copiii atât de frumoşi, cu toţi copii ai lui Dumnezeu pentru că nu contează familia în care ne-am născut sau locul, de ce naţionalitate suntem, important este că suntem toţi copii ai lui Dumnezeu şi fraţi între noi şi datorită acestui fapt suntem chemaţi să ne acceptăm şi să ne iubim şi să ne ajutăm ca fraţii.
Aduc salutul episcopului nostru de Oradea, PSS Virgil Bercea care ne însoţeşte cu rugăciunea şi cu binecuvântarea dânsului fiind bucuros pentru tot ceea ce se realizează chiar dacă este ca o picătură într-un ocean dar, pentru cei care sunt atinşi de această picătură este foarte benefic şi o binecuvântare. Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, organizaţiilor din ţară şi din străinătate, vă mulţumesc vouă tuturor pentru că sunteţi cei care contribuiţi şi, totodată, deveniţi un exemplu şi pentru ceilalţi.
Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi copiii, aici prezenţi, ca să ajungeţi prin formare şi prin educaţie, atunci când veţi creşte mari, un model pentru ceilalţi, persoane cu o educaţie aleasă, persoane care să-şi împlinească menirea pe acest pământ: aceea de a-L iubi pe Dumnezeu şi pe aproapele şi de a face binele. Mihai Vătămănelu, vicar general.
Vă mulţumesc că aţi ales satul Ioaniş pentru investiţia dumneavoastră, în acest centru, şi vă promit că, în timpul cel mai scurt vom asfalta drumul dinspre Finiş la Ioaniş. Felicit Caritas Eparhial şi pe toţi cei care i-au ajutat să aducă la bun sfârşit această lucrare şi le promit că, din partea Primăriei Finiş, vor avea sprijinul nostru. Ioan Man, primar comuna Finiş
Mesajul Lidiei a fost unul emoţionant şi tu, în calitate de voluntar îi vei ajuta să înţeleagă că, fără şcoală şi anumite reguli, şi fără Dumnezeu nu se poate. Pentru noi, cei care lucrăm în servicii sociale, până la urmă, singura noastră mulţumire este atunci când vin tineri care au fost în centrele noastre şi au învăţat, şi ne spun: sunt şi eu realizat, am un copil, am o familie, am un loc de muncă.
Mă bucur foarte mult că suntem aici prezenţi pentru că DAS Oradea şi, în speţă Primăria Municipiului Oradea are o colaborare excepţională, de peste un deceniu, cu Caritas Eparhial.
Iar voi, copiii, sunteţi frumoşi, să vă apreciaţi dascălii, să vă respectaţi dascălii, să învăţaţi pentru că fără asta nu se poate, fără şcoală nu se poate.
Caritas Eparhial investeşte mult în copiii şi eu cred mult în asta, eu cred că noi toţi, trebuie să investim în copii, pentru că doar aşa investim în viitor.
M-aţi emoţionat şi vă doresc succes. Mă bucur că am fost astăzi alături de dumneavoastră. Am toată încrederea că aici lucrurile vor ieşi la superlativ asta pentru că avem în spate expertiza părintelui Todorean şi Caritas Eparhial. Arina Moş, director executiv, DAS Oradea
Direcţionează 2%

BE DIFFERENT!