AcasăNoutăţi20188 Noiembrie: Colectă specială

Colectă specială

Har şi pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toţi cei ce aduceţi daruri şi faceţi bine întru sfintele noastre biserici şi vă aduceţi aminte de cei săraci.
+ Virgil Bercea
Episcop
Colectă specială
Dragi credincioşi,
Experienţa bisericii pe care o trăieşte evanghelistul Matei este închisă în acel gest, naiv şi puternic, de a oferi propria-ţi mâncare Domnului, pentru ca El să hrănească omenirea.
Căci omenirii îi este foame. Foame pe care Domnul o satură, nu noi, foame care înduioşează pe Dumnezeu şi – sperăm – un pic şi pe noi ucenicii lui.
De aceea Învăţătorul are nevoie şi de noi.
Lui Dumnezeu îi place să implice şi pe ucenicii săi în visul său de pace, de sens şi de dreptate şi de aceea le cere: „Daţi-le voi de mâncare!”
Dar Doamne, noi credem în Tine şi Te rugăm, Te venerăm tocmai pentru ca noi să nu mai trebuiască să facem ceva!
Nu asta este, poate, ideea despre Dumnezeul pe care îl vrem? Un Dumnezeu care vede suferinţa, ascultă rugăciunea servilor săi şi le împlineşte cererile?
Isus, în schimb, cere colaborare şi implicare din partea noastră. Atunci când îl invocăm spunând: „Doamne ajută acea persoană care este bolnavă”, Dumnezeu spune: „Fii tu mângâierea mea pentru el”. Dar noi nu suntem capabili, nu avem mijloacele necesare, nu avem suficientă credinţă, răspundem adeseori. Orice scuză este bună pentru a te eschiva de la cererea lui Isus.
Dar El insistă! Domnul are nevoie de tine şi de mine, aşa cum suntem, chiar dacă ceea ce suntem înseamnă puţin.
Disproporţia este voită în mod expres: puţină pâine şi puţin peşti pentru o mulţime înfometată; este o situaţie care produce disconfort, aceleaşi senzaţii pe care le încercăm şi noi când anunţăm Cuvântul, când vorbim de gesturi de solidaritate, de gesturi de bine.
Dar gesturile noastre sunt fecunde numai dacă însoţesc opera lui Dumnezeu. Suntem chemaţi să donăm acel puţin pe care îl avem, să împărtăşim tot ceea ce suntem, pentru a ne asemăna măcar puţin cu Dumnezeu.
Dragi credincioşi,
Colecta specială din anul acesta are ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea ”aproapelui” nostru: 60 de copii şi 50 de adulţi vor servi, poate, unica lor masă pe zi, 30 de vârstnici vor fi ajutaţi cu alimentele de bază, necesare supravieţuirii lor, 85 de persoane vor putea să facă un duş, odată pe lună şi 100 de familii vor primi un pachet de alimente.
Prin urmare, tasul din data de 11 noiembrie 2018 va fi predat, de fiecare parohie, Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, în vederea susţinerii semenilor noştri.
În numele acestora, invocăm binecuvântarea Cerului asupra voastră şi familiilor voastre.
Pr. Olimpiu TODOREAN
Preşedinte