Română | English | Italiano
AcasăNoutăţi201815 Aprilie: Inaugurare ”Casa Frenţiu”
Casa Frenţiu
CANTINA SOCIALĂ

Contact

Caritas Eparhial Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 3
410210 - Oradea, BH
ROMÂNIA

Telefon:

+40.359.418.212

Fax:

+40.359.418.211

Email:

caritaseparhial@yahoo.it

Noutăţi

Inaugurare ”Casa Frenţiu”

Inaugurare ”Casa Frenţiu”

La început a fost un vis apoi, o dorinţă şi a fost nevoie de 10 ani să devină realitate. Faptul că suntem azi aici demonstrează că, uneori, visele se adeveresc, că dorinţele se împlinesc şi că efortul este răsplătit.
Casa Frenţiu. De unde acest nume? Pentru cei care nu ştiţi, IPSS Valeriu Traian Frenţiu, a stat pe scaunul de arhiereu al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, 30 de ani, în perioada 1922-1952.
Şi, din această poziţie, de arhiereu al Eparhiei de Oradea, s-a îngrijit, pe rând, de fiecare din clădirile impunătoare ale episcopiei iar altele, chiar construindu-le.
Pe întreg teritoriul eparhiei a dus o campanie de refacere şi de zidire a bisericilor parohiale;
A refăcut şi amenajat staţiunea climaterică Stâna de Vale care i-a adus, pe drept cuvânt, numele de „Ctitor modern”;
La Beiuş, pe lângă instituţiile şcolare noi, a cumpărat o casă pentru personalul episcopiei, iar pe un alt teren a ridicat o clădire pentru mănăstirea Ordinului Asumţionist;
În regiunea Finiş a construi o cale ferată de 30 km;
La Remeţi a construit o fabrică de cherestea, 50 de km de cale ferată;
Micul domeniu de Holod a intrat într-un proces de modernizare;
În regiunea Salonta, la Tulca-Cetea, a înfiinţat o fermă nouă cu magazii, clădiri şi fântână arteziană;
Am enumerat doar câteva din realizările avute în Episcopia de Oradea. Mai multe, şi mai în amănunt, despre administrarea bisericească în Episcopia de Oradea, le veţi găsi în pliantul ce l-am pregătit pentru dumneavoastră. Dacă doriţi să aflaţi mai multe, şi vă recomand să o faceţi, procuraţi-vă, cartea Episcopul Valeriu Traian Frenţiu, Scrisori pastorale, circulare şi discursuri oficiale (1913-1948) scrisă de Silviu Sana şi Tiberiu Ciorba, scoasă la Editura Universitatea Oradea, de unde, cu permisiunea autorilor am preluat şi noi pentru pliant.
Pentru toate acestea şi pentru că, aşa cum nota Episcopul Ioan Suciu despre IPSS Valeriu Traian Frenţiu: Faptele lui, virtuţiile lui sunt slăvite. Vorbesc pietrele instituţiilor pe care le-a întemeiat. Seminarul şi şcolile. Pietrele sunt panegiricile acestei munci de un pătrat de veac”, am decis ca această casă să îi poarte numele.
Casa Frenţiu, aşa cum am obişnuit, pe cei cu care vorbeam despre această construcţie, în cei zece ani de când am început lucrările, nu este un azil şi nu este o casă de bătrâni ci este casa unei bătrâneţi înţelepte, senine şi respectate; casa unde oamenii pot împărtăşi cu alţii propriile idei şi propriile sentimente; casa omului căruia ochii îi scânteiază de bucurie sau se umbresc de lacrimi şi casa omului ale cărui buze lasă să treacă un strigăt de bucurie sau un suspin de durere.
Este o casă.
De aceea, încă din faza de proiect, a fost gândită pentru a avea activităţi permanente făcute cu ajutorul animatorilor, voluntarii.
Se vrea lucrul acesta pentru că, conştienţi de exigenţele profunde ale sufletului, dorim să îmbunătăţim calitatea vieţii persoanelor în vârstă, care, vor găsi astfel un mod de a se exprima, de a fi activi, capabili de a face alegri şi de a lua decizii, deschişi spre un viitor ce nu va mai fi privit sau trăit cu îngrijorare, ci însoţit de proiecte, chiar dacă mai mici şi cu multă seninătate.
Acesta este spiritul care, pentru o persoană în vârstă, este un stimul pozitiv pentru a depăşi propriile dificultăţi. Ştim, într-adevăr, că adeseori persoana în vârstă are propriile ideii, o particulară viziune a lumii, de multe ori nu prea elastică, şi că nu îşi schimbă propriile principii. Înţelegem că, a le schimba, după o viaţă întreagă pe care au trăit-o, este cu adevărat dificil.
Dar cu un spirit de toleranţă şi de solidaritate, mai devreme sau mai târziu vom ajunge la inima oaspetelui casei, şi va fi momentul cel mai frumos când el se va simţi primit, acceptat, respectat şi, mai mult, iubit. Atunci va lăsa jos propriile arme de apărare şi, din acel moment, va deveni un reinventator al propriei vieţi şi un colaborator pentru al celorlalţi.
Atunci când am luat această decizie, de a se institui activităţi de animare în această casă, ne-a foarte clar că, împărtăşirea situaţiilor şi a nevoilor persoanei în vârstă, nu este doar un act de generozitate, ci este un schimb de mentalitate şi are ca scop cunoaşterea şi aprofundarea sensului vieţii: fie pentru cine dă cât şi pentru cel ce primeşte precum şi dorinţa de a cunoaşte semnificaţia şi valoarea vieţii, în special în momente particulare de nevoie. Acesta este, credem, modalitatea pentru a se începe a judeca altfel realitatea şi, prin urmare, a deveni protagoniştii binelui, adică oameni deschişi la realizarea lor însăşi dar şi a altora
Această deschidere este libertatea interioară şi această libertate este nevoia cea mai mare pe care o avem cu toţii: săraci şi bogaţi, sănătoşi şi bolnavi, tineri şi persoane în vârstă.
În sensul acesta, centru rezidenţial, ”Casa Frenţiu”, este conceput pentru a satisface toate dorinţele.
Dispune de:
- 24 camere sigle care, la cerere pot fi şi duble, cu baie proprie, cu sistem de detecţie incendiu, apel medical, aer condiţionat, sistem de televiziune, internet şi telefonie; - sistem de supraveghere video în spaţii comune; - o capelă; - spaţii pentru activităţi de terapie ocupaţională; - o bucătărie proprie; - o sală pentru servit masa; - spaţii de depozitare a alimentelor; - spălătorie, uscătorie şi călcătorie proprie; - grupuri sanitare cu finisaje de înaltă calitate; - un ascensor modern; - un living modern, dotat cu tv, video, dvd; - un bar; - o curte amenajată.
Servicii incluse în pachetul de bază: - asistenţă şi îngrijire permanentă prin personal calificat, respectiv asistente medicale, infirmiere, personal de serviciu; - servicii de spălătorie, uscătorie, călcătorie; - meniul zilnic constând în trei mese de bază şi două gustări, preparat de personal calificat, în bucătăria proprie.
Servicii medicale: - medic medicină generală ori de câte ori este nevoie; - administrare tratament oral, injectabil, perfuzabil; - aplicare de creme protectoare şi pansamente; - asigurarea primului ajutor şi a serviciului de ambulanţă în caz de nevoie; - masaj terapeutic, kinetoterapie, reflexoterapie, masaj de relaxare; - gimnastică recuperatorie pentru cei care au nevoie; - analize medicale cu recoltare la sediul nostru; - curăţarea plăgilor şi escarelor.
Servicii speciale: - servicii de coafură, frizerie, manichiură, pedichiură; - transportul şi însoţirea rezidenţilor la piese de teatru, concerte, vernisaje, filarmonică; - excursii şi pelerinaje.
Activităţi: - ore de pictură şi desen; - serate muzicale şi dans, film şi lectură; - jocuri de societate şi dezvoltare personală; - sporturi uşoare (tenis de masă, biliard, badminton); - activităţi de îndemânare; - 5 o’clock tea pentru servirea de ceaiuri, cafea alături de un prieten; - acces nelimitat la internet pentru a păstra contactul cu familia, prietenii, sau pentru a învăţa noi lucruri; - posibilitatea vizitării rezidenţilor de către familie sau apropiaţi, ori de câte ori doresc; - plimbări în aer liber în curtea proprie şi în parcul din apropiere; - consiliere spirituală; - sărbătorirea în mod festiv a zilelor de naştere şi onomastice; - organizarea de mese festive de Crăciun, Revelion şi de Paşte.
Aş vrea să mulţumesc, înainte de toate, PSS Virgil Bercea cel care a crezut primul în această idee şi nu doar că a crezut ci a şi susţinut financiar, prin Episcopie, începerea lucrărilor. Vă mulţumesc.
Astfel a început periplul căutării finanţării pentru ridicarea şi finalizarea construcţiei.
Acum este momentul să mulţumesc unui grup de credincioase din Oradea, în mare parte, cred, din parohia aceasta, în special domnişoarei Maria Stanciu cea care a mobilizat grupul şi au cerut, la rugămintea mea, mijlocirea Cerului pentru găsirea finanţatorilor. Sunt convins că fără rugăciunea voastră nu am fi reuşit să ajungem aici. Vă mulţumesc.
Îi mulţumesc domnului arhitect Octavian Muth cel care a proiectat gândurile mele şi a ieşit ceea ce vedeţi precum şi domnului ing. Negrea Ovidiu pentru proiectul de rezistenţă.
Domnul inginer Victor Tămaş, dirigintele de şantier a fost mereu prezent, nu doar aici la această construcţie ci şi pe celelalte două şantiere, pentru că, în aceşti ani, în paralel cu această construcţie, Caritas Eparhial, a construit în Oradea un Centru Social Maria Rosa şi un Bloc social, blocul DAR. Ne pare rău că următoare construcţie, ce o ridicăm la Ioaniş, Centru de zi pentru copii, ”Sfântul Martin”, nu ne veţi putea ajuta deoarece este departe de Oradea dar, sper, ca măcar la inaugurarea centrului, în toamna acestui an, să fiţi alături noi. Vă mulţumesc.
În cei zece ani de când am demarat lucrările au fost mai multe firme care şi-au adus aportul la finalizarea construcţiei. Firma Edil Coneco SRL, condusă de Constantin Chiruţă şi Dorin Negrău, care a ridicat casa de la zero până la acoperiş. Firma Mnerău Edilitare, care a continuat lucrările, condusă de Marcel Mnerău, firma CEO CONSTRUCT, firma asociaţiei noastre care a finalizat lucrările, firma Toni Instal condusă de Florin Mag, s-a ocupat de partea electrică, firma AL.SE.RO. condusă de Mircea Ciordaş, care s-a ocupat de parte de IT şi PF Florin Octavian, cu băieţii lui, care s-a ocupat de instalaţiile sanitare şi termice. Tuturor vă mulţumesc.
În mod particular amintesc aici două persoane care m-au ajutat foarte mult la pregătirea casei pentru inaugurare. Este vorba de Mihai Pop şi Mihai Popa. Vă mulţumesc.
Doresc să amintesc acum pe părintele Vasile Şoptea care, timp de doi ani cât a fost preşedintele Caritas Eparhial şi, susţinut de Adela Popa Ghiţulescu, în calitate de director executiv, au continuat lucrările la această construcţie. Vă mulţumesc.
Le mulţumesc angajaţilor asociaţie noastre şi părintelui Sorin Crăciun cu soţia Anamaria care ne-au ajutat să pregătim casa pentru a putea fi vizitată.
Mulţumesc voluntarilor care ne ajută în această zi pentru buna desfăşurare a vizitei centrului.
Acum aş vrea să mulţumesc finanţatorilor fără de care, azi, nu am fi aici.
Mai întâi Episcopiei Greco Catolice de Oradea care, aşa cum am spus, a fost prima care ne-a ajuta financiar.
Apoi Asociaţiei Chiese dell-est din Italia şi, în mod special părintelui Antonio Rossi, cel care a crezut de la început în acest proiect. Din păcate vârsta înaintată nu i-a permis să fie prezent aici, dar sunt alături de noi, din partea asociaţiei: Don Alfredo Savoldi, preşedintele asociaţie, Alberto Pasini cu soţia Cristina şi Rinaldo Scandolo, membri în consiliu de conducere, Valentina Coleoni, secretară cu doi prieteni Don Giuseppe Minghetti şi Aldo Ravasio. Ne bucurăm că aţi reuşit să veniţi şi vă rog să îi transmiteţi lui Don Antonio mulţumirile noastre.
Organizaţia Renovabis, din Germania, este al doilea mare finanţator al acestei case. Din păcate, persoana care a crezut în această idee şi care a susţinut proiectul la Renovabis, doamna Monica Klek, nu a reuşit să ajungă. Le mulţumesc.
În locul doamnei Monica acum, la Renovabis, pentru România este un alt referent, în persoana domnişoarei Theresa Grabinger care, la fel, crede în asociaţia noastră şi în potenţialul nostru. Nici ea nu a putut fi prezentă azi dar, ne-a promis că va veni cât mai repede cu putinţă.
Conferinţa Episcopilor Americani a fost un generos finanţator prin referentul pentru România, în persoana lui Declan Murphy. Le mulţumesc.
Alături de aceşti finanţatori au fost alte sute de persoane care, de-a lungul anilor, au fost aproape de noi prin donarea a 2% din impozitul pe profit.
Cu unii dintre dumneavoastră am început construcţia împreună, alţii s-au alăturat de-a lungul anilor şi am finalizat-o împreună. Cu cât ne-am implicat, fiecare dintre noi, cu atât visul de a vedea ridicată această casă pentru vârstnici s-a realizat mai repede.
Donaţiile oferite de dumneavoastră au avut o importanţă deosebită pentru că au reprezentat contribuţia proprie adusă de organizaţie, la acest proiect. Vă mulţumesc.
Sunt convins că, informaţi acea mai aşteptată de dumneavoastră, din partea noastră, este să vă spunem, totuşi, când deschidem. Ei bine, suntem măsură, azi, 14 aprilie 2018, să vă comunicăm că, începând cu data de 1 mai 2018 deschidem înscrierile pentru accesul în centru.
Dosarele se vor depune la sediul Caritas Eparhial, pe str. Episcop Mihai Pavel, nr.3. Primul criteriu în vederea acceptării unui dosar este acela ca persoana să nu fie dependentă de pat. Al doilea criteriu este contribuţia pe care, persoana care intră în casă sau familia acesteia trebuie să o dea pentru buna funcţionare a casei. Cuantumul contribuţiei se va stabili până la data 1 mai 2018.
În numele viitorilor beneficiari ai casei, persoanelor vârstnice şi singure, mulţumesc tuturor pentru implicare, tuturor celor care sunteţi astăzi aici prezenţi şi, vă asigur, că împreună vom aduce o rază de speranţă în viaţa celor vârstnici.
Pr. Olimpiu Todorean
Preşedinte
Direcţionează 3,5%
IEŞI DIN TIPAR!

DUŞURI SOCIALE
Susţine-ne!
Dezvoltat de: Azatech | Valid: XHTML | Valid: CSS