AcasăNoutăţi201814 Aprilie: Introducere în practicile restaurative

Introducere în practicile restaurative

Cea de-a doua parte a întâlnirii, adresată specialiştilor care lucrează în centre de zi pentru copii sau în servicii de tipul after school din comunităţi rurale, sărace şi marginalizate a fost dedicată unei prezentări a tehnicilor restaurative.
Am avut plăcerea de a o avea între noi pe d-na Vidia NEGREA, psiholog clinician, formator în domeniul practicilor restaurative, membru al board-ului şi reprezentant pentru Europa al Institului Internaţional pentru Practici Restaurative (International Institute for Restorative Practices) care a realizat o prezentare a practicilor restaurative de la origini până la aplicabilitatea lor practică. Au fost discutate în acest sens proiecte din diferite domenii iar la sfârşit participanţii au putut chiar să-şi identifice aplicabilitatea abordării în propria lor activitate.
S-a concluzionat că nu e vorba doar de o "metodă" ci despre o abordare, ceea ce necesită de fapt o schimbare de atitudine şi care are la baza principii şi valori cum ar fi: participarea, voluntariatul, asumarea responsabilităţii, lipsa dominaţiei, respectul reciproc, consensul, reparaţia, nediscriminarea, preocuparea egală faţă de toţi participanţii. Ipoteza de la care s-a plecat este cea a lui Ted Wachtel, McCold (2004) privind abordarea restaurativă:”Fiinţele umane sunt mai fericite, mai cooperante, mai productive şi mai dispuse să realizeze schimbări pozitive în comportamentul lor atunci când cei care se află în poziţii de autoritate fac lucrurile împreunã cu ele decât atunci când le fac asupra lor sau pentru ei.”
Împreună cu colegii din organizaţiile participante dorim să continuăm genul acesta de evenimente şi astfel, împreună să lucrăm activ la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în comunităţile rurale, sărace şi marginalizate.
Adela Popa-Ghiţulescu
Direcţionează 2%