AcasăNoutăţi201815 Februarie: Interviu cu Şerban Baciu, voluntarul Anului 2017

Interviu cu Şerban Baciu, voluntarul Anului 2017

La 18 ani, Şerban Baciu a fost declarat, zilele trecute, voluntarului anului 2017 la Gala Voluntarului Caritas Eparhial Oradea. El e a vorbit, în exclusivitate pentru JB & BIHON.RO, despre provocările şi avantajele acestei activităţi.
Jurnal bihorean: Care a fost principalul motiv pentru care ai decis sa te implici în acţiuni de voluntariat?
Şerban Baciu: Lipsa de ocupaţie. Pur şi simplu am vrut să am activitate constantă, să fac ceva să nu mă plictisesc – cum fac mulţi adolescenţi în ziua de azi. Să îmi folosesc timpul în mod plăcut şi productiv.
JB: De când ai început să faci voluntariat?
Ş.B.: De doi ani deja.
JB: Vorbeşte-ne despre tine şi despre felul în care ai ales Caritas Eparhial.
Ş.B.: Sunt elev la Liceul Sanitar „Vasile Voiculescu” şi am început la Caritas Eparhial pentru că am aflat de la o prietenă, care a zis: „Hai să mergem că au activităţi frumoase la cursul de clovni”. Aşa am decis să încerc şi eu. Atunci n-aveam idee că o să-mi placă aşa de mult, că o să mă îndrăgostesc de chestia asta, că o să cunosc atâţia oameni, că o să socializez aşa de mult.
JB: Care sunt avantajele şi, eventual, dezavantajele implicării în acţiuni de voluntariat?
Ş.B.: Cel mai mare avantaj este că primeşti ceva ce nu poţi primi în altă parte. Este o satisfacţie enormă când oferi un zâmbet cuiva care are nevoie de el! Un alt avantaj este că dă bine la CV (mai ales pentru cei care se gândesc la viitor). Singurul dezavantaj este că nu mai ai timp pentru tine. Este un timp pe care trebuie să îl petreci acolo neapărat.
JB: Deci, odată ce te-ai angajat într-o astfel de activitate, nu mai poţi să renunţi…
Ş.B.: Da, trebuie să mergi înainte şi să ai o continuitate.
Cazuri impresionante
JB: Ce te-a impresionat cel mai mult în perioada aceasta de voluntariat?
Ş.B.: Eram la spital, vara trecută, cu programul „Prieteni pentru un zâmbet”. Ne-am deghizat în clovni şi făceam baloane la copii. La un moment dat vedem o fetiţă în capătul holului care ne aştepta.
Era singura fetiţă care chiar ne aştepta. Se putea citi pe faţa ei că ne aştepta cu nerăbdare – pe faţa ei era un zâmbet aşa larg… Când am ajuns în salonul ei, a început să ne mărturisească povestea ei de viaţă. Era singură (orfană). Avea leucemie. A fost impresionantă povestea ei. Au mai fost şi alte cazuri care ne-au impresionat, dar zâmbetul de pe faţa ei, fericirea că cineva vine s-o vadă e incomensurabilă.
JB: Nu mai era singură…
Ş.B.: Da, se simţea bine în preajma noastră. Simţea că cineva o bagă în seamnă, că cineva ţine la ea. La final ne tot ruga să mai rămânem şi am mai rămas. Nu aveam voie să stăm peste programul stabilit cu Spitalul, dar am stat pentru că se vedea pe chipul ei că îşi doreşte să nu fie singură. Chiar a meritat să stăm cu ea.
JB: Aţi păstrat legătura cu copilul?
Ş.B.: Nu, dar când mergem prin spital cu programul „Prieteni pentru un zâmbet”, o mai vedem. E acolo.
JB: În ce activităţi de voluntariat te-ai implicat?
Ş.B.: La Caritas am luat parte cam la toate activităţile posibile („Festivalul un milion de stele”, la „Colectele de Paşti şi de Crăciun”, „Bradul copiilor” etc.). Mai fac voluntariat şi la „Eco Top”. Acolo am participat la organizarea Festivalului „Vara Verde”.
JB: Ce înseamnă pentru tine titlul de „Voluntarul Anului 2017”?
Ş.B.: M-a luat prin surprindere. Nici nu am ştiut cum să reacţionez… Nu mă aşteptam.
Am văzut că am fost nominalizat la câteva categorii (mă aşteptam să fiu nominalizat, pentru că am participat şi am activat destul de mult, am avut destule ore la fiecare activitate), dar nu mă aşteptam să fiu chiar voluntarul anului. Premiul mi-a oferit o satisfacţie că ceea ce am făcut n-a fost în van, că totuşi cineva apreciază că am depus nişte eforturi. Esenţialul e că le-am depus pentru mine şi pentru oameni. Aceasta e o satisfacţie mare – când vezi că rămâne ceva în urma ta, că nu pleci dintr-un loc fără să laşi nimic.
JB: Ce anume ţi-ai propus să faci în viitor?
Ş.B.: Pe viitor vreau să fiu medic pe Ambulanţă. De altfel, vreau să mă apuc şi de voluntariat la Ambulanţă, iar după asta să continui să fac voluntariat şi la Caritas, şi la Eco Top.
JB: Care este „motto-ul” tău? Ce te motivează?
Ş.B.: Mă simt motivat de un text: „Să fii om îţi e dat, dar să ne păstrăm umanitatea e o alegere!”. Acesta mă împinge să acţionez în comunitatea în care mă aflu, pentru că este o alegere să faci ceva, să faci pe cineva să zâmbească sau să nu stai nepăsător. Toţi suntem oameni, dar să faci o faptă bună, să îţi arăţi adevărata umanitate, e o alegere. Toţi alegem să facem asta.
JB: Cum i-ai îndemna pe tineri să se implice în acţiuni de voluntariat? Ce sfaturi le-ai da?
Ş.B.: Să se gândească în primul rând la oameni – deşi nu poţi să spui cuiva care e egoist să se gândească la oameni sau la cei din jur, să se gândească la ei şi la viitorul lor. Pentru că asta e important: să te gândeşti şi la viitor, pentru că ziua de mâine este ceva ce nimeni nu îţi poate asigura (nici banii, nici părinţii, nici 1.000 de facultăţi), pe când dacă faci voluntariat, pe lângă faptul că cunoşti oameni, îţi faci foarte mulţi prieteni, cunoşti oameni foarte faini, sociabili, te distrezi, participi la activităţi pe care nu le întâlneşti în altă parte. Voluntariatul este foarte bun şi pentru viitor, şi pentru prezent (pentru sănătatea fizică şi cea psihică – faci mişcare, socializezi, faci chestii care chiar sunt foarte ok).
JB: În ce alte activităţi eşti implicat?
Ş.B.: Pe lângă voluntariat, mai sunt şi preşedintele Consiliului Elevilor la noi, la şcoală. Acolo am alt gen de acţiuni, pe care le implementez eu, împreună cu colegii din Consiliu.
JB: Ai vrea să spui ceva care să meargă către cititorii JB?
Ş.B.: „Să fii om ne e dat, dar să ne păstrăm umanitatea este o alegere” .
Şerban Baciu este voluntarul anului 2017
Crina Dobocan