HomeNotizie201719 Novembre: Proiectul „Tineri Voluntari”
Libreria Gutenberg
Assitenza medicale
Contatto

Indirizzo:

Telefono:

Notizie

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a desfăşurat activităţi de promovare a voluntariatului în liceele din Oradea, în perioada septembrie – noiembrie 2017, în cadrul proiectului „Tineri Voluntari” co-finanţat de Consiliul Judeţean Bihor prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor.
În România, sectorul ONG oferă tot mai multe posibilităţi de realizare de activităţi de voluntariat, însă majoritatea tinerilor nu ştiu că pot face acest lucru (Conform unui studiu al FDSC, peste 90% din populaţia activă a României nu s-a implicat niciodată în activităţi de voluntariat în anul 2016). De aceea, aportul acestui proiect este important, atât pentru asociaţia noastră, cât şi pentru celelalte ONG-uri din Bihor, din orice domeniu ar fi ele, deoarece le oferă tinerilor un prim contact cu lumea voluntariatului. Acesta poate fi o modalitate foarte bună de dezvoltare armonioasă a tinerilor, venind în completarea programei şcolare, prin participarea tinerilor la activităţi de voluntariat.
Asociaţia şi-a propus să le vorbească tinerilor despre avantajele şi beneficiile voluntariatului, despre dezvoltarea lor personală şi despre faptul că pot dobândi anumite competenţe şi abilităţi prin munca voluntară. În fiecare an, generaţiile se schimbă, de aceea, acest proiect este extrem de important, pentru a educa noile generaţii de elevi în ceea ce priveşte participarea acestora la viaţa comunităţii. Un tânăr care a fost voluntar, la un moment dat în viaţă, va deveni un adult mai bun, mai responsabil şi deci, un cetăţean de care societatea are nevoie şi pe care se poate baza.
În urma seminariilor de promovare a voluntariatului, susţinute de către coordonatorul de voluntari al asociaţiei, elevii au aflat ce este voluntariatul, cine poate face voluntariat, când şi cum se poate face voluntariat şi nu în ultimul rând de ce să aleagă tinerii de liceu să facă voluntariat. De asemenea, tinerii au fost informaţi cu privire la oferta de voluntariat a Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea: voluntariat la Cantina Socială, la Centrul de zi pentru copii Gabrielle, Colectele de alimente de Paşti şi de Crăciun, voluntariat ca şi clovn-doctor pentru copiii internaţi la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, voluntariat pentru acţiunile de fundraising (campania 2%, loteria pentru cauze sociale, Swimathon etc.) şi voluntariat pentru promovarea asociaţiei şi a voluntariatului (târguri ONG, etc.).
În medie, dintr-un grup de elevi, în jur de 5-10% aleg să se înscrie la activităţi de voluntariat. În urma seminariilor de promovare ale Caritas Eparhial Oradea, peste 130 de elevi au ales să încerce să facă voluntariat. Elevii provin de la următoarele licee orădene, cu care Asociaţia Caritas Eparhial Oradea are acorduri de parteneriat: Liceul Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul de Arte Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” şi Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”.
Elevii de liceu şi nu numai, au avut posibilitatea de a se înscrie şi online prin completarea unui formular disponibil la adresa: https://goo.gl/forms/X4WMF3z7ekYJkl5K2. Acest formular va fi deschis tot timpul, chiar şi după încheierea proiectului „Tineri Voluntari”.
Suntem încântaţi să observăm că în fiecare an, elevii şi profesorii sunt tot mai interesaţi de activităţile de voluntariat ca modalităţi de dezvoltare personală şi de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv. Asociaţia Caritas Eparhial Oradea lucrează de peste 10 ani cu voluntari, iar pentru munca lor este nepreţuită. Multe din activităţile pe care le desfăşurăm (noi, şi alte ONG-uri) sunt posibile datorită voluntarilor.
Cristina Todorean
ESCI DALLA ABITUDINE!