HomeNotizie20177 Novembre: Colectă specială

Telefono:

Notizie

Colectă specială

Har şi pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toţi cei ce aduceţi daruri şi faceţi bine întru sfintele noastre biserici şi vă aduceţi aminte de cei săraci.
+ Virgil BERCEA
Episcop
Dragi credincioşi,
Întrebării tendenţioase a „doctorului legii”, Învăţătorul îi răspunde cu o parabolă, a cărei semnificaţie este foarte clară. Atât de clară încât nu lasă loc de pretexte pentru a evada sau pentru a te sustrage de la acea poruncă inderogabilă care spune: „iubeşte-ţi aproapele”.
Cine este aproapele?
Sunt bărbaţi şi femei, copii, tineri şi bătrâni, pe care viaţa i-a doborât la pământ într-un oarecare „Ierihon” al lumii sau pe care nedreptatea şi alte situaţii i-au privat de demnitatea lor.
Sunt oamenii râniţi de societate, marginalizaţi, săraci, bolnavi la trup şi adeseori bolnavi la suflet, disperaţi care aşteaptă un gest sau un cuvânt care să-i însănătoşească şi care să le redea un pic de încredere.
Sunt acele persoane neplăcute şi inoportune ochilor pe care le vedem pe cărările paşilor noştri.
Sunt acele persoane care se regăsesc în spitale, în centre de primire şi de recuperare, în centre de zi şi în cantine sociale.
Sunt acele persoane în vârstă şi singure, poate cu o oarecare bunăstare, dar lipsite de speranţă şi de afecţiune.
Sunt mulţi şi, adesea, nu avem plăcerea de a-i întâlni, dar sunt acolo, ba, mai mult, sunt un gând a lui Dumnezeu care porunceşte să-i iubim, şi iubirea nu este uşoară.
A-l iubi pe aproapele înseamnă a-l primi, a-l asculta, a-l înţelege, a cheltui un timp cu el, a-l stima şi a te pune la dispoziţia lui, în limita ta disponibilă, evident, pentru a-l ajuta să-şi rezolve dificultăţile sale de orice natură ar fi ele.
Iubirea nu este un sentiment care se exprimă numai prin cuvinte şi, de aceea, vă îndemn, cu apostolul Ioan: „să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta şi cu adevărul” (I Ioan, 3,18).
Dragi credincioşi,
În spiritul acestei iubiri, Colecta specială din anul acesta are ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea ”aproapelui” nostru: 56 de copii şi 70 de adulţi vor servi, poate, unica lor masă pe zi, 30 de vârstnici vor fi ajutaţi cu alimentele de bază, necesare supravieţuirii lor, 85 de persoane vor putea să facă un duş, odată pe lună şi 100 de familii vor primi un pachet de alimente.
Prin urmare, tasul din data de 12 noiembrie 2017 va fi predat, de fiecare parohie, Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, în vederea susţinerii semenilor noştri.
În numele acestora, invocăm binecuvântarea Cerului, asupra voastră şi familiilor voastre.
Pr. Olimpiu TODOREAN
Preşedinte