HomeNotizie201718 Ottobre: Un milion de stele

Telefono:

Notizie

Un milion de stele

Acţiunea “Un milion de stele” este o iniţiativă Caritas şi se desfăşoară, în prezent, în mai multe ţări europene, (Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia şi România).
Evenimentul are loc în fiecare an. Anul acesta am organizat pentru a cincea oară la Oradea şi la Beiuş pentru a doua oară în cadrul Proiectului „Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei”, cofinanţat de către Consiliul Judeţean prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor.
Evenimentul avut loc în Piaţa Unirii din Oradea, în 17 octombrie 2017, şi a început cu aprinderea lumânărilor, urmat de un ceremonial de sfinţire a lor, cuvântul episcopilor şi apoi, cuvântul autorităţilor prezente urmate de un moment artistic. Seara s-a încheiat cu binecuvântarea episcopilor şi invitarea participanţilor să ia, cu ei acasă, lumânările aprinse, ca semn de solidaritate cu cei săraci, bolnavi şi marginalizaţi.
Scopul acestui eveniment a fost de a oferi semne vizibile pentru o societate solidară şi o lume dreaptă, de luptă împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale şi constă în iluminarea locurilor şi clădirilor reprezentative din cât mai multe oraşe şi comunităţi cu ajutorul lumânărilor exterioare şi prin chemarea la solidaritate cu cei săraci, bolnavi sau marginalizaţi.
Totodată se doreşte încurajarea cetăţenilor de a se implica în crearea unei schimbări reale prin voluntariat, prin donaţii de haine şi alimente, prin donaţii în bani precum şi prin alegerea unor produse şi servicii oferite de structurile de economie socială. CEO CONSTRUCT, CEO STORE şi ARDOR D-LUX.
PSS Virgil: suntem aici, în această seară pentru a aprinde o lumânare pentru cei care au mai puţin decât mine şi decât dumneavoastră, pentru cei care trăiesc în condiţii mizere fără nici o apartenenţă confesională sau naţională, ei nu sunt nici români, nici maghiari, nici romano catolici, nici greco-catolici, nici ortodocşi, ei sunt săraci. Ştim să ne apropiem de aceşti oameni cu suflet curat precum lumina unei lumânări? Reuşim cu adevărat să-i înţelegem? Şi să le aducem un moment de pace şi de bucurie în sufletul lor?
PSS László Böcskei: Oare este suficient ce facem noi aici? Lumina acestor lumânări că nu este suficient. Este doar un gest. Dar un gest care să ne lumineze mai mult şi să nu trecem cu prea mare uşurinţă peste aceste realităţi care nu sunt simbolice. Aceste lumânări mai au şi un alt mesaj, un mesaj mai personal, pentru că cei care sunt investiţi cu autoritate publică să o folosească spre binele oamenilor, un mesaj pentru noi care ne spunem creştini să nu ne rezumăm doar la cuvinte frumoase, ci să trecem la fapte şi un mesaj către toţi indiferent de apartenenţă etnică sau religioasă ca împreună să muncim la făurirea unei lumi unde toţi să se simtă în siguranţă aşa cum cere demnitatea omului.
SÁNDOR PÁSZTOR, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor: cred că cel mai important lucru al acestui eveniment este de a atrage atenţia asupra sărăciei şi sunt mulţumit că Consiliul Judeţean Bihor a putut fi parte la organizarea acestui eveniment.
Arina Moş, director general Administraţia Social Comunitară: doresc să mulţumesc atât în numele ASCO cât şi a primarului domnul Ilie Bolojan, celor două ONG-uri serioase, Caritas Eparhial şi Caritas Catolica cu care avem de ani de zile parteneriate loiale şi solide. Nu vom putea eradica sărăcia dar ne putem propunem să o facem şi ne putem propune ca atunci când vedem un om sărman, un om sărac să nu trecem pe lângă ei sau el indiferenţi. Toţi dacă ne dăm mâna şi puţin de la fiecare dintre noi putem ajuta, putem salva vieţi, putem fi aproape şi, noi înşine putem fi cu sufletul împăcat că am putut face tot ce puteam face pentru semenul nostru.
Cristina Todorean
ESCI DALLA ABITUDINE!