AcasăNoutăţi201613 Februarie: Curs APPETISER Erasmus+

Curs APPETISER Erasmus+

APPETISER Erasmus + a fost organizat de către AN Suedia, în localitatea Arvidsjaur din Laponia, în perioada 26 - 30 ianuarie 2016.
Programul APPETISER a fost de 5 zile din care 3 de curs şi prima şi ultima pentru sosiri şi plecări. Am menţinut legătura cu AN Erasmus+ din Suedia via e-mail, care ne-a oferit informaţii despre cum se poate ajunge în Arvidsjaur, modalitatea de transport de la aeroport la hotel (am ţinut legătura cu alţi participanţi din alte ţări pentru a ne grupa pe taxi ca să ieşim la un preţ avantajos), de unde să luăm avionul de întoarcere (Lulea), modalitatea de transport Arvidsjaur – Lulea cu autobus, la ce temperaturi să ne aşteptăm şi ce tip de îmbrăcăminte să ducem cu noi.
Cursul a avut loc la Hotell Laponia, unde am fost şi cazaţi, într-o sală de conferinţă. Micul dejun, prânzul şi cina le-am servit la restaurantul hotelului, iar în cea de-a doua seară am fost într-un alt restaurant al hotelului într-o construcţie tippi.
Am fost informaţi despre programul cursului de dinainte şi pentru activitatea din prima zi de curs Organizations’ Bazaar am avut de pregătit şi dus cu noi la curs materiale despre organizaţia din care provenim. Am dus pliante şi materiale informative despre proiectele EVS trecute ale organizaţiei, precum şi o prezentare a asociaţiei.
Seara interculturală
O componentă importantă a programului Erasmus+ o reprezintă seara culturală. Este un prilej bun de a descoperi lucruri noi despre ţările de provenienţă a participanţilor. Împreună cu Ioana şi Mădălina, ne-am îmbrăcat fiecare cu câte o ie tradiţională şi ne-am împletit părul iar mai apoi am prezentat produsele şi materialele pe care le-am dus din România: cozonac, eugenii şi ciocolată ROM. Pe lângă aceste produse am dus şi un album cu imagini din România (pe care i l-am oferit cadou unei participante din Polonia, interesată de ţara noastră), un ştergar tradiţional, câteva pahare de ceramică tradiţionale pe care le-am oferit cadou, o broşură despre oraşul Oradea şi ii tradiţionale româneşti.
Am aflat informaţii despre ceea ce înseamnă Erasmus+ Youth in Action. Liene Ledaine, din partea AN Suedia ne-a ţinut o prezentare amănunţită a programului ERASMUS+, în special a Acţiunii Cheie 1, din perioada 2014-2020. Am descoperit lucruri noi pe care nu le ştiam legate de program şi am contribuit la rândul meu cu informaţii pe care nu le cunoşteau alţi participanţi (ex. Faptul că organizaţiile care vor să participe în proiecte SEV trebuie să fie acreditate). Am descoperit că este important să existe cât mai bine explicată şi exemplificată participarea tineretului, atât în procesul planificării proiectului cât şi în timpul implementării.
APPETISER a fost pentru mine o experienţă de dezvoltare personală şi profesională pe care am aşteptat-o de multă vreme. De-a lungul activităţii mele ca voluntar am participat la numeroase activităţi cu persoane care aparţineau altor culturi, însă toate au fost la momentele de început ale vieţii mele profesionale. Această activitate de formare mi-a reamintit ce înseamnă un grup internaţional şi cât este de important în această lume în care trăim să luăm contact cu alte culturi.
Ca dezvoltare profesională acest curs mi-a oferit posibilitatea de a mă reconecta la munca cu tinerii, de a exersa o limbă străină într-un context în care majoritatea aveau o limbă maternă diferită şi astfel comunicarea se face cu un pic mai mult efort din partea tuturor. Am înţeles scopul Erasmus+, impactul şi beneficiile pe care proiectele de educare non-formală şi interculturală le pot aduce tinerilor, ONG-urilor, comunităţilor locale, ţărilor şi comunităţii europene. Am descoperit sursele de unde pot găsi informaţii pentru scrierea unui proiect, am susţinut prezentări despre România şi organizaţia din care provin unor persoane care nu au auzit până atunci despre ele, am creat o reţea de oameni care cred în schimbare şi sunt dispuşi să o facă în viitor.
Nevoile de dezvoltare profesională – exemple de bune practici pentru programul Erasmus+, idei de proiecte, exersarea limbii şi exemple de jocuri şi activităţi pe care să le realizez în organizaţie.
Grupul din care am făcut parte la acest curs a fost divers şi distractiv, toţi participanţii curioşi, veseli şi dornici de a face o schimbare în comunitatea din care provin. A fost o onoare să îi cunosc şi încă menţinem legătura online.
Cristina Todorean