HomeNews20167 November: COLECTĂ SPECIALĂ

Address:

Phone:

COLECTĂ SPECIALĂ

Har şi pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toţi cei ce aduceţi daruri şi faceţi bine întru sfintele noastre biserici şi vă aduceţi aminte de cei săraci.
+ Virgil Bercea
Episcop
Iubiţi credincioşi, Evanghelia de azi ne vorbeşte despre un om din Samaria, un om oarecare, fără nici o importanţă din punct de vedere social. Acest om, în călătoria sa, întâlneşte o persoană în suferinţă, nu întreabă ce naţionalitate are, de ce a căzut între tâlhari, ce fel de religie are, el doar acţionează pentru că, potrivit conştiinţei lui, omul suferind trebuie ajutat.
Caritas Eparhial Oradea, în acţiunile pe care le organizează zi de zi, încearcă să vadă omul, neţinând cont de religie, de naţionalitate, de culoare etc. Fiecare dintre noi, astăzi, suntem invitaţi să depăşim aceste bariere care ne blochează şi să încercăm să ajutăm oameni şi nu persoane aparţinătoare unui cult sau unei naţionalităţi.
Dragii mei, samarineanul de astăzi se opreşte lângă un om care, din punct de vedere etnic şi cultural, este un duşman, însă pentru el aceste lucruri nu au importanţă, el vede doar suferinţa celui căzut intre tâlhari. De multe ori suntem împinşi să judecăm omul zicând: “dacă aparţine cultului respectiv este prietenul meu, daca nu aparţine cultului respectiv nu este prietenul meu”. Cristos, în Evanghelia de astăzi, vrea să ne atragă atenţia la faptul că toţi oamenii sunt fii ai Lui Dumnezeu, indiferent în ce casă, în ce ţară, cu ce religie, cu ce culoare se nasc.
Iubiţilor, astăzi vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să fiţi un samarinean, să depăşiţi barierele religiei, a etniei, şi să vedeţi în aceşti oameni, semeni ai noştri, nişte fraţi şi fii ai Lui Dumnezeu, care au nevoie de ajutorul dumneavoastră.
Colecta specială, care se organizează în Duminica Samariteanului Milostiv, are ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea cantinei unde mănâncă zilnic 56 de copii şi 70 de adulţi. Prin urmare, tasul din data de 13 noiembrie 2016 va fi predat, de fiecare parohie, Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.
Pr. Vasile Şoptea
Preşedinte