AcasăNoutăţi201015 Aprilie: Haiti - Reconstrucţia începe!

Haiti - Reconstrucţia începe!

În urma cutremurului devastator din Haiti, în bisericile catolice din România a avut loc o colectă pentru ajutorarea victimelor dezastrului. Conferinţa Episcopală Română şi Confederaţia Caritas România au chemat la un gest de solidaritate faţă de populaţia din Haiti. Aici, în data de 12 ianuarie cutremurul a ucis peste 200.000 de persoane şi a lăsat peste un milion de oameni fără adăpost. Pe plan naţional a fost donată suma de 960.000,- Lei, cea mai mare sumă adunată vreodată de Caritas în România (Caritas Eparhial Oradea a colectat şi trimis suma de 35.000 lei). Cu fondurile strânse vor fi finanţate în primul rând proiecte de reconstrucţie şi de reabilitare. Un prim proiect a fost deja început: în Leogane, unde Caritas România sprijină reconstrucţia unui cămin pentru persoane în vârstă şi persoane cu dezabilităţi. Instituţia, în cadrul căruia funcţionează şi o şcoală elementară, aparţine unei congregaţii de surori catolice.
Confederaţia Caritas România sprijină reconstrucţia căminului „Saint Vincent de Paul”, Leogane. Într-o primă fază câteva clădiri vor fie reamenajate cât se poate de repede pentru a deveni din nou locuibile, deoarece condiţiile de trăi în corturile în care beneficiarii căminului au găsit un adăpost provizoriu, sunt greu de suportat pentru oamenii în vârstă şi cu handicap. În timpul zilei, temperatura ajunge la 35 de grade, aproape zilnic vin furtuni şi plouă torenţial.
O echipă de la Caritas Germania se implică direct la faţa locului împreună cu sora Claudette în organizarea lucrărilor de reabilitare. A fost organizată deja o echipă care curăţă terenul de molozul clădirilor prăbuşite. Între timp au început lucrările de reparaţie la clădirile care nu au fost distruse în totalitate. Construcţiile sunt deocamdată sprijinite şi asigurate cu schele metalice pentru a deveni locuibile. Urmează să fie din nou mobilate cu paturi ca beneficiarii căminului pot să se poată întoarce în dormitoarele lor.
Într-o a două fază specialiştii în construcţii vor examina structura clădirilor pentru a constata siguranţa pe care acestea o oferă. Împreună cu sora Claudette, coordonatoarea instituţiei, se va decide care clădiri vor fi demolate şi înlocuite cu construcţii noi.
Confederaţia Caritas România sprijină reconstrucţia căminului „Saint Vincent de Paul” cu suma de 50.000,- EURO.
Caritas Eparhial