AcasăNoutăţi201623 Ianuarie: A X-a ediţie a Zilei Voluntarului Caritas

A X-a ediţie a Zilei Voluntarului Caritas

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi, 21 ianuarie 2016, cea de-a X-a ediţie a Zilei Voluntarului Caritas, în cadrul căreia au fost premiaţi voluntarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, activi în anul 2015. Gazda evenimentului a fost Ioana Mădălina Ştefănică. Deschiderea serii a fost oferită de Lavinia Dragoş, directorul Resonnance România, prin recitalul susţinut la pian, din opera lui Frederic Chopin – Balada întâi.
La eveniment au participat, alături de voluntari şi invitaţii lor, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, pr. Olimpiu Todorean, vicar general, Florica Cherecheş, deputat, şi Ioana Florea, director adjunct ASCO.
Toţi invitaţii au felicitat voluntarii pentru munca depusă în folosul aproapelui, iar doamna Cherecheş a subliniat în discurs importanţa organizaţiilor neguvernamentale pentru comunităţile locale: De ani de zile aţi creat precedentul de a sărbători voluntarii. Pentru că sunt fost director al unui ONG şi înţeleg valoarea inestimabilă a ONG-urilor pentru comunităţile locale, sunt susţinător al acestora, cred în ele. Este a X-a ediţie şi am venit să fiu alături şi să vă felicit pentru că sunteţi o organizaţie de 10 şi pentru că aveţi nişte voluntari de 10 cu steluţă.
Prin această premiere am urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2015 din cei 250 voluntari aflaţi în baza noastră de date, 165 au fost voluntari activi totalizând un număr de 3.273 ore prestate în serviciul aproapelui. Au fost acordate 10 premii pentru implicarea în activităţi şi programe, şi premiul “Voluntarul anului 2015” după cum urmează:
Premiul CANTINA SOCIALĂ
Cantina Socială - este un serviciu prin care Asociaţia Caritas Eparhial oferă o masă caldă zilnic la 60 de persoane aflate în nevoie, 50 beneficiari adulţi, persoane fără adăpost şi celor 10 copii din cadrul Centrului de Zi. În cadrul serviciului se desfăşoară două activităţi complementare, prima se realizează în bucătăria unde se pregăteşte hrana pentru persoanele asistate, fiind precedată de servirea hranei beneficiarilor. Aceste activităţi nu ar fi fezabile fără aportul voluntarilor. Voluntarul este implicat în realizarea efectivă a întregii activităţi alături de bucătarul cantinei sociale (pregătirea hranei, servirea hranei, spălarea veselei, curăţarea sălii de mese).
Ne bucurăm pentru că fiecare aţi ales ceea ce vibrează în sufletul dumneavoastră, v-aţi implicat cu tot sufletul şi aţi crezut în ceea ce faceţi, deoarece nu aţi crezut în zadar!
Premiul s-a acordat voluntarei: Adina Popa
Premiul VACANŢĂ DEDICATĂ VOLUNTARIATULUI
Tinerii sunt o resursă importantă pentru comunitate. A te înscrie într-un voluntariat nu înseamnă a face muncă degeaba, ci a face primii paşi spre construirea unei cariere. Şi asta pentru că tot mai multe companii/organizaţii/firme, pun mare preţ pe activităţile extracurriculare. Să alegi să militezi pentru o cauză în care crezi şi să fii în măsură să-ţi asumi consecinţele acestei acţiuni, fără să primeşti în schimb nici o recompensă materială, ci doar satisfacţia că ţi-ai atins un scop şi că ai salvat o idee este o dovadă de maturizare a individului. Zeci de liceeni/adolescenţi din Oradea şi-au petrecut vara anului 2015, ajutând ca activitatea din cadrul Centrului Social Maria Rosa să funcţioneze.
Premiul s-a acordat voluntarilor: Ioana Miruna Cazacioc, Andrei Onici şi Tudor Jurjac
Premiul COLECTA DE PAŞTI
Ca şi anii precedenţi, voluntarii ne-au sprijinit la colecta de Paşti care s-a desfăşurat în trei biserici din Oradea: Mănăstirea Maica Domnului, Biserica Sfântul Nicolae şi Biserica Sfânta Treime, şi în 2 magazine: Carrefour Era şi Selgros. Au participat 94 de voluntari, cu vârste cuprinse între 15 şi 71 de ani, realizând un total de 637 de ore de muncă.
Premiul s-a acordat voluntarei: Andreea Munteanu
Premiul COLECTA DE CRĂCIUN
În perioada Crăciunului, într-unul din marile centre comerciale din oraş, o colectă de alimente neperisabile, pentru familiile sărace din comunitate. Voluntarii s-au implicat activ atât în distribuirea materialelor publicitare, colectarea alimentelor cât şi încasarea banilor de la donatori. În acţiunea de colectare am fost ajutaţi de 65 voluntari care au însumat 378 de ore de voluntariat.
Premiul s-a acordat voluntarei: Cornelia Vesea
Premiul COPACUL DORINŢELOR
Copacul Dorinţelor este o campanie caritabila inedită pentru a susţine cele două centre de zi pentru copii. Dorinţele sunt, de fapt, obiecte necesare pentru ca beneficiarii să îşi poată desfăşura în continuare activitatea la Centrul Caritas: de la carioci sau caiete până la jocuri lego, puzzle-uri sau cărţi cu poveşti.
Premiul s-a acordat voluntarului: Andrei Horgoş
Premiul CENTRUL DE ZI GABRIELE
Se acordă voluntarilor care s-au implicat cel mai mult în activităţi de educaţie şi recreere – socializare cu copiii de la centrele de zi.
Premiul s-a acordat voluntarilor: Maria Gligor, Adriana Popa, Lorena Pop, David Mihai Petrica, Irina Pop, Adina Dume, Florica Dalia Balmuş, Diana Cîrţi, Melissa Marec, Kinga Vad, Mihaela Corb, Remus Roibu, Florica Maliţa.
Premiul pentru DISPONIBILITATE
Se acordă voluntarului care răspunde cu promptitudine solicitărilor asociaţiei.
Premiul s-a acordat voluntarului: Radu Cefan
Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR
Acordat an de an, premiul pentru cel mai activ voluntar se acordă pentru numărul de ore prestate şi numărul activităţilor în care s-a implicat.
Premiul s-a acordat voluntarei: Daniela Pâncotan.
Premiul VOLUNTAR DE ZECE
Deoarece în acest an am sărbătorit 10 ani de voluntariat, 10 ani în care am recunoscut meritele celor fără de care activitatea Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea nu ar fi posibilă, am înmânat un premiu deosebit unui voluntar special. Există în baza de date a asociaţiei multe persoane care s-au înscris, au făcut voluntariat câteva zile sau câteva luni şi apoi, pentru că aşa e în viaţă, şi-au încheiat colaborarea cu asociaţia noastră. Există însă şi persoane care s-au înscris ca şi voluntari, s-au implicat an de an, uneori nominalizaţi pentru premiere, alteori au şi luat premii, care au rămas alături de noi şi au crescut, să spunem aşa, odată cu organizaţia. S-a acordat voluntarului care, din anul 2006 şi până în prezent,a efectuat sute de ore de voluntariat, în diferite proiecte, programe sau servicii.
Premiul s-a acordat voluntarului: Constantin Liviu Demeter.
Premiul special pentru PROMOVAREA VOLUNTARIATULUI
Premiul se acordă pentru sprijinul acordat asociaţiei noastre în promovarea voluntariatului în rândul tinerilor.
Premiul s-a acordat doamnei Alice Scarlat.
Premiul VOLUNTARUL ANULUI
Pentru Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, toţi voluntarii sunt valoroşi, fiecare îşi are locul lui în asociaţie. ,,Voluntarul anului” este un premiu care se acordă în fiecare an unui voluntar pentru: timpul, disponibilitatea, diversitatea activităţilor, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite.
Premiul Voluntarul anului 2015 s-a acordat voluntarei: Ioana Miruna Cazacioc.
Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Iosif Balazsi, Denis Lungu, Raul Kallai, Gabriela Kallai, Maria Gligor, Lidia Bogdan şi Melaz.
Mulţumim Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, părintelui director Alexandru Dragoş, pentru că ne-a găzduit evenimentul şi în această seară.
Felicitări tuturor voluntarilor şi deosebite mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea şi pentru asociaţie în 2015.
Pr. Vasile Şoptea
Preşedinte