HomeNotizie20158 Novembre: Appello alla Coletta

Telefono:

Notizie

Appello alla Coletta

Har şi pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toţi cei ce aduceţi daruri şi faceţi bine întru sfintele noastre biserici şi vă aduceţi aminte de cei săraci.
+ Virgil Bercea
Episcop
Dragi credincioşi,
Evanghelia din duminica Samariteanului Milostiv ne va vorbi despre un om căzut între tâlhari care este ajutat de un samaritean.
În societatea noastră sunt mulţi oameni căzuţi sub tirania ”tâlharilor” vremii: alcool, sărăcie, droguri, neputinţă personală, disperare, suferinţă, boală, analfabetism, etc. Aceşti oameni au nevoie de ajutorul nostru, la fel ca omul de pe marginea drumului dintre Ierusalim şi Ierihon. Mulţi din oamenii aceştia sunt pe marginea drumului, trăiesc sub poduri, în case abandonate şi în multe alte situaţi despre care îmi este greu să vă vorbesc.
Duminica viitoare vă invit să fiţi samariteni. Ajutaţi-ne să le ungem rănile disperării, singurătăţii, a bolii şi a foamei acestor oameni. Fiecare dintre noi să putem spune: ”Şi azi am împlinit Evanghelia”.
O parte frumoasă a acestei evanghelii este momentul în care, cel care a fost bătut de tâlhari şi lăsat pe marginea drumului aproape mort, este pus pe dobitocul samariteanului. Îmi place această imagine pentru că este semnificativă pentru viaţa noastră şi ne pune faţă în faţă cu cei care au nevoie de noi.
Dobitocul poate să fie considerat viaţa noastră de zi cu zi, cercurile noastre, anturajul nostru, siguranţa financiară, cercul de influenţă. Şi Domnul ne cere, în această parabolă, să îi urcăm pe cei care au nevoie de noi pe dobitocul nostru (să încercăm să îi ajutăm cu toate resursele noastre), să îi îndrumăm şi să călătorim împreună cu ei până când sunt în siguranţă (la o casă de oaspeţi), adică sunt independenţi.
Dragi credincioşi, fiecare dintre aceşti oameni săraci are nevoie de dumneavoastră, de sprijinul dumneavoastră.
Ajutaţi-ne să facem binele, făcând bine prin mâinile noastre.
Colecta specială care se organizează în Duminica Samariteanului Milostiv, are ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea cantinelor în care mănâncă zilnic 56 de copii şi 70 de adulţi. Prin urmare, tasul din data de 15 noiembrie 2015 va fi predat, de fiecare parohie, Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.
Fă-mă Doamne sprijin al celui care are nevoie de mine!
Pr. Vasile ŞOPTEA
Administrator