HomeNotizie201517 Settembre: Inaugurare Casa DAR

Telefono:

Notizie

Inaugurare Casa DAR

În al X-lea an de activitate, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2015, un bloc cu 10 apartamente, destinate familiilor tinere, fără posibilităţi financiare. Construcţia blocului a început în urmă cu 1 an iar finanţarea a fost asigurată integral de Associazione Chiese del”Est Onlus, prin preşedintele său Don Antonio Rossi. Blocul este rezultatul proiectului arhitectural al domnului Octavian Muth, executarea construcţie a fost încredinţată firmei SC ABED NEGO SRL şi diriginte de şantier fiind domnul Victor Tămaş.
Scopul blocului DAR este acela de a sprijinii tinerii care au crescut în sistemul de protecţie a copilului şi doresc să îşi întemeieze o familie, să primească un sprijin şi să poată face acest lucru. Mulţi dintre aceşti tineri amână momentul întemeierii unei familii pe motiv că nu au unde să locuiască. Lipsa locuinţei este o problemă şi în menţinerea unui loc de muncă.
Ceremonia de sfinţire a blocului a fost celebrată de PSS Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea avându-i alături pe vicarul responsabil cu laicii părintele Antonio Chifor, pe protopopul de Oradea, părintele Gavril Buboi şi pe părintele Ioan Crăciun, spiritual al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea. După sfinţirea apartamentelor, pr. Olimpiu Todorean, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, a prezentat scopul social al acestei construcţii noi, acela de a sprijini tinerii proveniţi din sistemul de protecţie al copilului şi familiile. Este o altă modalitate prin care Caritas Eparhial Oradea răspunde nevoilor comunităţii, pe lângă serviciile oferite în cadrul Centrului Social Maria Rosa (inaugurat în 2011, şi unde în cantina socială în care mănâncă zilnic 50 de persoane fără adăpost, duşurile sociale deschise persoanelor care locuiesc pe stradă sau în condiţii improprii şi nu au unde să facă un duş, centrul de zi pentru copii care sprijină elevii proveniţi din familii sărace să facă faţă exigenţelor şcolare) şi a Centrului de Îngrijire la Domiciliu.
Pe lângă cele 10 apartamente, la parterul blocului va funcţiona şi un magazin de haine second hand (firma de economie socială înfiinţată în acest an de asociaţie) şi un spaţiu destinat tot familiilor dar, mamelor în special, pentru schimb de haine de copii.
Pr. Olimpiu a înmânat apoi cheia de la primul apartament, primei familii de tineri care va locui aici şi care va fi şi sprijin pentru ceilalţi (formată dintr-un asistent social şi viitorul administrator al clădirii).
Totodată, la această sfinţire, a fost înmânată, de către PSS Virgil Bercea, Crucea Eparhială, domnului Victor Tămaş, dirigintele de şantier.
La ceremonie au participat pe lângă reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi ONG-uri active în domeniul social din Judeţul Bihor, d-nul Claudiu Pop, prefectul Judeţului Bihor, d-na Florica Cherecheş, deputat şi d-na Arina Moş, director ASCO şi reprezentant pe această cale a Primăriei Municipiul Oradea.
Aceştia au salutat realizarea acestui bloc destinat tinerilor lipsiţi de sprijinul familiei şi eforturile depuse de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea de a-i sprijini pe cei aflaţi în nevoie din comunitate.
Ceea ce face Caritas Eparhial, ceea ce face biserica prin Caritas nu este altceva decât ceea ce ne îndeamnă Mântuitorul, ceea ce ne îndeamnă Sfântul Părinte. Ceea ce facem noi este ceea ce spunea Maica Tereza de Calcutta: o picătură într-un ocean. Dar dacă această picătură ar lipsi nu ar exista oceanul. O facem cu toată dăruirea pentru oraşul nostru, pentru credincioşii noştri şi pentru toţi cei care au nevoie, neţinând cont că trebuie să fie doar greco-catolici fiind o operă făcută pentru comunitatea din Oradea. Virgil Bercea, episcop.
Ceea ce faceţi dumneavoastră, ceea ce face asociaţia pentru Oradea este mai mult decât o picătură este un şuvoi şi nu doar i o picătură în oceanul lucrurilor bune care se întâmplă în oraşul nostru, în judeţul nostru şi pentru aceasta eu personal, şi sunt convins că sunt mulţi ca mine, vă mulţumim cu tot respectul şi toată consideraţia şi cred că este un exemplu pe care trebuie să-l urmăm fiecare dintre noi. Claudiu Pop, prefect.
Sunt onorată să fiu prezentă aici, alături de dumneavoastră. Mulţumesc Caritas Eparhial, inclusiv în numele municipiului Oradea, a domnului primar Ilie Bolojan, în numele instituţiei pe care o reprezint pentru tot ceea ce faceţi pentru comunitatea din Oradea, fiind convinsă că vom avea şi pe mai departe o bună colaborare cu Caritas Eparhial. Vă oferim tot sprijinul şi vă cerem şi sprijinul dumneavoastră pentru că avem de învăţat unii de la alţii. Arina Moş, director ASCO.
Mă bucur că am reuşit să ajung pentru că am un respect deosebit pentru Asociaţia Caritas Eparhial, pentru tot ceea ce fac pentru a răspunde nevoilor comunităţii noastre. Sunt mulţi oameni în jurul nostru care suferă, care nu au o locuinţă, care nu au mâncare, care nu au haine, şi sunt mulţi mai mulţii cei care nu au parte de o vorbă bună, de o încurajare de o mângâiere, de o binecuvântare şi dumneavoastră, cei care sunteţi fie angajaţi, fie oameni din partea bisericii, fie voluntari la Caritas Eparhial, ştiu că aveţi foarte multă dragoste, multă înţelegere şi multe vorbe bune de dăruit. Vă mulţumesc pentru că reuşiţi în continuare să aduceţi foarte mult şi să investiţi în acest oraş minunat pe care îl iubim cu toţii. Florica Cherecheş, deputat
La final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să vadă apartamentele şi mai apoi să servească din bunătăţile pregătite în cantina socială a asociaţiei.
Adela Popa Ghiţulescu
Director executiv