AcasăNoutăţi201523 Ianuarie: ZIUA VOLUNTARULUI CARITAS

ZIUA VOLUNTARULUI CARITAS

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi, 22 ianuarie 2015, cea de-a IX-a ediţie a Zilei Voluntarului Caritas, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai activi voluntari ai Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea în anul 2014. La eveniment au participat, alături de voluntari şi invitaţii lor, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Kiss Károly, director executiv Caritas Catolica, reprezentând pe PSS Böcskei László, episcopul romano-catolic şi Arina Moş, director general ASCO.
Prin această premiere am urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2014 din cei 435 voluntari aflaţi în baza noastră de date, 169 au fost voluntari activi totalizând un număr de 4.165 ore prestate în serviciul aproapelui. Au fost acordate 7 premii pe activităţi şi programe, 4 premii speciale şi premiul “Voluntarul anului 2014” după cum urmează:
Premiul CANTINA SOCIALĂ
Cantina Socială - este un serviciu prin care Asociaţia Caritas Eparhial oferă o masă caldă la 70 de persoane aflate în nevoie. În cadrul serviciului se desfăşoară două activităţi complementare, prima se realizează în bucătăria unde se pregăteşte hrana pentru persoanele asistate, fiind urmată de servirea hranei beneficiarilor.
Aceste activităţi nu ar fi realizabile fără sprijinul voluntarilor.
Voluntarul este implicat în realizarea efectivă a întregii activităţi (pregătirea hranei, servirea hranei, spălarea veselei, curăţarea sălii de mese). Totodată, se realizează o conexiune între voluntar şi beneficiar reprezentată printr-o vorbă caldă care de cele mai multe ori sparge zidul singurătăţii.
Premiul pentru pregătirea hranei, servirea hranei, spălarea veselei, curăţarea sălii de mese şi socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarului: Clara Comşa.
Premiul CENTRUL DE ZI
Centrul de zi Gabriele şi Centrul de zi de la Ioaniş au ca scop pregătirea copiilor şi a adolescenţilor pentru viaţă, bazându-ne pe două resurse importante (răbdare şi dragoste). Marea parte a timpului pe care îl dedicăm acestor copii şi adolescenţi este pentru pregătirea lor ca oameni, pentru ca, într-un viitor apropiat să fie: oameni educaţi (se pregătesc pentru şcoală făcându-şi temele); oameni care îşi respectă tradiţiile şi cultura proprie (cântece şi dansuri tipice); oameni care acceptă cultura şi tradiţiile celorlalţi, respectându-le (schimburi de experienţă); oameni care să aibă cultura munci (lucruri manuale).
Premiul pentru ajutorul acordat la învăţare şi efectuarea temelor, pentru activităţile de socializare, de joacă, de dezvoltare personală şi de petrecere a timpului liber cu copiii, s-a acordat voluntarului: Daniela Pâncotan.
Premiul DUŞURI SOCIALE
Duşurile Sociale reprezintă un serviciu unic pe plan local în cadrul căruia persoanele fără adăpost au acces la condiţii decente de efectuare a igienei corporale. Prin facilitarea accesului la duşuri şi prin asigurarea unei vestimentaţii adecvate venim în sprijinul persoanelor fără adăpost, în menţinerea şi asigurarea igienei corporale. Acest lucru este esenţial şi necesar când vorbim de reintegrarea în câmpul muncii a persoanelor fără un cămin.
Persoanele fără adăpost au acces de 2 ori pe săptămână la duşurile sociale, voluntarii fiind cei care le oferă materialele de igienă iar la sfârşitul activităţii ajută la realizarea curăţeniei.
Premiul pentru primirea beneficiarilor, distribuirea materialelor de igienă, realizarea curăţenie după efectuarea duşurilor şi socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarului: Cerasela Ciordaş.
Premiul VACANŢĂ DEDICATĂ VOLUNTARIATULUI
În societatea de astăzi, conceptul de tânăr este asociat cu termeni ca şi iresponsabilitate, nepăsare şi indiferenţă faţă de sine dar şi faţă de ceilalţi.
Toate aceste noţiuni cu conotaţie negativă, au fost combătute de un grup de tineri care au ales să îşi petreacă o parte din vacanţă împreună cu beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial, făcând voluntariat.
Premiul pentru implicare şi acoperirea necesarului de resurse umane în cadrul serviciului cantina socială, pe perioada vacanţelor şi a concediilor s-a acordat voluntarului: Adina Popa.
Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET
Programul Prieteni pentru un zâmbet este un program prin care voluntarii clovni realizează vizite la spitalul de copii din Oradea, aducând astfel un zâmbet pe buzele copiilor internaţi dar, în acelaşi timp, sunt prezenţi la diferite evenimente din viaţa copiilor în grădiniţe, şcoli şi evenimente speciale.
Premiul pentru zâmbetele aduse pe chipul copiilor şi implicarea constantă în program s-a acordat voluntarului Georgeta Finna.
Premiul COLECTA DE PAŞTI
Ca şi în anii precedenţi, voluntarii ne-au sprijinit la Colecta de Paşti care s-a desfăşurat în trei biserici din Oradea: Mănăstirea Maica Domnului, Biserica Sfântul Nicolae şi Biserica Sfânta Treime precum şi în două centre comerciale din Oradea: Selgros Cash and Carry şi Era Shopping Park. Au participat 78 de voluntari, cu vârste cuprinse între 15 şi 61 de ani, realizând un total de 412 de ore de muncă.
Premiul pentru deosebita implicare în strângerea de alimente pentru familiile aflate în dificultate, s-a acordat voluntarului: Cornelia Vesea.
Premiul COLECTA DE CRĂCIUN
Asociaţia Caritas Eparhial a organizat în perioada Crăciunului, la Era Shopping Park din Oradea, o colectă de alimente neperisabile, pentru familiile sărace din comunitate. Voluntarii s-au implicat activ atât în distribuirea materialelor publicitare, colectarea alimentelor cât şi încasarea banilor de la donatori. În acţiunea de colectare am fost ajutaţi de 28 voluntari care au însumat 187 ore de voluntariat.
Premiul pentru deosebita implicare în strângerea de alimente pentru familiile aflate în dificultate, s-a acordat voluntarului: Andreea Munteanu.
Premiul ACTIVITĂŢI CREATIVE
Premiul se acordă voluntarilor care au avut o contribuţie importantă la realizarea felicitărilor pe care asociaţia le trimite partenerilor, sponsorilor şi colaboratorilor cu ocazia sărbătorilor. De asemenea, premiul se adresează voluntarilor care au realizat obiecte decorative în scopul vânzării lor la diferite târguri, pentru susţinerea activităţilor asociaţiei.
Premiul pentru realizarea de obiecte artistice în vederea susţinerii activităţii organizaţiei, s-a acordat voluntarului: Alexandra Ionescu.
Premiul pentru DISPONIBILITATE
Disponibilitatea este un premiu mai deosebit pe care îl acordăm an de an, nu doar pentru implicarea într-o activitate anume ci în majoritatea sau în totalitatea activităţilor. Disponibili în mod deosebit îi considerăm pe voluntarii care ne spun: “Mă poţi solicita oricând ai nevoie de mine!” Iar când alţi voluntari ne anunţă în ultima clipă că nu pot să ajungă la activitatea la care s-au programat, noi îi sunăm pe aceştia şi ei vin să dea o mână de ajutor ca să nu rămânem descoperiţi.
Premiul pentru promptitudinea cu care răspunde solicitărilor asociaţiei s-a acordat voluntarilor: Suzana Vaida, Adriana Lupaş, Gabriela Bica, Liviu Constantin Demeter.
Premiul VOLUNTARUL ANULUI 2014
Pentru Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, toţi voluntarii sunt valoroşi, fiecare îşi are locul lui în asociaţie. ,,Voluntarul anului” este un premiu care se acordă în fiecare an unui voluntar pentru: timpul, disponibilitatea, diversitatea activităţilor, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. În anul 2014 a oferit din timpul său 261 de ore în folosul aproapelui.
Premiul Voluntarul anului 2014 s-a acordat voluntarei: Daniela Pâncotan.
Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Lavinia Dragoş, Georgeta Rostaş, Roberto-Darius Rezmuveş, David Boca, Rebeca Covaci, Maria Cseke, Crista Stan, Olimpiu Man, Lidia Bogdan, Mihaela Simai şi Paula Mateş.
Prezentarea evenimentului a fost asigurată de Georgeta Finna.
Mulţumim Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, părintelui director Alexandru Dragoş, pentru că ne-a găzduit evenimentul şi în această seară.
Felicitări tuturor voluntarilor şi deosebite mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea şi pentru asociaţie în 2014.
Pr. Olimpiu Todorean