Română | English | Italiano
AcasăNoutăţi201419 Decembrie: CONFERINŢĂ PE TEMA MIGRAŢIEI ROMILOR ORGANIZATĂ DE ASOCIAŢIA CARITAS EPARHIAL LA ORADEA
Casa Frenţiu

CANTINA SOCIALĂ

Contact

Caritas Eparhial Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 3
410210 - Oradea, BH
ROMÂNIA

Telefon:

+40.359.418.212

Fax:

+40.359.418.211

Email:

caritaseparhial@yahoo.it

Noutăţi

CONFERINŢĂ PE TEMA MIGRAŢIEI ROMILOR ORGANIZATĂ DE ASOCIAŢIA CARITAS EPARHIAL LA ORADEA

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, cu sprijinul Renovabis organizează, în perioada 18-20 februarie 2015 la Oradea, conferinţa internaţională cu tema Migraţia romilor: dileme şi perspective ale Uniunii Europene.
Conferinţa se adresează cu precădere specialiştilor şi persoanelor active în domeniul migraţie şi/sau romi atât din ţările de origine ale migranţilor cât şi din ţările de destinaţie ale acestora.
Context şi motivaţie
Migraţia este un fenomen complex şi migraţia romilor este cea care a declanşat, de fapt, întregul proces de focalizare a atenţiei asupra excluziunii romilor în Uniunea Europeana. În prezent, migraţia romilor reprezintă, pentru ţările europene dezvoltate o provocare dar în acelaşi timp şi o dilemă ce are nevoie urgentă de răspunsuri şi soluţii viabile.
Biserica se simte obligată să contribuie pe mai multe planuri la îmbunătăţirea calităţii vieţii romilor. Preocuparea pentru romi şi alte grupe defavorizate are o contribuţie importantă.
Ca o reacţie la dezbaterea publică cu privire la migraţia crescută a romilor din Europa de Sud-Est, Comisia pentru migrare a conferinţei episcopale germane a publicat in august 2014 un document cu titlul: Şansele la integrare socială a cetăţenilor de origina romă – o provocare pentru Germania şi Europa.
Punctul de pornire al documentului este o rugăminte a papei Francisc, de a ne desprinde de o societate dominată de frică şi o continuă nevoie de contraatac, a dezinteresului, a discriminării şi excluderii şi de a ne crea o cultură a ascultării şi toleranţei.
Teme şi participanţi
Motive, destinaţii, profilul migranţilor, impactul socio-economic, integrare, mituri şi realităţi, perspective din diferite puncte de vedere. Abordări şi soluţii – au funcţionat ele până acum? Au nevoie de îmbunătăţiri sau au nevoie să fie schimbate?
Reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale naţionale, instituţiilor europene cu responsabilităţi în acest domeniu, ai societăţii civile şi ai diverselor organizaţii reprezentative ale romilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Slovacia, Spania, Ungaria şi România vor fi invitaţi să participe la această conferinţă şi să lucreze împreună la găsirea unor modalităţi mai bune, mai eficiente de a aborda această chestiune actuală şi, în acelaşi timp, provocatoare.
Mod de desfăşurare
Conferinţa este gândită sa fie interactivă şi este planificată ca o experienţă de împărtăşire, gândire şi învăţare împreună. Evenimentul va oferi participanţilor un cadru în care aceştia să împărtăşească experienţele [de succes sau nu] din proiecte, bune practici dar şi să pună întrebări la care să caute împreună răspunsuri.
Folosind principiile metodelor work-caffe respectiv open space, participanţii vor fi cei care vor stabili temele specifice ale dezbaterilor şi vor formula, la final, concluziile.
Programul conferinţei include şi o vizită la o comunitate romă dintr-un sat aflat la 70 de km de Oradea, unde Caritas Eparhial administrează un centru de zi pentru copiii romi, cu scopul de a preveni abandonul şcolar în rândul acestor copii care provin din medii foarte sărace.
Înscriere
Data limită de trimitere a formularului de înscriere completat a fost prelungită până la 20 ianuarie 2015.
Având în vedere că numărul de locuri la acest eveniment este limitat, organizatorii aşteaptă să primească cât mai repede formularul de înscriere, până la această dată.
Până în 22 ianuarie 2015 cei înscrişi vor primi, din partea organizatorilor, confirmarea participării lor la conferinţă.
Costuri de participare
Nu se percepe taxă de participare la conferinţă.
Organizatorii pot acoperi costurile de cazare şi masă doar pentru participanţii din ţările CEE [vezi: http://www.renovabis.de/laender-projekte/laenderinformationen] adică Bulgaria, Cehia, Slovacia Ungaria şi România.
Pentru participanţii din Austria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Spania organizatorii pot acoperi doar costurile de masă urmând ca costurile de cazare să fie acoperite de către participanţi.
Costurile de transport sunt acoperite de către toţi participanţii.
Direcţionează 2%

Proiectul „Tineri Voluntari”
IEŞI DIN TIPAR!

DUŞURI SOCIALE
Susţine-ne!
Dezvoltat de: Azatech | Valid: XHTML | Valid: CSS