AcasăNoutăţi201410 Noiembrie: Colectă Specială

Colectă Specială

Har şi pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toţi cei ce aduceţi daruri şi faceţi bine întru sfintele noastre biserici şi vă aduceţi aminte de cei săraci.
+ Virgil Bercea
Episcop
Lasă întâi să se sature copiii. Căci nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor (Marcu 7,27)
Copiii cer pâine, dar nimeni nu le-o întinde. (Plângerile lui Ieremia 4,4)
Dragi credincioşi,
Evanghelia ne spune un lucru simplu, dar foarte revoluţionar: pâine, hrană, apă şi pământ este pentru toată lumea. Dar dacă unica valoare este profitul sau acumularea, atunci nu va fi de ajuns pentru toată lumea.
Evanghelia nu este neutră: te constrânge să iei o decizie, o atitudine. Fă ceea ce vrei, dar nu poţi să te speli pe mâini de alţii pentru că, a face aşa, este deja o atitudine, o alegere. Nu poţi să nu alegi.
Ea este o femeie extraordinară, practicantă, respectabilă, prea respectabilă. Nu este nimic de spus cu privire la ea: este un exemplu, un model. În biserică, în prima bancă, are scaunul ei pentru îngenunchiere, îmbrăcat cu burete şi învelit în catifea roşie pentru a se simţi bine atunci când ascultă liturghia ei, chiar şi liturghia este a ei.
Este frig. S-a îmbrăcat foarte bine, ea şi copilul înaintează cu capul în sus, spre biserică, liniştită şi fără să fie emoţionată. Merge aşa cum s-ar duce să facă alte lucruri ale sale ce trebuie a fi făcute, merge să-şi facă devoţiunile.
Este frig. Chiar dacă are mănuşi îi este frig. Se grăbeşte să traverseze curtea bisericii fără să vadă săracul care îi aştepta.
Ea îşi spune: Merg la Domnul, merg să mă rog la Cristos, cel mai mare, cel pe care îl iubesc până la moarte. Şi trece pe lângă el fără să-l recunoască.
Îi spune copilului: Vino să îl vezi pe micul Isus. Şi copilul, grăbindu-se să intre, loveşte copilul sărac şi aproape dezbrăcat care îl aştepta.
Dar, aşa cum am spus, este o doamnă extraordinară… Este sigură de sine, sigură că face binele.
Oare Dumnezeu este mulţumit? Este o întrebare pe care nu şi-a pus-o deloc, pentru că, după cum se comportă, nici nu are vre-un rost. Botezată, miruită, împărtăşită, căsătorită, toate aceste în biserică, şi câte flori au fost şi cât de multă lume a participat, a fost prezent chiar şi corul. Apoi rugăciunile, liturghia duminicală şi posturile de miercuri, şi vineri, şi posturile de peste an.
Pe scurt, tot ce trebuia să facă a făcut. Tot ceea ce trebuie să facă pentru a nu merge în iad, face.
Cu siguranţă că este mulţumit şi Bunul Dumnezeu! Dar, cu toate acestea, înaintea uşii bisericii, în frigul nopţii, Bunul Dumnezeu şi Fiul său aşteaptă încă…
Dragi credincioşi,
Suntem o familie mare şi unică. Binele ori este al familiei întregi, ori, dacă nu, familia va suferi.
Este ca şi cum ai spune: dacă mă doare stomacul sau dacă mă doare dintele, tot corpul resimte aceasta. Numai dacă fiecare parte a corpului este bine, persoana se simte bine. Dacă există împărtăşire, atunci este pentru toată lumea. Dacă lipseşte împărtăşirea, atunci există numai pentru puţini.
Colecta specială, care se organizează în Duminica Samariteanului Milostiv, are ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea cantinei unde mănâncă zilnic 56 de copii şi 70 de adulţi. Prin urmare, tasul din data de 16 noiembrie 2014 va fi predat, de fiecare parohie, Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.
Doamne, dă-ne nouă capacitatea de nu lăsa să lipsească acestor copii pâinea cotidiană pe care Tu nu ai lăsat să ne lipsească nouă.
Pentru persoanele private şi juridice interesate de această acţiune există un număr de cont pus la dispoziţie:
Asociaţia Caritas Eparhial Oradea
IBAN: RO27 BTRL 0050 1205 7261 6902