AcasăNoutăţi20143 Octombrie: Re-deschiderea activităţii în centrul de zi pentru copii din Ioaniş

Re-deschiderea activităţii în centrul de zi pentru copii din Ioaniş

Începând cu data de 2 octombrie 2014, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea este prezentă în localitatea Ioaniş de lângă Beiuş. Aici a funcţionat în ultimii ani un centru de zi pentru copii gestionat de Congregaţia Surorilor Minime ale Reginei Purgatoriului.
La ora 14.00 a fost oficiată rugăciunea Te Deum şi a fost sfinţit centrul de către preotul greco-catolic Mircea Boţa, parohul comunităţii din Ioaniş şi preotul Ioan Mada, protopop de Beiuş. Pr. Boţa a mulţumit asociaţiei pentru că a ales să îşi extindă activitatea şi în comunitatea din Ioaniş.
În mijlocul copiilor, al părinţilor, a directoarei şcolii, d-na Aurelia Cristian, a surorii Antoanela şi a învăţătoarelor de la şcoală, a preşedintelui Caritas Eparhial Oradea Olimpiu Todorean şi o parte din angajaţii de la Oradea, părintele protopop i-a încurajat pe toţi cei prezenţi să acorde importanţa cuvenită educaţiei, pentru ca peste ani aceşti copii să devină oameni de nădejde în societate.
În ceremonia de deschidere a vorbit şi responsabilul Bisericii Penticostale, Marchiş Ioan care le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în activitatea centrului.
În final, Părintele Vasile Şoptea, administratorul Centrului de zi pentru copii Ioaniş, a subliniat faptul că acest centru nu se substituie şcolii ci îi va ajuta pe copii să se pregătească pentru şcoală. Tocmai de aceea, condiţia primirii copiilor la centru este să frecventeze şcoala. Numai copiii care vor merge în ziua respectivă la şcoală pot veni după-amiaza la centru.
După încheierea ceremoniei de deschidere a centrului, copiii care frecventează şcoala în clasele I-IV, au fost invitaţi să intre în clădirea centrului. Aici, îi aşteptau pe mese, pregătite, rechizitele pe care le vor folosi pentru a-şi face temele şi pentru a se pregăti pentru şcoală. Ei au fost întâmpinaţi în 4 săli, pe grupe de vârstă, de cele patru doamne care le vor fi alături în activităţi şi le vor îndruma paşii: Corina Andraş, Anca Oniţa, Rozinelea Ilea şi Katalin Kovacs. În fiecare zi, după şcoală, între orele 13.00-17.00, copiii vor veni la centru pentru diverse activităţi. Vor servi aici masa, îşi vor face temele şi se vor juca.
Sărbătoarea de azi s-a încheiat în acelaşi loc în care a început, în curtea Centrului de zi. Toţi cei prezenţi au servit pizza pregătită în Cantina Socială din Oradea a asociaţiei iar cei mici s-au bucurat de prezenţa a doi clovni, voluntari la Caritas.
Adela Ghiţulescu Popa