AcasăNoutăţi201430 Septembrie: A 3-a aniversare

A 3-a aniversare

Fiecare dintre noi, în funcţie de momentul şi starea în care ne aflăm, percepem scurgerea nisipiul ca fiind mai lentă sau mai rapidă. Acum, întoarcem cea de-a treia filă, respectiv, al treilea an de la înfiinţarea Centrului Social Maria Rosa, unde zilnic, persoanele aflate în nevoie îşi deapănă povestea vieţii de zi cu zi, relatându-ne momente de cumpănă, de greutate şi de singurătate.
Pentru sărmanii care beneficiază de sprijinul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, timpul este măsurat diferit. Unii consideră timpul ca fiind o infinitate, un timp care trece doar în amăgire, în care datorită nevoii acute de servicii sociale, se regăsesc an de an în baza noastră de date (persoanele a căror vârstă şi stare de sănătate nu le permit o implicare activă în societate), şi a doua categorie de persoane a căror motivaţii sunt reduse sau inexistente, dependenţa de vicii fiind cercul din care nu mai reuşesc să iasă.
Dacă în rândurile de mai sus au fost descrise doar acele cazuri care din neputinţă dar şi din indolenţă nu reuşesc să iasă din situaţia de dificultate, noi suntem alături şi de persoane care preţuiesc valoarea zilei, tocmai pentru ca “mai târziu” să nu devină “prea târziu”, implicându-se activ în formarea deprinderilor de autonomie personală, dând dovadă de perseverenţă şi toleranţă la încercările dure ale vieţii, prin colaborare eficientă cu asistenţii sociali.
La centrul social beneficiarii se simt în siguranţă, aici e locul în care sunt ascultaţi cu răbdare, primesc un sfat şi sunt ajutaţi în a depăşi provocările din viaţa zilnică cu care se confruntă.
Şi în cel de-al 3-lea an, personalul şi-a continuat munca cu beneficiarii, au trăit alături de aceştia atât momentele de deznădejde dar şi de bucurie ale acestora (depăşirea dificultăţilor).
În data de 5 septembrie a.c., aniversarea a fost marcată prin schimbarea meniului zilnic, beneficiarii au fost serviţi cu pizza pregătită în bucătăria proprie şi cu suc. Servirea acestora s-a efectuat de către voluntarii asociaţiei, care prin bunătate, deschidere şi prietenie, aduc un aport în crearea unui spaţiu plăcut pentru beneficiarii asociaţiei.
În perioada septembrie 2013 – septembrie 2014, serviciile oferite au satisfăcut în primul rând nevoile de bază: hrană (prin servirea unei mese calde pe zi), de igienă corporală (prin posibilitatea de efectuare a unui duş şi haine curate), de siguranţă (control medical la nevoie).
Zilnic, beneficiarii sunt invitaţi în biroul asistenţilor sociali, pentru a facilita identificarea nevoilor acestora precum şi mijloacele de satisfacere.
Astfel, un număr de 28 beneficiari au fost sprijiniţi în obţinerea actelor de identitate prin însoţirea acestora la Evidenţa Populaţiei de către asistentul social cu scopul de a reprezenta interesul acestora în faţa instituţiei. În cadrul serviciului cantina socială, 109 persoane au beneficiat de servirea mesei calde zilnice. În cadrul serviciului duşuri sociale, s-au efectuat un număr total de 1.035 duşuri, de către 92 persoane. De asemenea, au fost asigurate de către asociaţie, resursele financiare necesare pentru depunerea dosarului în vederea obţinerii venitului minim garantat realizat (ajutorul social).
Rolul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea este acela de a ajuta persoana aflată într-o situaţie dificilă să se bucure de aceleaşi oportunităţi şi resurse de care se bucură toată lumea într-o comunitate şi toate acestea prin acordarea unor servicii sociale de specialitate.
Dorim să fim pârghia care desparte imposibilul de posibil!
Ioana Gherasim