AcasăNoutăţi201426 Martie: Trei zile în capitala contrastelor

Trei zile în capitala contrastelor

La invitaţia europarlamentarului Monica Macovei, în perioada 3-7 martie, a.c., împreună părintele Ioan Mitrofan de la Blaj şi cu un grup de 36 de persoane, mai precis preotese greco-catolice care lucrează, colaborează sau pur şi simplu activează ca voluntare în asociaţiile Caritas din eparhiile de Oradea, Cluj, Maramureş, Blaj, Bucureşti, am avut şansa de a sta trei zile în ţara care găzduieşte instituţiile europene, Belgia.
Excursia a fost susţinută de către europarlamentarul Monica Macovei. Mulţumită invitaţiei lansate de aceasta am avut ocazia să vizităm Parlamentul European şi Primăria oraşului Bruxelles, să bifăm obiective importante din capitala Belgiei, să discutăm cu fostul Ministru al Justiţiei şi cu consilierii domniei sale.
În prima zi a vizitei noastre am făcut un tur al oraşului cu autocarul, am vizitat impunătoarea clădire a Primăriei, ne-am înfruptat cu gauffre cât mai dulci şi aromate. Ziua s-a încheiat la Leven cu o liturghie oficiată de preotul asumţionist Cornelis Nelissen. O liturghie înălţătoare şi o primire călduroasă pe care ne-a făcut-o părintele Nelissen.
A doua zi, vizită la Parlamentul European şi muzeul Parlamentarium, plus o întâlnire cu europarlamentarul Monica Macovei care ne-a ajutat să cunoaştem mai bine rolul şi modul de funcţionare al Parlamentului European, dar şi misiunea pe care domnia sa o are în calitate de membru al acestuia.
În cea de-a treia zi a şederii noastre în capitala Europei ,,ne-am pierdut” pe străzi şi prin magazine. În inima Bruxelles-ului am descoperit străduţe pline de farmec, un farmec aparte în vânzoleala eurocrată de pe străzile capitalei Belgiei, dar şi parcuri, restaurante, berării de renume, cu mii de tipuri de bere, de la clasicele blonde şi brune, la fructate, nefiltrate sau cu arome ciudate, cafenele, magazine de antichităţi, magazine vintage ori magazine cu haine noi, dar şi boutiq-uri de bunătăţi şi delicatese belgiene.
Trei zile de amintiri care vor rămâne întipărite mereu în mintea şi în sufletele noastre.
Mulţumim doamnei Monica Macovei şi Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea pentru şansa de a şedea câteva zile într-un oraş al artei moderne, un oraş multicultural, un oraş în care poţi regăsi unul dintre cele mai mari mozaicuri culturale şi lingvistice din lume – Bruxelles.
Simona Todorean, coordonator CID