AcasăNoutăţi201424 Ianuarie: ZIUA VOLUNTARULUI CARITAS

ZIUA VOLUNTARULUI CARITAS

Sala festivă a Liceului Greco Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi 23 ianuarie 2014, cea de-a opta ediţie a Zilei Voluntarului Caritas, fiind premiaţi cei mai activi voluntari ai Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea în anul 2013. La eveniment au participat, alături de voluntari şi invitaţii lor, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Florica Cherecheş, deputat şi Arina Moş director general ASCO.
Prin această premiere am urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2013 din cei 365 voluntari aflaţi în baza noastră de date, 141 au fost voluntari activi totalizând un număr de 4.065 ore prestate în serviciul aproapelui. Au fost acordate 9 premii pe activităţi şi programe, 5 premii speciale şi premiul “Voluntarul anului 2013” după cum urmează:
Premiul CANTINA SOCIALĂ
Cantina Socială - este un serviciu prin care asociaţia Caritas oferă o masă caldă la 70 de persoane aflate în nevoie. În cadrul serviciului se desfăşoară două activităţi complementare, prima se realizează în bucătăria unde se pregăteşte hrana pentru persoanele asistate urmată fiind de servirea hranei beneficiarilor. Aceste activităţi nu ar fi realizabile fără sprijinul voluntarilor. Voluntarul este implicat în realizarea efectivă a întregii activităţi (pregătirea hranei, servirea hranei, spălarea veselei, curăţarea sălii de mese). Totodată se realizează o conexiune între voluntar şi beneficiar reprezentată printr-o vorbă caldă care de cele mai multe ori sparge zidul singurătăţii.
Premiul pentru pregătirea hranei, servirea hranei, spălarea veselei, curăţarea sălii de mese şi socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarilor: Daniela Neşu; Daniela Pâncotan, Gabriela Deaconescu, părintele Radu Cefan, Diana Oltean, Simona Puşcaş, Oana Puşcaş, Maria Pricăjan, Adriana Lupaş şi Cerasela Ciordaş
Premiul pentru CENTRUL DE ZI
Centru de zi “Gabriele” are ca şi scop pregătirea copiilor şi a adolescenţilor pentru viaţă, bazându-ne pe două resurse importante (răbdare şi dragoste). Marea parte a timpului pe care îl dedicăm acestor copii şi adolescenţi este pentru pregătirea lor ca oameni, pentru ca, într-un viitor apropiat să fie: oameni educaţi (se pregătesc pentru şcoală făcându-şi temele); oameni care îşi respectă tradiţiile şi cultura proprie (cântece şi dansuri tipice); oameni care acceptă cultura şi tradiţiile celorlalţi, respectându-le (schimburi de experienţă); oameni care să aibă cultura munci (lucruri manuale). Voluntarii, zi de zi, sunt cei care îi sprijină şi ajută la creşterea lor personală.
Premiul pentru ajutorul acordat la învăţare şi efectuarea temelor, pentru activităţile de socializare, de joacă, de dezvoltare personală şi de petrecere a timpului liber cu copiii, s-a acordat voluntarilor Mădălina Sebeştean, Dan Ile, Denisa Chişe, Daniela Pâncotan, Sanda Chirodea, Bianca Lile, Mark Herman, Anica Pantiş, Valeria Ille, Maria Amalia Silaghi, Alexandra Paşcalău, Florica Liza Balog, Denisa Monenci
Premiul DUŞURI SOCIALE.
Duşurile Sociale reprezintă un serviciu unic pe plan local în cadrul căruia persoanele fără adăpost au acces la condiţii decente de efectuare a igienei corporale. Prin facilitarea accesului la duşuri şi prin asigurarea unei vestimentaţii adecvate venim în sprijinul persoanelor fără adăpost, în menţinerea şi asigurarea igienei corporale. Acest lucru este esenţial şi necesar când vorbim de reintegrarea în câmpul muncii (socio – profesională) a persoanelor fără un cămin. Persoanele fără adăpost au acces de 2 ori pe săptămână la duşurile sociale, voluntarii fiind cei care le oferă materialele de igienă iar la sfârşitul activităţii ajută la realizarea curăţeniei. Pentru cele 155 de persoane care au beneficiat constant de acest serviciu, voluntarii au prestat 46 de ore de activitate.
Premiul pentru primirea beneficiarilor, distribuirea materialelor de igienă, realizarea curăţenie după efectuarea duşurilor şi socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarului Părintele Radu Cefan
Premiul VACANŢĂ DEDICATĂ VOLUNTARIATULUI
În societatea de astăzi, conceptul de tânăr este asociat cu termeni ca şi iresponsabilitate, nepăsare şi indiferenţă faţă de sine dar şi faţă de ceilalţi. Toate aceste noţiuni cu conotaţie negativă, au fost combătute de un grup de tineri care au ales să îşi petreacă o parte din vacanţă împreună cu beneficiarii Asociaţiei Caritas, făcând voluntariat.
Premiul pentru implicare şi acoperirea necesarului de resurse umane în cadrul serviciului cantina socială, pe perioada vacanţelor şi a concediilor s-a acordat voluntarilor Dan Ile, Lorena Claudia Pop, Oana Puşcaş, Geanina Indrieş şi Adela Bere.
Premiul ,,PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET
Programul prieteni pentru un zâmbet este un program prin care voluntarii clovni realizează vizite la spitalul de copii din Oradea, aducând astfel un zâmbet pe buzele copiilor internaţi dar, în acelaşi timp, sunt prezenţi la diferite evenimente din viaţa copiilor în grădiniţe, şcoli şi evenimente speciale.
Premiul pentru zâmbetele aduse pe chipul copiilor şi implicarea constantă în program s-a acordat voluntarului Liviu Constantin Demeter
Premiul COLECTA DE PAŞTI
Ca şi în anii precedenţi, voluntarii ne-au sprijinit la colecta de Paşti care s-a desfăşurat în trei biserici din Oradea: Mănăstirea Maica Domnului, Biserica Sfântul Nicolae şi Biserica Sfânta Treime. Au participat 32 de voluntari, cu vârste cuprinse între 13 şi 63 de ani, realizând un total de 224 de ore de muncă. Vă mulţumim.
Premiul pentru deosebita implicare în strângerea de alimente pentru familiile aflate în dificultate, s-a acordat voluntarului Vlad Raita.
Premiul CAMPANIA 2%.
Campania 2% este una dintre activităţile de strângere de fonduri cele mai solicitante. Asociaţia pregăteşte în fiecare an plicuri cu formulare, care sunt apoi distribuite de voluntarii tineri în special, pe raza întregului oraş. Nu este o activitate fantastică în sine, dar necesită multe ore investite (să umbli cu plicurile pe străzi din diferite părţi ale oraşului) dar şi perseverenţă (să cauţi adresele imprimate pe plicuri până le găseşti nu e un lucru uşor). Datorită implicării voluntarilor asociaţiei, am reuşit să ne menţinem relativ constantă baza de date a donatorilor 2%. Scopul acestei campanii realizate anul din 1 ianuarie până în 15 mai este strângerea de fonduri pentru Casa Frenţiu.
Premiul pentru cel mai mare număr de plicuri distribuite în 2013, s-a acordat voluntarelor Sorina Alexandra Pop, Diana Negruţ şi Andreea Rada.
Premiul STRÂNGEREA DE FONDURI.
Strângerea de fonduri este una dintre provocările majore cu care se confruntă orice asociaţie şi fundaţie. Nu este o activitate uşoară dar este extrem de necesară pentru ca să putem oferi servicii sociale de calitate beneficiarilor noştri. În anul 2013, voluntarii Caritas s-au implicat în activităţi de strângere de fonduri precum: vânzarea biletelor de loterie pentru susţinerea duşurilor sociale, obţinerea de sponsorizări de la diferite firme pentru programele asociaţiei, realizarea şi vânzarea de felicitări, de turtă dulce şi a altor produse, precum şi distribuirea Cutiei de Crăciun.
Premiul pentru diversitatea activităţilor de strângere de fonduri în care s-a implicat, s-a acordat voluntarelor Mariana Man şi Georgeta Finna.
Premiul pentru DISPONIBILITATE.
Disponibilitatea este un premiu mai deosebit pe care îl acordăm an de an, nu doar pentru implicarea într-o activitate anume ci în majoritatea sau în totalitatea activităţilor. Disponibili în mod deosebit îi considerăm pe voluntarii care ne spun: mă poţi solicita oricând ai nevoie de mine. Iar când alţi voluntari ne anunţă în ultima clipă că nu pot să ajungă la activitatea la care s-au programat, noi îi sunăm pe aceştia şi ei vin să dea o mână de ajutor ca să nu rămânem descoperiţi. Le mulţumim.
Premiul pentru promptitudinea cu care răspunde solicitărilor asociaţiei s-a acordat voluntarei Adriana Lupaş şi voluntarului părintele Radu Cefan
Premiul SPECIAL
Premiul s-a acordat pentru numărul mare de ore realizate în Programul Bunul Samaritean voluntarelor Sora Veronica Demeter, Mihaela Pantea, Viorica Florea
Premiul s-a acordat pentru dăruirea şi grija cu care s-a implicat în activităţi voluntarelor Mădălina Sebeştean, Ile Dan
Premiul VOLUNTARUL ANULUI
Pentru Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, toţi voluntarii sunt valoroşi, fiecare îşi are locul lui în asociaţie. ,,Voluntarul anului” este un premiu care se acordă în fiecare an unui voluntar pentru: timpul, disponibilitatea, diversitatea activităţilor, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. În anul 2013 a oferit din timpul său 537 de ore în folosul aproapelui.
Premiul Voluntarul anului 2013 s-a acordat voluntarei Daniela Neşu
Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de: de copiii care frecventează Centrul de Zi „Gabriele” îndrumaţi voluntarul Dan Ile: Anabela Rebeca Covaci, David Varga şi Monika Gabriela Varga; de elevii Crista Stan şi Olimpiu Man, de studenta Violeta Sfârle. Prezentarea evenimentului a fost asigurată de Ioana Mădălina Ştefănică.
Mulţumim Liceului Greco Catolic Iuliu Maniu, domnului director Andrei Cristea, voluntar al asociaţiei noastre, pentru că ne-a găzduit evenimentul şi în această seară.
Mulţumim Librăriei Gutenberg pentru premiile oferite.
Felicitări tuturor voluntarilor şi deosebite mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea şi pentru asociaţie.